Kuopion kansainvälisillä suurmarkkinoilla tiukat koronaohjeet: myyjille pakollinen koronatesti, asiakkaiden turvaväleihin puututaan herkästi

Kansainväliset suurmarkkinat järjestettiin jo kesän alussa Kuopiossa pienemmällä mittakaavalla. Laura Ruuskanen

Kaisu Lötjönen

Ensi viikolla alkavat Kuopion kansainväliset suurmarkkinat keräävät torille jopa aiempaa suuremman myyjäjoukon koronatilanteesta huolimatta. Markkinoihin on yhdistetty tänä vuonna myös suomalaiset markkinat ja niinpä myyjiä tulee 25 eri maasta ja 15 eri Suomen maakunnasta.

Jokaisen on noudatettava tiukkoja määräyksiä.

– Kansainvälisiltä myyjiltä edellytetään todistusta tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, muuten markkinoille ei ole mitään asiaa. Myös kahden viikon karanteeni on täytynyt pitää niistä maista, joista matkustaessa vaaditaan karanteenia, kertoo Ari Kallas Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksesta.

Hänen mukaansa useita kauppiaita on joutunut jäämään tänä vuonna pois joko matkustusrajoitusten tai koronatartuntojen vuoksi.

– Keneltäkään ei ole tullut positiivista koronanäytettä, mutta esimerkiksi eräs itävaltalaispariskunta jätti tulematta Suomeen, koska heidän perheessään oli koronaa. Matkustusrajoitusten takia myyjiä ei tule ollenkaan esimerkiksi Perusta, Equadorista, Meksikosta ja Yhdysvalloista.

– Moni on tullut jo aiemmin Suomeen, esimerkiksi eräs australialainen ryhmä on ollut pari viikkoa karanteenissa mökillä Pohjois-Karjalassa.

Suurmarkkinoiden henkilökunta käyttää kasvomaskia ja sitä suositellaan myös niin kauppiaille kuin asiakkaillekin. Kaikilla kauppiailla on omissa osastoissaan yleisölle vapaasti käytössä olevat käsidesipisteet. Käsidesi- ja käsienpesupisteitä on myös lisätty koko alueella, sekä infotauluja, jotka muistuttavat turvaohjeista. Erityisesti huomiota kiinnitetään turvavälien noudattamiseen.

– Markkina-alue jaetaan kolmeen lohkoon, jossa kaikissa on omat järjestyksenvalvojat, toimitsijat ja käsidesipiste. Käsienpesupisteitä on lisätty valtavasti. Lisäksi järjestyksenvalvojilla on mefafonit, joilla he voivat muistuttaa asiakkaita turvaväleistä, Kallas kertoo.

Markkina-alueelle sijoitetaan lukuisia infokylttejä, joissa otsikkona lukee "Terveenä tervetuloa markkinoille" kolmella kielellä. Niillä muistutetaan, että markkinoille on kiellettyä tulla kipeänä, ja ohje koskee sekä myyjiä että asiakkaita.

– Myyjille meillä on tiukat ohjeet, että pienistäkin oireista on mentävä koronatestiin. Järjestäjillä on sopimus Terveystalon kanssa sujuvasta koronatestauksesta kaikilla kiertuepaikkakunnilla, Kallas sanoo.

Kansainväliset suurmarkkinat ovat tällä hetkellä Joensuussa, jossa Kallaksen mukaan ihmiset ovat osanneet käyttäytyä hyvin.

– Suurin toive on, että asiakkaat noudattaisivat turvaohjeita. Viime viikonloppuna Helsingin maalaismarkkinoilla myyjät noudattivat hyvin ohjeita, mutta yleisö käyttäytyi välinpitämättömästi.

Kallas sanoo, että tapahtuma ollaan järjestämässä, ellei viranomaisilta tule yllättäen kieltoa.

– Me ajattelemme niin, että korona ei ole ohi pitkään aikaan, ja ei kaikkea voi sulkea. Markkinat eivät ole sen vaarallisempi paikka kuin kaupassakäynti. Meillä on laajalla alueella ihmisiä päivän aikana. Välillä tuskastuttaa, että kaikki yleisötilaisuudet luokitellaan samaan kategoriaan.

Kuopion kaupungin kehittämisyhdistys sanoo, että koronatilanteessa tapahtumajärjestän vastuu korostuu turvaohjeista.

– He ovat velvollisia noudattamaan ohjeita. Järjestäjä on ilmoittanut hoitavansa asian, ja hyvin on turva-asiat tässä mietitty, sanoo Kuopion kaupungin kehittäsmisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen.

Kansainväliset suurmarkkinat Kuopiossa 13.-16.8.2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.