Yhdysvaltain terveysministeri tapasi Taiwanin presidentin – poikkeuksellinen vierailu on suututtanut Kiinan

Taiwanissa vieraileva Yhdysvaltain terveysministeri Alex Azar on ylistänyt Taiwanin ja Kiinan välisiä suhteita tavattuaan Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin. Kiina on arvostellut vierailua kovin sanoin ja sanonut se vaarantavan alueen rauhan ja vakauden.

–  Viesti, jonka tuon on se, että Yhdysvaltain hallitus haluaa vahvistaa vahvaa kumppanuuttaan Taiwaniin muun muassa turvallisuuden, kaupan ja terveydenhuollon alalla. Jaamme demokratian, markkinatalouden ja vapauden arvot, Azar sanoi ennen tapaamista.

Azar ylisti myös Taiwanin työtä koronaviruspandemian kukistamisessa.

– Taiwan tiesi alusta asti, ettei Pekingin tai Maailman terveysjärjestön arvionteihin ole luottamista, Azar sanoi.

Tsain lisäksi Azar tapaa kolmipäiväisen vierailunsa aikana kollegansa Chen Shih-chungin ja ulkoministeri Joseph Wun.

Taiwanin Amerikkalaisen instituutin mukaan Azar on korkea-arvoisin yhdysvaltalainen, joka on käynyt Taiwanissa sitten vuoden 1979. Ennen häntä saarella kävi Yhdysvaltain ympäristönsuojelusta vastaava ministeri vuonna 2014.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis tarvittaessa liittämään takaisin emämaahan voimakeinoin.

Taiwanin ja Yhdysvaltain suhteet ovat lämmenneet huomattavasti presidentti Donald Trumpin aikana. Samaan aikaan Manner-Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ovat vajonneet aallonpohjaan.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut