Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden lupasi lopettaa pimeyden aikakauden ja tehdä täyskäännöksen koronaviruksen vastaisessa taistelussa

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden lupasi linjapuheessaan tehdä täyskäännöksen koronaviruksen vastaisessa taistelussa, jos hänet valitaan presidentiksi.

Biden otti presidenttiehdokkuutensa vastaan puheessa, joka huipensi demokraattien nelipäiväisen puoluekokouksen.

Biden kritisoi presidentti Donald Trumpia koronakriisin hoitamisesta ja huomautti, että Yhdysvalloissa on sekä eniten koronavirustartuntoja että koronakuolemia koko maailmassa. Hän kiinnitti huomiota myös maan kärsimään talousromahdukseen.

Hän lupasi presidenttinä kuunnella asiantuntijoita, auttaa kehittämään virukseen pikatestin, panostaa suojamaskien valmistamiseen Yhdysvalloissa ja asettaa valtakunnallisen maskipakon.

–  Lyhyesti sanottuna teemme niitä asioita, joita meidän olisi pitänyt tehdä alusta asti. Nykyinen presidenttimme on epäonnistunut perustavanlaatuisimmassa tehtävässään. Se on anteeksiantamatonta, Biden latasi.

–  Jos hänet valitaan uudelleen, tiedätte mitä tapahtuu. Tartuntoja ja kuolemia tulee aivan liikaa. Lisää perheyrityksiä sulkee ovensa, tällä kertaa lopullisesti, Biden sanoi.

Biden maalasi puheessaan kuvaa itsestään valon edustajana Trumpin edustamaa pimeyttä vastaan. Hän lupasi lopettaa "pimeyden aikakauden" Yhdysvalloissa.

–  Nykyinen presidentti on kietonut Yhdysvallat pimeyteen jo liian pitkään. Liikaa vihaa, liikaa pelkoa, liikaa jakautuneisuutta. Annan teille sanani: jos uskotte presidenttiyden minulle, ammennan meidän parhaista puolistamme, en huonoimmista. Olen valon, en pimeyden liittolainen, Biden sanoi.

"Diktaattorien kanssa veljeily loppuu"

Biden kehaisi entistä presidenttiä Barack Obamaa, jonka varapresidenttinä hän itse toimi.

–  Lapsemme pystyivät katsomaan häneen ylöspäin. Kukaan ei voi sanoa niin nykyisestä presidentistä. Hän ei ole kantanut vastuuta mistään ja hän lietsoo vihan ja jakolinjojen liekkejä, Biden sanoi.

–  Joka päivä hän herää ja ajattelee, että presidentin virassa on kyse hänestä, ei koskaan teistä.

Biden ilmaisi myös ihailunsa nuoria aktivisteja kohtaan. Esivaaleissa Bidenilla oli hieman vaikeuksia nuorten äänestäjien keskuudessa, jotka suosivat vasemmistolaisempia ehdokkaita.

–  He puhuvat epätasa-arvosta ja epäoikeudenmukaisuudesta, joka on lisääntynyt Amerikassa. Epäoikeudenmukaisuus taloudessa, rotuasioissa ja ympäristöasioissa. Kuulen heidän äänensä.

Puheessa oli myös pieni siivu ulkopolitiikkaa. Biden lupasi, että hänen presidenttikaudellaan Yhdysvaltain veljeily diktaattorien kanssa loppuu, kuten myös ulkovaltojen sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin.

Vaikka demokraattien puoluekokous järjestettiin virallisesti Milwaukeessa Wisconsinissa, oli kokous siirretty koronaviruksen takia virtuaaliseksi ja käytännössä kaikki ohjelmanosat pidettiin eri puolilla Yhdysvaltoja. Biden piti puheensa kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaressa tyhjällä areenalla. Puheen jälkeen Biden tuli ulos areenalta puolisonsa Jill Bidenin ja varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin ja tämän puolison kanssa tervehtimään ulkopuolelle kerääntyneitä kannattajiaan ja ihailemaan ilotulitusta.

Presidentti Trump seurasi Bidenin puhetta tv:stä ja kommentoi sitä Twitterissä.

–  47 vuodessa Joe ei tehnyt mitään niistä asioista joista hän nyt puhuu. Hän ei koskaan muutu, pelkkiä sanoja! Trump sanoi.

Suomalaistutkija: Tuntuu, että hän halaa Obaman kuoliaaksi

Bidenin puhe demokraattien puoluekokouksessa oli erittäin sovitteleva ja tyyliltään jopa presidentillinen, arvioi suomalaisasiantuntija.

Yhdysvaltoihin erikoistunut väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta arvioi, että aiempiin vastaaviin puoluekokouspuheisiin verrattuna Bidenin puheessa ei menty yksityiskohtiin vaan liikuttiin yleisellä tasolla.

Puhe oli hänen mukaansa selvästi sovittelevampi kuin useimmat muut puheet tämän viikon puoluekokouksessa, esimerkiksi ex-presidentti Barack Obaman ja tämän puolison Michelle Obaman puheet. Bidenin puheessa oli eroa jopa muihin 2000-luvun puoluekokouspuheisiin verrattuna.

–  Tämä oli ehkä jopa niihinkin verrattuna sovitteleva. Muistan että Obama nosti silloin 2008 (republikaanista vastaehdokastaan) John McCainia esille jatkuvasti. Miten hän on hyvää pataa (presidentti George W.) Bushin kanssa, ja hän haluaa sitä ja me haluamme tätä, Kokko sanoo.

–  Nyt ei ollut oikeastaan sellaisiakaan poliittisia hyökkäyksiä presidenttiä kohtaan, vaan ne menivät aika lailla enemmän siihen presidentin henkilöön.

Mielenkiintoinen piirre puheessa oli, ettei Biden maininnut presidentti Donald Trumpia nimeltä kertaakaan, vaan puhui vain "tästä presidentistä."

Obaman perintö taas esillä

Mitään kovin yllättäviä piirteitä puheesta Kokko ei löytänyt.

–  Se noudatteli aika paljon tämmöistä normaalia kaarta, että ensin puhutaan amerikkalaisista hyveistä, sitten käydään läpi sisäpoliittiset ongelmat ja sitten ulkopolitiikka ja sitten vielä haetaan yhtenäisyyttä ja puhutaan siitä, että mikä Yhdysvallat on ja mikä sen merkitys on amerikkalaisille ja koko maailmalle.

Biden kävi läpi kaikki ajankohtaiset asiat, kuten koronaviruksen ja sen aiheuttaman talouskriisin sekä rotujännitteet. Ainoa pieni yllätys oli Kokon mielestä se, että ilmastonmuutosta ei käsitelty lyhyttä mainintaa enempää, vaikka se oli iso teema esivaaleissa.

Tunnusomaista puheessa oli myös vahva takertuminen presidentti Obaman perintöön. Biden jopa kiitti Obamaa suoraan hyvästä työstä presidenttinä, ja nosti esiin itsensä ja Obaman saavutukset, kuten autoteollisuuden pelastamisen, finanssikriisin selättämisen ja terveydenhuoltouudistuksen. Hän antoi selvästi ymmärtää, että Yhdysvaltojen pitää palata siihen suuntaan, jotta maan nykyiset haasteet saadaan voitettua.

–  Tässä tuntuu että hän halaa Obaman kuoliaaksi, jos näin voisi tiivistää, sekä kevään kampanjan aikana että nyt varsinkin.

Yleisön puuttuminen vei tehoa

Kokko antoi Bidenille tunnustusta siinä, että hän onnistui näyttämään vahvalta eikä sekavalta, jollaiseksi Trumpin kampanja on pyrkinyt hänet maalaamaan.

–  Mutta kyllä sen huomasi, että yleisön puuttuminen teki siitä puheesta vähän ponnettoman. Se oli amerikkalaiseksi poliittiseksi puheeksi kyllä varsin hyvä, mutta siellä se yhteyden saaminen yleisöön on keskeistä. Että on ne hurraavat kansanjoukot ja väliaplodit, Kokko arvioi.

–  Nyt ei ollut tällaista, niin se kyllä jätti saamatta sellaista lentävää lähtöä tälle kampanjalle.

Yleisön puuttuminen saattoi vaikuttaa myös siihen, ettei puheessa menty kovin yksityiskohtaiselle tasolle. Suunnitelmien yksityiskohtainen läpikäyminen tv-puheessa olisi voinut tehdä siitä pitkäpiimäisen.

Kokonaisuutena Kokko piti virtuaalisen puoluekokouksen toteutusta varsin onnistuneena, vaikkakin esimerkiksi yleisöjoukkojen simuloiminen videoscreeneillä loi välillä teennäisen vaikutelman.

Päällimmäisenä puoluekokouksesta jäi mieleen demokraattipuolueen yhtenäisyys. Bernie Sandersin johtama vasemmistosiipi ei tällä kertaa keikuttanut poliittisen keskustan asemaa, vaan koko puolue on saatu yhdistettyä Bidenin taakse, mikä kielii siitä kuinka tärkeä yhteinen tavoite Trumpin kukistaminen on.

–  Neljä vuotta sittenhän se puoluekokous oli aivan hirveää katsottavaa, kun Sanders piti kiinni ehdokkuudestaan ihan loppumetreille asti vaikkei näköpiirissä ollut enää, että miten hänestä voisi tulla puolueen ehdokas. Siinä mielessä se yhtenäisyys on saatu rakennettua eri poliittisten leirien välille.