Ville Lähde: Paljon liikkuvia osia

Savukeidas 2015. 192 s.

Filosofi Ville Lähteen esseekirja Paljon liikkuvia osia on hälyttävän ajankohtainen puheenvuoro. Ajankohtainen, koska se muistuttaa kriittisen ja asialähtöisen ajattelun tärkeydestä. Hälyttävän ajankohtainen, koska muistutus ei ole millään tavoin mullistava tai kumouksellinen. Päinvastoin. Se on järkevistä järkevin, ja jos sanon, että järjellisemmässä mielipideilmastossa viesti olisi pitkästyttävän ilmeinen, tarkoitan sitä yksinomaan kohteliaisuutena.

Miettikäähän. Käsitysten pitäisi perustua mahdollisimman laajoille asiatiedoille? Monimutkaisia asioita ei pitäisi yksinkertaistaa? Sananvapaus ei tarkoita, että kaikki mielipiteet ovat yhtä päteviä? Monikulttuurisuus ei ole arvo eikä opinkappale vaan lähtökohtainen tosiasia? Pitäisi voida korjata näkemyksiään eikä takertua niihin kuin henkikultaansa?

Jos nämä huomiot tuntuvat tuoreilta, niin kuin ne uutisvirtaa ja julkista keskustelua vasten tuntuvat, on valtakunnassa jotakin mätää.

Sivistysvaltion sivistys voi romahtaa nopeasti, Lähde toteaa, eikä sen jälleenrakentaminen käy yhdessä tai kahdessa päivässä. Hinta on kallis. Sivistyksen romahtaessa romahtavat myös yhä useamman ihmisen mahdollisuudet osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. Sivuhuomiona todettakoon, että tänä päivänä romahdus kirjoitetaan kolmella s:llä.

Moni kirjassa käsitelty aihe heijastelee Lähteen filosofisia kiinnostuksen kohteita. Yhdessä luvussa tarkastellaan evoluutiota, toisessa ilmastonmuutosta, kolmannessa uskoa ja järkeä. Kussakin luvussa fokus on aiheesta käydyssä keskustelussa ja tässä keskustelussa ilmeneviin virheisiin ja harhakäsityksiin.

Välillä Lähde itsekin erehtyy. Ei ole totta, että filosofi SlavojŽižekinmielestä ideologia on silkkaa väärää tietoisuutta, jonka läpi sattumoisin vain filosofi itse näkee. Žižekin ideologiakäsitys on liian kompleksinen tässä avattavaksi, eikä se tietenkään ole kritiikille immuuni, mutta väärän tietoisuuden moitteeseen nähden se on peräti vastakkainen.

On sanomattakin selvää, ettei tämä heikennä tai haittaa kirjaa, jonka yhtenä opetuksena on erimielisyyksien sietäminen ja asiallinen käsittely.

Paljon on ehtinyt tapahtua sitten kirjan ilmestymisen. Paljon myös ehtii tapahtua tämän arvostelun kirjoittamisen ja sen julkaisemisen välillä. Olisi siksi turhaa yrittää tässä liittää kirjan argumentteja mihinkään yksittäiseen tapahtumaan. Jo kirjan olemassaolo on osoitus sen olemassaolon tarpeellisuudesta.

Hannu Poutiainen

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut