"Mennäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa"

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama Tuntematon sotilas on yhä Suomen katsotuin elokuva. Sen on nähnyt elokuvateattereissa noin 2,8 miljoonaa katsojaa. Savon Sanomat / Arkisto

Wesa Koistinen

Itsenäisyyspäivä ja Tuntematon sotilas -elokuva kuuluvat perinteisesti yhteen.

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaama elokuva, Rauni Mollbergin vuoden 1985 elokuvaversio ja Väinö Linnan vuonna 1954 ilmestynyt romaani ovat täynnä lausahduksia, jotka ovat jääneet pysyvästi kansan mieliin.

Otsikko "Mennäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa" on kapteeni Kaarnan lausahdus vuoden 1955 elokuvan alusta.

Värikkään persoonan alikersantti Rokan lausahduksista tunnetuimpia on hänen itsensä esittely: "Rokkaha mie. Antero on etunim. Antiksihaa minnuu on sanottu koko ikkäi, ja niin mie sanon itsekkii."

Vahvasti kielenkäyttöön on jäänyt myös vänrikki Koskelan ohjeistus: "Kiiru on pidettävä ajallansa, mutta hätäillen tekemällä ei tuu muuta kuin kusipäitä mukuloita." Sama mies esitteli itsensä jämäkästi: "Koskela Suomesta. Syö rautaa ja paskantaa kettinkiä."

Luutnantti Lammiolla oli puolestaan tanakka ote johtamiseen: "Kuulkaahan, minä en ole mikään hyvä mies, vaan teidän esimiehenne, ja te teette niin kuin teitä käsketään."

"Tämä ei ole mikään punakaarti, jossa komppanianpäälliköt valitaan huutoäänestyksellä. Onko selvä. Viimeisen kerran minä käsken. Sen jälkeen alkavat toiset toimenpiteet."

Vänrikki Kariluoto ohjeisti selkeästi alaisiaan: "Ei saa jäädä tuleen makaamaan!"

Alikersantti Hietanen ihmetteli puolestaan sodan olemusta: "Mihin täst sit ollenkka lähretä? Vissii helvettii ast?" Hietasella oli kuitenkin vahva asenne: "Valmistauttuka poja kualema kori, uskonno ja isänmaan pualest. Taas Suomen karhu elämöi, se nost kämmentäns ja löi."

Alikersantti Lehto kannusti tiukasti: "Ei täällä auta itku. Saatanallinen ralli päälle vaan. Se on raakaa peliä kun hevoset nai, siinä tanner jyskää ja aitaa kaatuu."

Alikersantti Mielosen lausahdus on hyvinkin tuttu: "Eppäillä tuota soppii."

 

Savon Sanomat avaa Facebook-sivuillaan keskustelun siitä, mitä suosittuja lausahduksia kansan suuhun on jäänyt Tuntemattomasta sotilaasta.

Voit nostaa keskustelussa esille oman suosikkisi tai täysin turhanpäiväisen. Keskustelussa voi tuoda esille myös sen ovatko ikimuistoiset lausahdukset arkipäivää omassa kielenkäytössäsi.

Yle teema näyttää Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta kello 12.10.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut