Oksainen mänty onkin hyödyllinen - Uute hidasti eturauhassyövän kasvua

Lauri Polari osoitti Turun yliopistossa tehdyssä väitöstyössään, että männyn sisäoksasta eristetyt polyfenolit hidastivat syöpäsolujen kasvua. Jouni Turunen

Esa Kurki

Metsänomistajat ja sahurit ovat perinteisesti mananneet männyn oksaisuutta, sillä mahdollisimman korkealle karsiutuneesta tai karsitusta rungosta on saanut arvokkainta sahatavaraa. Tulevaa männikön kasvattajaa ja jalostajaa oksaisuus voi sitä vastoin ilahduttaa, kun männystä halutaan uuttaa yhdisteitä lääketieteelliseen käyttöön, kirjoittaa Karjalainen.

Lauri Polari osoitti Turun yliopistossa tehdyssä väitöstyössään, että männyn sisäoksasta eristetyt polyfenolit hidastivat syöpäsolujen kasvua estämällä niiden jakautumista ja herkistämällä niitä ohjelmoidulle solukuolemalle.

Solubiologian ja anatomian alaan kuuluvan väitöksen mukaan männyn sisäoksauute osoittautui eläinkokeissa hyvin siedetyksi, ja uutteen sisältämät polyfenolit, kuten lignaanit, imeytyivät nopeasti ruuansulatuksessa. Tutkimuksessa ilmeni, että päivittäinen annos männyn sisäoksauutetta hidasti muun muassa eturauhassyövän kasvua.

Hiirillä tehtyjen kokeiden mukaan ravintoon sekoitettu sisäoksauute alensi matala-asteista lihavuuden aiheuttamaa tulehdusta rasvakudoksessa. Tällä voi olla Polarin mukaan vaikutusta lihavuuden haittojen, kuten hormonaalisten syöpien ja miesten testosteronivajeen ehkäisyssä.

– Kokonaisuutena tuloksemme tukevat sitä, että havupuista ja metsäteollisuuden sivuvirroistakin eristettävissä olevien yhdisteiden hyödyntäminen terveydellisiin tarkoituksiin voisi olla osa modernia biotaloutta. Näillä biomolekyyleillä saattaa olla vaikutusta useisiin varsin yleisiin sairauksiin, joten tuloksemme voivat johtaa sekä terveyttä edistäviin että taloudellisesti merkittäviin sovelluksiin, Polari arvioi.

Havupuiden sisäoksat, eli puunrungon sisään jäävät oksankohdat, ovat olleet jo aiemminkin tutkijoiden mielenkiinnon ja myös tuotekehittelyn kohteena. Markkinoilla on ollut kymmenkunta vuotta kuusen HMR-lignaania (hydroksimatairesinoli) sisältäviä kapseleita, jotka luokitellaan elintarvikelisäksi.

Kuten Polarin väitöstyössä, kuusen HMR-lignaanin on todettu hidastavan koeolosuhteissa hormonaalisten syöpien, rinta- ja eturauhassyövän, kehitystä. Tämän lisäksi on havaittu yhteyksiä vaihdevuosiongelmiin, osteoporoosiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Lähteet: Terveyttä edistäviä aineita Suomen puista, Bjarne Holmbom 2014; Metsä puhuu -tulevaisuushanke; Uuteaineet suojaavat puuta ja ihmistä, Liina Kjellberg, Metsäntutkimus 3/2006; Turun yliopiston tiedotteet.

Lisää aiheesta maanantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut