Kuopion kaupunki varautuu lisäämään testauskapasiteettia sekä tartuntaketjujen ja altistuneiden jäljittämistä

Kuopion terveyskeskuksen edessä on kaksi pakettiautoa koronatestausta varten. Aake Roininen

Elias Peltonen, Ville Mäkilä / STT

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan Kuopion kaupunki on lisäämässä näytteenottopisteen testauskapasiteettia kasvaneen kysynnän johdosta. Kuopiossa on osattu varautua myös siihen, että testauspisteet ylikuormittuvat syksyn aikana.

– Se riippuu siitä, miten jouhevaksi näytteenotto voidaan järjestää. Toiminta tulee tarvitsemaan lisää henkilökuntaa, Koivula kertoo.

Viikkotasolla testausten määrä Kuopiossa on nyt paljon suurempi kuin aiempina viikkoina.

– Kapasiteettia on lisätty ja mahdollisesti lisätään jatkossakin, kertoo Kuopion kaupungin tartuntatautilääkärin viransijainen Katri Makkonen kertoo. 

Testituloksen saa pääsääntöisesti seuraavana päivänä. Yksittäistapauksissa nopeampi pikanäyte on aiheellinen, jos testattava on vaikkapa erittäin huonokuntoinen tai häntä ollaan siirtämässä sairaalaosastolle.

Keskiviikkona Pohjois-Savossa todettiin kaksi uutta koronatartuntatapausta. Toinen tartunta on todettu Kuopiossa ja toinen Kiuruvedellä.

– Altistuneet ovat saaneet tiedon. Tarvittavat toimenpiteet ja karanteenit on tehty, Makkonen kertoo.

Tartuntaketjujen ja altistuneiden selvittämisen tarpeen kasvavaan määrään varaudutaan.

Koivulan mukaan kunnissa on mietitty sitä, mistä kiireettömästä toiminnasta voitaisiin tarvittaessa siirtää henkilöstöä tartunnanjäljitystyöhön.

– Se on henkilöstöresurssia vaativaa, hidasta ja aikaa vievää. 

Mikrobiologian ylilääkäri Antti Hakanen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä pelkää, että testauskapasiteetti ylikuormittuu syksyn aikana, jolloin koronaviruksen lisäksi on liikkeellä muitakin hengitystieinfektioita kuten nuhakuumetta tai influenssaa.

– Hengitystieinfektioiden huippu on marras-maaliskuussa. Eli viestini on se, että nyt meillä alkaa se kausi vuodesta, jolloin meillä on kaikkea muuta nuhakuumetta ja influenssaa liikkeellä, Hakanen sanoo STT:lle.

Hakasen mukaan testauskapasiteettia on nostettu ja sitä tehdään edelleen. Hänen mukaansa kaikki tautitapaukset pystytään tällä hetkellä testaamaan nopeasti, mutta syksyä ajatellen riskinä on, että testauskapasiteetti ylikuormittuu.

Koronatestausten näytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet etenkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että viranomaiset tahtovat nostaa koronatestauskapasiteettia tulevaa varten. Nyt Suomessa on voitu tehdä yhdessä päivässä 13 000 testiä. Varhilan mukaan tämä luku halutaan ensiksi nostaa noin 20 000 testiin per päivä.  Jos korona lähtee leviämään nopeammin, testauskapasiteetti pitää Varhilan mukaan nostaa 25 000:een. 

Testimäärän kasvattaminen ei Hakasen mukaan pelkästään riitä, vaan testeihin pääsyä tulisi tarkentaa nykyisestä.

– Yksinään testimäärän nostaminen ei riitä. Sitä pitää kohdentaa juuri maahan tuleviin ihmisiin ja sellaisiin, joilla on kontakti ulkomailla olleeseen tai tautitapaukseen.

Jos kaikki flunssapotilaatkin testataan, Hakasen mukaan kapasiteetti ei tule riittämään.

– Jos etsitään koronaa eli sorsaa sorsametsältä, meidän pitää miettiä taktiikka sen kannalta, että löydämme ne kaikki tartunnat. Jos kaikki nuhapotilaat yritetään testata, ajaudutaan mahdottomaan tilanteeseen, vielä kun osa koronapotilaista on kokonaan oireettomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.