Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste: Biden voittaa USA:n presidentinvaalit 71 prosentin todennäköisyydellä – Trumpilla on vielä mahdollisuudet kääntää kurssia

Demokraatti Joe Biden voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit 71 prosentin todennäköisyydellä, kertoo arvostetun FiveThirtyEight-sivuston ennuste, joka julkaistiin tänään. Donald Trumpille ennuste antaa 28 prosentin voitonmahdollisuuden.

Ennustemalli perustuu tilastoanalyysiin ja yhdistelee useiden eri mielipidekyselyjen tuloksia ja muuta dataa. Ennustetta päivitetään vähintään kerran päivässä.

Neljä vuotta sitten FiveThirtyEight antoi vaalipäivänä 71 prosentin todennäköisyyden Hillary Clintonin vaalivoitolle. Clinton hävisi vaalit Trumpille, mutta FiveThirtyEightin antama todennäköisyys Clintonin voitolle oli huomattavasti pienempi kuin muissa merkittävissä ennusteissa.

Sivuston päätoimittajan ja ennustemallin luojan Nate Silverin mukaan moni ennuste aliarvioi Trumpin mahdollisuudet neljä vuotta sitten, vaikka tämä oli vaalipäivän kynnyksellä vielä virhemarginaalin sisällä gallupeissa monissa vaa'ankieliosavaltioissa.

Ennuste antaa nyt kohtuullisen hyvät mahdollisuudet jopa Bidenin murskavoittoon. Sen mukaan Bidenilla on 30 prosentin mahdollisuudet voittaa vaalit yli 10 prosenttiyksikön erolla Trumpiin. Niin suurta voittomarginaalia ei ole nähty sitten vuoden 1984 vaalien.

Tällä hetkellä Bidenin johto FiveThirtyEightin gallupkeskiarvossa on kahdeksan prosenttiyksikköä.

Aika on vielä Trumpin puolella

Silverin mukaan Bidenin asema on vahva, mutta kuten 28 prosentin voittomahdollisuus kertoo, ei Trumpia voi vielä laskea ulos kisasta. Erityisesti Trumpin etuna on se, että vaaleihin on vielä aikaa yli kaksi ja puoli kuukautta, joten paljon ehtii vielä tapahtua.

On hyvin mahdollista, että Bidenin gallupjohto kapenee syksyn aikana, ja tasaisessa tilanteessa valitsijamiesjärjestelmä hyödyttää todennäköisesti Trumpia, kuten se teki vuonna 2016.

Koronaviruspandemia tuo myös lisää epävarmuutta vaalisyksyyn, sillä kukaan ei tiedä varmasti, miten tilanne kehittyy tulevien kuukausien aikana.

Silti ennakkosuosikin asema on nyt Bidenilla.

–  On selvää, että Trumpin nykyinen asema kyselyissä on heikko. Gallupkeskiarvojemme mukaan Biden on tällä hetkellä edellä Floridassa, Wisconsinissa, Michiganissa, Pennsylvaniassa, Arizonassa, Ohiossa ja Nebraskan toisessa vaalipiirissä – kaikki paikkoja, joissa Clinton hävisi 2016. Jos hän voittaa noissa osavaltioissa, ja säilyttää kaikki Clintonin voittamat osavaltiot, se riittäisi hänelle 325 valitsijamieheen, Silver muistuttaa.

Presidentinvaalien voittamiseen tarvitaan vähintään 270 valitsijamiestä.