Ääni muuttuu läpi elämän

Karita Hentunen

Kun tuntemattoman ihmisen kanssa puhuu puhelimessa, syntyy pelkän äänen perusteella nopeasti käsitys paitsi henkilön sukupuolesta myös iästä, kirjoittaa Karjalainen.

Imeväisiässä äänihuulen pituus on 6–8 millimetriä. Pieni rakenne värähtelee korkealla taajuudella. Vauvan itkun korkeus on noin 500 hertsiä. Musiikkiasteikolla se tarkoittaa noin oktaavi pianon keski-c:n yläpuolelta.

Samalla, kun koko ihminen kasvaa, kasvaa myös kurkunpää. Kahdeksan vuoden iässä poikien ja tyttöjen kurkunpäät eivät juuri eroa toisistaan. Äänen korkeus on molemmilla sukupuolilla keskimäärin 275 hertsiä.

Äänessä tapahtuu suuria muutoksia erityisesti murrosiässä – tytöillä 8–15 vuoden iässä, pojilla hieman myöhemmin. Äänenmurros kestää keskimäärin 1,5–3 vuotta.

Pojille puhekorkeuden muutokset ovat suurempia kuin tytöillä. Puhekorkeus laskee noin 130 hertsiin. Tytöillä lasku on noin 2–2,5 sävelaskelta. Tytöillä puhekorkeus on keskimäärin 220 hertsiä murrosiän jälkeen.

Äänen särkymiset eli tahattomat rekisterin vaihdokset ovat merkkejä siitä, että murrosikäisen on vaikea hallita kurkunpäätä ja äänihuulten värähtelyä.

Äänen muutoksiin ja siinä esiintyviin sukupuolieroihin on monta syytä. Äänihuulet kasvavat murrosiässä tytöillä 1–3,5 millimetriä. Pojilla noin 4–8 millimetriä. Äänihuulen limakalvosta tulee vahvempi ja paksumpi. Lapsilla ei ole äänihuulta suojaavaa ja äänihuulivärähtelyä stabiloivaa äänijännettä. Se kehittyy murrosikään mennessä.

Äänihuulilihas ja kurkunpää kasvavat murrosiässä erityisesti pojilla. Myös kilpiruston etukulma muuttuu sukupuolilla eri tavalla. Tästä johtuu muun muassa se, että miehillä on usein selvästi havaittava aataminomena.

Kilpiruston etukulman jyrkkyys vaikuttaa osaltaan äänenlaatuun. Pojilla on äänihuulten kontakti isompi. Äänirako menee tiiviimmin värähtelyssä kiinni. Silloin syntyy rintasointuisempi ääni.

Väylä kasvaa murrosiän myötä, ja sen myötä syntyy matalia resonansseja. Äänen väri tummuu. Miehillä ääni on keskimäärin tummempi kuin naisilla. Kurkunpää myös laskee alaspäin. Laskua tapahtuu koko elämän ajan, mutta erityisesti kiivaan kasvun myötä murrosiässä.

Aikuisiässä puhekorkeus ja ääniala, eli se minkä korkuisia ääniä pystyy tuottamaan, muuttuu. Ennen murrosikää pojilla ja tytöillä vaihtelualue on keskimäärin 2,5 oktaavia. Murrosiässä ääniala laajenee. Äänialan laajeneminen riippuu siitä, kuinka paljon ääntä käyttää ja treenaa.

Äänihuulten pituus on naisilla aikuisena 12–17 millimetriä, miehillä 17–23 millimetriä.

Aikuisiässä puhekorkeus laskee koko ajan hitaasti. Naisilla puhekorkeus on 20–30-vuotiaana 200 hertsin tienoilla. Äänen korkeudessa on yksilöllisiä eroja johtuen muun muassa ääniluokasta eli siitä, onko mies basso vai tenori tai nainen altto vai sopraano. Kun ikää on 80–90 vuotta se voi olla laskenut 170–190 hertsiin.

Miehillä äänen korkeus laskee noin 50-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen se alkaa pikkuhiljaa nousta.

Korkeassa iässä ero sukupuolten välillä siis pienenee. Tässä taustalla ovat muun muassa hormonaaliset muutokset: naisilla estrogeenitason väheneminen saa aikaan sävelkorkeuden laskua. Miehillä taas testosteronin väheneminen johtaa siihen, että lihasmassa alkaa elimistössä vähentyä. Tämän seurauksena äänihuulet pienenevät.

Juttua varten on haastateltu puhetekniikan ja vokologian professoria, FT, Anne-Maria Laukkasta Tampereen yliopistosta. Vokologia tarkoittaa äänen tutkimusta ja harjoittamista.

Lue lisää aiheesta maanantain Savon Sanomista.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut