Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arabikulttuurin asiantuntija IS:ssa: Lähi-idässä raiskaus on aina naisen syy

Arabikulttuurin asiantuntija Päivi Käri-Zein toteaa Ilta-Sanomissa, että turvapaikanhakijat tarvitsevat koulutusta Suomen tavoille paitsi kielen myös kulttuurin suhteen.

Käri-Zeinin mukaan Lähi-idässä raiskaus on aina naisen syy. Sikäläisen tulkinnan mukaan nainen on pukeutumisellaan tai käyttäytymisellään tällöin vietellyt miehen.

– Lähi-idästä tulevat nuoret miehet ovat tottuneet, että jos nainen pukeutuu tietyllä tavalla, hän lähettää selvän viestin, Käri-Zein huomauttaa.

Poliisihallitus arvioi viime viikolla, että poliisin tietoon on tullut tänä vuonna kymmenkunta raiskausjuttua, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija. Viime viikolla tuli ilmi kaksi erillistä raiskausepäilyä, joissa uhrina on ollut 14-vuotias tyttö. Turvapaikanhakijan epäillään raiskanneen Raisiossa 14-vuotiaan tytön tiistaina. Poliisi otti keskiviikkona kiinni rikoksesta epäiltynä 19-vuotiaan miehen.

Poliisi epäilee, että 14-vuotias tyttö raiskattiin myöhään viime viikon maanantaina myös Kempeleessä. Teosta epäiltynä on vangittu 17-vuotias nuorukainen, jota epäillään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poliisi on kertonut, että epäilty on ulkomaalaistaustainen. Se ei ole kuitenkaan vahvistanut mediatietoja, joiden mukaan hänkin olisi turvapaikanhakija.

Viime viikkoisten raiskausepäilyjen johdosta kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajaa laativat yhteisen kannanoton, joka julkaistiin sunnuntaina lukuisissa sanomalehdissä, myös Savon Sanomissa. Puheenjohtajat muistuttivat kirjoituksessaan, ettei kokonaisia ihmisryhmiä pidä leimata vakavista ja vastenmielisistä rikoksista, joihin yksilöt ovat syyllistyneet.

– Kaikkien pitää noudattaa Suomen lainsäädäntöä. Laki on sama kaikille. -- Rikokset ovat yhtä lailla tuomittavia, ovat ne sitten kantaväestön tai turvapaikanhakijoiden tekemiä. Rikokset tutkitaan ja syylliset saatetaan oikeuden eteen tuomittaviksi riippumatta taustasta, puoluejohtajat vakuuttivat.