Servica ja Kuopion kaupunki luottavaisia: "Maskeja riittää"

Kuopiossa pohditaan kasvomaskien jakamista vähävaraisille.

Kari Manninen

Saatavilla on riittävästi kasvomaskeja, vaikka kysyntä kasvaa. Näin arvioi Servica Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Kokkonen.

– Hankimme sen, mitä asiakkaamme ovat ilmoittaneet tarvitsevansa. Ainakin tällä hetkellä olemme varautuneet asiakkaidemme tarpeeseen, hän painotti torstaina.

Servica Oy hankkii maskeja omistajilleen, muun muassa Kuopion kaupungille ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle.

Kuopion kaupungin johtoryhmä neuvottelee perjantaina siitä, miten vähävaraisten ja kaupungin noin 7 000 työntekijän kanssa toteutetaan uutta, valtakunnallista maskisuositusta muun muassa joukkoliikenteessä, hoitopalveluissa ja kotihoidossa.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen pitää maskitilannetta riittävänä.

– Meillä on hyvä maskitilanne. Markkinoilla on lisääntynyttä tarjontaa verrattuna kevääseen. Maskien jakamisen järjestämistä vähävaraisille mietitään. Vähävaraisuus on normina joustava, joten paljon riippuu ihmisten omasta moraalista. En usko, että niitä kuitenkaan hamutaan ilman tarvetta, Pirhonen huomautti.

– Meillä ei ole tämän asian kanssa paniikkia. On yhä rauhallista, vaikka uhka on kasvanut. Sairaanhoitopiirimme tartuntakäyrä on laskenut kahtena viime viikkona, hän korosti.

– Ihmisten on havaittava, että jokaisen vastulla on noudattaa ohjeita, jotta selviämme ilman, että yhteiskunta pitää sulkea. Hygieniasta on huolehdittava ja tarpeetonta liikkumista ruuhkaisissa paikoissa vältettävä.

Kaupungin oman henkilöstön etätyösuositus on voimassa syyskuun loppuun.

Pirhosen mukaan on linjattava, tukeeko työnantaja aiempaa laajemmin työntekijöiden maskihankintaa esimerkiksi työmatkoja varten.

– Se on varmaan selvää, että hoitohenkilökunta ja kotihoidon henkilökunta saavat maskinsa, mutta laajeneeko työnantajan menettely. Lähtökohtanahan on, että kansalainen hankkii itse maskinsa.

Kuopion seudun joukkoliikenne Vilkku suosittelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä. Joukkoliikennesuunnittelija Jukka Räsänen kertoi, että suositus koskee erityisesti yli 15-vuotiaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.