Korona kolhii etenkin vuokralaisia – vuokrat voivat nousta aiempaa nopeammin

Vuokralaiset eivät voi keventää asumismenoja tarttumalla omistusasujien tapaan lyhennysvapaisiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Janne Niiranen, Maria Muilu / STT

Koronakriisi vaikeuttaa lyhyellä aikavälillä etenkin vuokralaisten asemaa, kertoo Asumismenot 2020 -selvitys.

Koronavirustilanne on sysännyt kysyntää vuokramarkkinoille, joten vuokrat voivat nousta aikaisempia vuosia nopeammin.

Selvityksen mukaan keskituloisen vuokralaisen asumismenot ovat noin 32,5 prosenttia tuloista. Puolen vuoden työttömyys voi selvityksen mukaan nostaa osuutta viidellä prosenttiyksiköllä. Yhdeksän kuukauden työttömyys voi nostaa asumismenot jo yli 40 prosenttiin tuloista.

Pienituloisten vuokralaisten ja vuokralla asuvien lapsiperheiden kohdalla asumismenojen nousu on hieman maltillisempaa ja osuus tuloista jää selvityksen mukaan alle 30 prosentin niin kuuden kuukauden kuin yhdeksän kuukauden työttömyysjaksolla. 

Kuopio on tällä hetkellä selvityksen mukaan Suomen neljänneksi kallein kaupunki keskituloiselle, joka asuu vuokralla 60 neliön kerrostaloasunnossa.

– Paikallista vaihtelua voi olla esimerkiksi tarjolla olevien vuokra-asuntojen mukaan, mutta valtakunnallinen linja on yleistettävissä myös maakuntakeskusten suhteen, sanoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen Savon Sanomille.

Vuokralaisten tilannetta vaikeuttaa myös pitkittynyt työttömyys, koska vuokralaiset eivät voi keventää asumismenoja tarttumalla omistusasujien tapaan lyhennysvapaisiin.

– Omistusasujat ovat käyttäneet lyhennysvapaita vilkkaasti, mikä antaa heille taloudellista liikkumavaraa koronakriisissä ja osaltaan tukee talouden elpymistä, Keskinen sanoo tiedotteessa selvityksen tiedotteessa. 

Asumismenot ovat vaarassa kasvaa myös omistusasujilla. Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo tiedotteessa, että Suomen koko kotitaloussektorin asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on puhkaisemassa 30 prosentin rajapyykin.

Selvityksen mukaan omistusasuminen on yleistä kaikissa tuloluokissa, sillä pienituloisimmistakin yli 40 prosenttia omistaa asunnon.

– Asumismenoihin vaikuttavat merkittävästi kiinteistövero ja energiakustannukset, kuten sähkönsiirto. Vaadimmekin malttia kiinteistöverouudistuksen suunnitteluun, sillä sen korotukset kohdistuvat kaikkiin tuloluokkiin kasvattaen tuloeroja. Myös sähkönsiirron verkkoyhtiöiden ylisuuriin tuottoihin tulee puuttua, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas tiedotteessa. 

Asumismenot vievät kotitalouksien nettotuloista selvityksen mukaan noin 18–33 prosenttia vuosina 2020–2022.

Eniten asumisestaan suhteessa tuloihin maksavat keskituloiset kerrostalossa asuvat vuokra- ja omistusasujat. Pienimmän osuuden tuloista asuminen vie velattomassa kerrostaloasunnossa asuvilta eläkeläisiltä.

Korkojen nousu on siirtynyt edelleen, mikä selvityksen mukaan tasaa omistusasujien asumismenojen kasvua vielä lähitulevaisuudessakin.

Selvityksen toteutti Pellervon taloustutkimus PTT Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton toimeksiannosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.