Varkautelaiskeksintö tappaa pöpöt ja bakteerit led-valolla

Uv-led -valoilla toimivia laitteita on useita kokoja ja lisää malleja tehdään tarvittaessa mittatilaustyönä. Erikoiskokoja on jo esimerkiksi eläin- ja hammaslääkäreiden käytössä. Marko Happo

Vuokko Viljakka

Perhana. Selkä nuljahti saunassa ja on vieläkin kipeä, puuskahtaa Risto Koponen.

Keksijän ja yrittäjän kipeään selkään ei nyt löydy apua Koposen firman, varkautelaisen Led Suutari Oy:n laitteista.

Koposen kehittämillä uv-led -valoilla toimivilla puhdistuslaitteilla voi sitä vastoin olla vielä mullistava merkitys erityisesti sairaalamaailmassa.

 Neuvottelut useamman merkittävän tahon kanssa ovat käynnistymässä eri puolilla maailmaa, muun muassa Yhdysvalloissa.

–  Jos suunnitelmat realisoituvat, Varkauteen saattaa tulla 20-30 työpaikkaa. Joku on jo sanonut, että tämä on merkittävin keksintö sitten antibiootin. Se tappaa kaikki pöpöt ja bakteerit.

– Kävi miten kävi, olen sanani mittainen mies ja firma pysyy Varkaudessa, sanoo Varkaudesta kotoisin oleva, nykyisin Rautalammilla asuva Koponen.

Koposen kehittämä, uv-led -tekniikkaan perustuva desinfiointilaite leviää kuin kulovalkea. Niitä on testattu ja hankittu myös KYSiin.

Alan johtava asiantuntija, HUSin infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Veli-Jukka Anttila antoi äskettäin kannustavan lausunnon laitteen soveltuvuudesta sairaalakäyttöön.

– Yhteistyökumppani heitti pari vuotta sitten messuilla Saksassa idean vyössä kannettavasta kännykän desinfiointikotelosta ja minähän tein sellaisen.

– Tämä on nyt vain tällainen pieni, kömpelö prototyyppi, eikä päätynyt koskaan oikeille markkinoille. Se menee vielä meidän museoon, jos sellainen joskus perustetaan, hän sanoo ja näyttää vähän kännykkää suurempaa koteloa.

Laitteen idea on yksinkertainen. Puhdistettava esine laitetaan muovilaatikkoon ja suljetaan kansi. Laatikkoon kahdeksasta led-lampusta tuleva, mikrobeja tappava valo tuhoaa muutamassa minuutissa kaikki esineen bakteerit ja virukset.

Valo palaa turvallisuussyistä vain, kun kansi on kiinni. Led-valovahinko vei aikoinaan Koposen silmästä kaikki bakteerit. Ne istutettiin takaisin hänen omasta kehostaan.

Hän on testannut hyvällä tuloksella laitetta myös oman olkapäänsä leikkausarpiin ja tuttavan sekarotuisen koiran kasvaimeen. Arvet ja koiran kasvain katosivat.

– Kännykät, kaukosäätimet, kuulokkeet ja mikrofonit ovat kauheita pöpöpesiä. Näitä käytetään jo myös esimerkiksi kuulolaitteiden, stetoskooppien ja verenpainemittareiden puhdistamiseen.

Laatikkoon voi laittaa mitä tahansa, sillä led-valo ei kuumene.

– Teemme erikokoisia ja -mallisia laitteita myös mittatilauksesta. Ehkä tällä poistetaan vielä ryppyjäkin naisten kasvoilta.

Rikollisetkin saattavat pian saada ranteisiinsa varkautelaisella keksinnöllä puhdistetut raudat.

– Esittelin joskus reissun päällä laitetta poliisille levikkeellä Lappeenrannassa. Sain juuri kutsun tulla näyttämään, kuinka kihlat saadaan tällä puhtaaksi. Nyt käsiraudat putsataan nesteellä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Vain vajaa neljä vuotta sitten perustettu Led Suutari Oy on suuren breikkauksen kynnyksellä.

Lähitulevaisuudessa kokonaiset leikkaussalit saatetaan desinfioida yhdellä napinpainalluksella Led Suutarin kehittämällä tekniikalla ja käsidesi löytää korvaajansa.

Maidon pastöroinnin korvaavan laitteen kehitys on jo pitkällä. Led Suutarilla saattaa olla sormensa pelissä pian myös siinä, että kanateurastamoilta tulee takuuvarmasti salmonellavapaata tavaraa.

Kehitteillä on myös aurinkoenergialla toimiva malli ja paljon, paljon muuta, mistä ei vielä puhuta.

– Kun sain toukokuussa yliopiston testitulokset Kuopiosta, minut otettiin lopultakin vakavasti. Uusin mallimme tuhoaa bakteerit ja virukset tehokkaasti. Led on varmempi, vakaampi ja tehokkaampi kuin samanlaisissa laitteissa perinteisesti käytetty loisteputki.

Varkaudessa valmistetaan tällä hetkellä noin sata laitetta kuukaudessa. Koko suunnittelu-, valmistus- ja markkinointitiimissä on vain puolenkymmentä työntekijää.

– Suunnitelmat tuotannon nopeaan kasvuun Varkaudessa ovat valmiina. Meillä on tarpeeksi tilaa tuhannen neliön vuokrahallissa.

Jos 66-vuotiasKoponen olisi arvannut, kuinka kivinen tie led-yrittäjyydestä tulee, hän olisi jättänyt kaiken väliin.

– Pakkohan tämä on nyt loppuun viedä, kun ollaan jo näin pitkällä. Törmäyksiä ja takapakkia on ollut ihan tarpeeksi. Suomessa ei ole anneta edellytyksiä yrittämiseen. Kaikki on rahasta kiinni.

–  Tuotekehittelyvaiheessa rahat olivat välillä niin vähissä, etten voinut edes maksaa pojille palkkaa sovittuna aikana. Jos olisi tarpeeksi fyffeä, meiltä syntyisi vaikka mitä erityisesti vesi- ja maitopuolelle.

Keksijää ei silti pysäytä mikään.

– Minulla on aina yöpöydällä vihko ja kynä. Kirjoitan siihen ideat heti ylös, sillä eihän niitä välttämättä enää aamulla muista.

Hän aikoo pysyä alalla niin pitkään kuin osaa sanoa oman nimensä ja oppia uutta.

Koposen auton mittariin kertyy vuodessa yli 100 000 kilometriä.

– Autossa on hyvää aikaa ajatella. Olen töissä 27/7, sillä päivääni sisältyvät myös ruokatunnit, hän velmuilee.

Mitä keksijä sanoisi samassa tilanteessa olevalle, nuorelle keksijälle?

– Pakkaa vehkeet äkkiä putkikassiin ja vaihda maata.

Risto Koponen meni 15-vuotiaana isänsä jalanjäljissä sähköasentajien apupojaksi Varkauden Ahlströmin tehtaalle.

Työnsä tehtaan paperikoneiden käyttöönottajana hän jätti 1973 ja perusti oman firman, Varkauden Sähköpalvelu Oy:n.

– Olen vähän työhullu ja poltin itseni 10 vuodessa loppuun.

Mies veti hetken henkeä ja myi tekemiään verkkoja toreilla. Seuraavaksi hän löysi itsensä Wärtsilän palkkalistoilta käynnistämässä voimalaitoksia ympäri maailmaa.

– Näin elämäni ensimmäiset, valkoiset ledit jätepaperilaitoksella Suttonissa Englannissa. Pölyn takia siellä piti käyttää valoa, mikä ei lämpene.

– Asiat vain pakkaavat jäädä mieleeni ja siitä se alkoi. Keksin firman nimen, kun vaihdoimme ledejä museoviraston vanhoihin lamppuihin.

– Suutarit korjaavat vanhoja kenkiä, me vanhoja valaisimia.

Koponen omistaa 53 prosenttia Led Suutari Oy:stä. Mukana on lisäksi sijoittajia sekä pienemmillä osuuksilla työntekijöitä.

Ely on tukenut yhtiön tuotekehitystä merkittävästi, apuna ovat olleet myös TEKES ja Varkauden Navitas Kehitys Oy. Loput rahoituksesta on pankkilainaa.

Led Suutari palkittiin viime tammikuussa kansainvälisen Vuoden Laatuinnovaatio -kilpailun vastuullisen innovaatioiden sarjan ja kansallisella Vuoden 2014 laatupalkinnoilla.

Syyskuussa napasahti voitto nuorkauppakamareiden Tuottava idea -kilpailun Järvi-Suomen aluesarjassa.

– Kyllähän nuo palkinnot mieltä lämmittävät. Suurin kiitos menestyksestä kuuluu kuitenkin vanhalle koulukaverille, Kari Rajamäelle (entinen SDP:n kansanedustaja ja sisäministeri)  Kari on jaksanut uskoa ja tukea, Koponen sanoo.

Harvoina hetkinä, kun keksijä ei ole töissä, hän rassaa mielellään kotipihalla autoja.

–  Uskon yhä siihen, että kaiken voi tehdä tai korjata itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.