Jyvätyynyistä alkanut jo useita tulipaloja

Mikrossa lämmitettävät jyvätyynyt ovat yleistyneet. Vilja Kärkkäinen

Asta Tenhunen

Mikrossa kuumennettava jyvätyyny voi syttyä tuleen joko kuumennuksen aikana tai kytemään jääneiden jyvien takia jopa tunteja myöhemmin.

– On mahdollista, että jyvätyyny kuumenee liikaa ja pussin sisällä syttyy kytevä palo. Usein kyse on siitä, että mikro on ollut liian tehokas tai ohjeen mukaista aikaa ei ole noudatettu, riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti Keski-Suomen pelastuslaitokselta kertoo.

Kauran, vehnän tai riisin jyviä sisältävät, mikrossa lämmitettävät tyynyt ovat Suomessa yleistyneet viime vuosina. Niitä on nykyään myynnissä useita eri kokoja ja malleja. Lisäksi eri lehdissä ja netissä on ollut ohjeita, miten tehdä tyyny itse.

Myytävissä tyynyissä on käyttöohjeet, joissa muistutetaan lämmitysajan olevan vain 0,5–2 minuuttia tyynystä ja mikron tehosta riippuen. Lisäksi osa valmistajista neuvoo laittamaan mikroon yhtä aikaa vesilasillisen, joka estää jyvien kuivumisen paloherkiksi.

Kaikissa tyynyissä käyttöohjeita ei ole tai niitä ei ole luettu tai noudatettu. Asian laajuus tuli ilmi, kun Laukaassa paloi omakotitalo marraskuussa.

– Omakotitalo tuhoutui täysin ja kaksi koiraa kuoli palossa, Jäntti kertoo.

Palo sai alkunsa, kun jyvätyyny syttyi tuleen. Asukas otti pussin pois mikrosta, mutta se putosi palavana lattialle ja alkusammutusyrityksestä huolimatta sytytti talon tuleen.

Pelastuslaitoksen palotutkijat alkoivat kerätä tietoa itse ja pyysivät myös Pelastusopiston tilastopalvelusta apua. Yllättäen selvisi, että jyväpussin kuumentaminen oli aiheuttanut jopa 15 tulipaloa tai alkavaa vaaratilannetta Suomessa. Ensimmäinen niistä oli vuonna 2001, mutta yhdeksän viimeisintä vuosilta 2010–2015.

– Kyse oli vain hakuotoksesta pelastustoimen toimenpiderekisteriin. Todennäköisesti kaikkien vaaratilanteiden määrä on paljon suurempi.

– Lisäksi selvisi, että Australiassa ainakin yksi ihminen oli menehtynyt jyvätyynystä alkaneessa palossa. Paloriskistä oli varoitettu myös jo Iso-Britanniassa.

Jäntti oli yhteydessä Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon ja Valviraan. Ne arvioivat, että varoitus jyvätyynyjen paloriskistä olisi tarpeen. Selvää ei kuitenkaan ole vielä, kelle varoitus- ja valvontavastuu kuuluu.

Palomiesten mukaan varoitusten paikka on juuri nyt, sillä jyvätyynyjä käytetään paljon säiden kylmetessä ja annetaan esimerkiksi joululahjaksi.

– Ovathan palomiehet käyneet katsomassa enemmän mikrossa savunneita popcorn-pusseja kuin jyvätyynyjä. Mikropopcorneissa on kuitenkin selkeät käyttöohjeet. Jyvätyynyä on voitu lämmittää monta kertaa onnistuneesti ja yhtäkkiä se 27. kerralla syttyykin tuleen.

– Lisäksi jyvätyyny voidaan laittaa peiton alle lämmikkeeksi esimerkiksi vanhukselle. Kun lämpö ei pääse pois, tyyny voi sytyttää patjan tai peiton tuleen. Yksi tällainen tulipalo syttyi Sallassa vanhainkodin palveluasunnossa, mutta yöhoitajat onneksi huomasivat sen.

– Vahinkotilanteissa käyttäjät ovat olleet usein iäkkäitä, Jäntti huomauttaa.

Pelastuslaitosten yhteinen toive on nyt, että käyttäjät lukisivat ja noudattaisivat käyttöohjeita. Usein jyvätyynyn lämmitysaika on ennemminkin 1,5 minuuttia kuin 20 minuuttia niin kuin eräässä palossa oli tehty.

– Kaupasta tulee ostaa vain jyvätyynyjä, joissa on selkeät käyttöohjeet. Ohjeita tulee noudattaa: ei ylikuumenneta eikä pidetä mikrossa ohjeaikaa pidempään. Mikrosta tulee katsoa, minkä tehoinen se on.

Jyvätyynyä ei tule jättää mikroon kuumenemaan ilman valvontaa, vaan lämmittäjän tulee olla lähistöllä.

Lisäksi omaiset voivat miettiä, kellä vanhuksella jyvätyyny voi olla omatoimisessa käytössä, käytetäänkö sitä vain valvotusti tai olisiko tilalle olemassa jokin muu lämmike, jos vanhuksen toimintakyky ei riitä lämmittämään jyvätyynyä turvallisesti itse.

 

 

 

Jos teet jyvätyynyn itse, lämmitä sitä varovaisesti. Älä käytä mikrosta täysiä tehoja. Älä jätä tyynyä valvomatta lämpenemään mikroon.

Jos tyyny alkaa haista palaneelle, älä vie sitä sänkyyn tai sohvalle. Upota savuava tyyny veteen, jotta kytevät jyvät sammuvat. Älä vie savuavaa tyynyä kastelematta jäteastiaan.

Anna lämmitetyn tyynyn jäähtyä vapaassa ilmassa palamattomalla alustalla kuten kivitasolla tai metallisella pöytätasolla.

Ohjeessa voi olla vaatimus laittaa tyynyn kanssa mikroon puolilasillista vettä. Jos tyynyä on käytetty kymmeniä kertoja ja se on rapisevan kuiva, laita se roskiin ja hanki uusi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut