Polettipelien ikäraja otetaan tarkasteluun

Pelimerkkeinä palkinnot jakavien hedelmäpelien ikäraja on arvioitava, kun arpajaislaki muutenkin avataan suurta valtiollista rahapeliyhtiötä perustettaessa, sanoo poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho.

Rahapelien pelaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta, mutta tavarana tai pelimerkkeinä palkinnot jakavia vanhoja automaatteja ikäraja ei koske, vaikka pelistä voitetut poletit voi vaihtaa rahanarvoiseen tavaraan kioskista tai myymälästä, jossa pelikone on.

Polettipeleistä innostuneiden alaikäisten vanhempia huolestuttaa, että lapset koukuttuvat peliautomaatteihin. Joroisissa aiheesta on keskusteltu vilkkaasti joulun alla. Kirkonkylän kioskilla oleva peli on juuri lasten suosiossa.

– En itsekään ensin uskonut, kun kuulin siitä. Moni ei ole tiennytkään, että peli on sallittu alaikäisille, kertoo Sari Kolehmainen, 12-vuotiaan pojan äiti.

Kolehmaisen mielestä polettikoneilla tulisi ehdottomasti olla sama ikäraja kuin RAY:n rahapeliautomaateilla.

– Tiedusteluja tulee aika ajoin tännekin. Uudelleenarvioinnin tarvetta varmasti on. Voidaan harkita, että samat pelaamisen rajoitukset ulotettaisiin näihinkin, Jouni Laiho sanoo.

Arpajaislain muut korjaukset jäävät todennäköisesti hallituskauden jälkipuolelle, kun ensin hoidetaan uuden peliyhtiön perustamiselle välttämättömät säädökset, jotta yhtiö voisi aloittaa vuoden 2017 alusta.

Polettipelit ovat erikoinen historian jäänne arpajaislainsäädännössä. Raha-automaattiyhdistyksen yksinoikeutta laajennettaessa ajateltiin, että valtio lunastaisi yksityiset peliautomaatit, mutta irtaimen omaisuuden pakkolunastus todettiin juridisesti varsin ongelmalliseksi.

Niinpä lakiin kirjattiin, että ennen 1.6.1970 maassa olleet tavara- tai pelimerkkipalkintoja antavat laitteet saivat jäädä käyttöön. Näitä vintage-laitteita nykyisetkin polettipelit ovat, ainakin periaatteessa. Lainsäädäntö ei ole estänyt niiden korjaamista ja virittelyä.

– Ne ovat vähän kuin entisen miehen kirves, johon on vain terä ja varsi vaihdettu. Näyttää siltä, että ne säilyvät ajasta ikuisuuteen, Jouni Laiho sanoo.

Arpajaislakia valmisteltaessa näitä peliautomaatteja laskettiin olevan noin 240, mutta määrä on nyt todennäköisesti suurempi, kun vanhoja laitteita varastoista on kunnostettu käyttöön. Varsinaisten rahapeliautomaattien maksimimäärä on asetuksen mukaan 22 500.

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Palvelut