Pohjois-Savossa kaksi uutta koronavirustartuntaa, tartuntaketjuja selvitetään – molemmat tartunnat kotimaasta

Kuopion yliopistollinen sairaala valitti lääkäriensä saamasta tuomiosta. Juha Poutanen

Kaisu Lötjönen

Pohjois-Savossa on todettu keskiviikkona kaksi uutta koronavirustartuntaa. Ainakin toinen tartunta on todettu Kuopiossa.

Molemmat nyt todetut koronatartunnat ovat noin 30-vuotiailla henkilöillä, jotka ovat lieväoireisia ja kotikaranteenissa. Tartuntaketjujen selvittäminen on käynnissä.

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan todennäköisesti sairastuneet ovat altistaneet vain yksittäisiä ihmisiä. Jos kyseessä olisi laajempi altistuminen esimerkiksi ravintolassa, kuntien tartuntalääkärit tiedottavat asiasta mahdollisimman pian. Tartuntaketjujen uskotaan selviävän jo mahdollisesti torstaina.

Sairastuneet eivät ole samaa porukkaa, eivätkä tunne toisiaan. Koivulan mukaan kumpikaan sairastuneista ei ole matkustanut ulkomailla, ja vain toinen tartunta on saatu kotimaan matkailusta.

– Oireet molemmilla ovat hyviä lieviä. Toisella on pelkkää kurkkukipua ja toisella lievää kuumetta ja nuhaa, Koivula sanoo.

Edellinen COVID-19-tartunta Pohjois-Savossa todettiin touko-kesäkuun vaihteessa. Valtakunnallisesti, etenkin HUS-alueella, tartuntamäärät ovat olleet kasvussa heinäkuun puolivälin jälkeen.

– Tämä oli odotettavissa nyt, kun rajoituksia on purettu ja liikkuvuus on huomattavasti lisääntynyt, toteaaKoivula.

– Tilannetta on seurattava tarkasti sekä koko valtakunnassa että alueellisesti. Monilla alueilla ei ole ollut tapauksia pitkään aikaan, mutta niitä alkaa ilmaantua yksittäisinä tapauksina tai pieninä rypäinä.

Koivulan mukaan tällaisessa tilanteessa epidemian etenemisen tukahduttaminen heti alkuunsa onnistuu parhaiten, kun testeihin mennään ja pääsee ilman kynnystä.

– Viive altistuneiden jäljittämisessä ei saa olla pitkä, Koivula painottaa.

Testaamisen ja jäljittämisen lisäksi olennaista koronaviruksen torjunnassa on, että hygieniaohjeita noudatetaan ja turvavälit pidetään.

Päivitety 5.8. kello 14.25: Lisätty tieto tartunnan saamisesta ja oireista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.