KHO: Supo sai irtisanoa työajalla seksiä harrastaneen etsivänsä

Asta Tenhunen

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Suojelupoliisi sai irtisanoa etsivänsä.

Etsivä vaati kumoamaan irtisanomisen vetoamalla, että irtisanominen oli tehty hänen sairautensa, seksiriippuvuuden takia.

Suojelupoliisin mukaan irtisanomisen peruste ei ollut seksikäyttäytyminen, vaan virkavelvollisuuksien rikkominen.

Mies tapasi satunnaisen seuranhakupalvelusta tavatun naisen kanssa työajalla ja toi hänet Supon kenttävalvontatehtävissä käytettäviin autoihin. Mies harrasti seksiä työautoissa useita kertoja työaikana.

Supon mukaan kenttävalvonnan tehtävissä tehtävien suorituspaikat, valvonnan kohteet, virka-autot ja niiden varustelu pyritään pitämään salassa yleisöltä eikä ainakaan esittelemään satunnaisille seksi- tai muille kumppaneille.

Supon mukaan olisi jopa mahdollista, että tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin liittyvän työn takia etsiviin yritetään vaikuttaa luomalla kontakteja seksuaalista viehätysvoimaa käyttämällä tai tunteisiin vetoamalla. Tämä tuo esimerkiksi kiristysriskin.

Asiasta neuvotaan Supon virkamiehiä jo tulokaskoulutuksessa.

Lisäksi irtisanomisestaan valittanut mies oli käynyt netissä keskusteluja 15-vuotiaaksi esittäytyneen henkilön kanssa seksisuhteen aloittamiseksi. Mies oli lähettänyt henkilölle myös valokuvan virkamerkistään.

Henkilö oli aikuinen, joka oli halunnut testata miehen rajoja, keille kaikille hän tarjoutuu seuraksi ja lähettelee virkamerkkikuvaansa.

Supon mukaan mies pyrki tilanteessa käyttämään hyväkseen poliisia kohtaan tunnettua luottamusta.

Virkamieslautakunnan ratkaisun mukaan tekijä oli tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin ja hän oli toistuvasti toiminut tavoilla, jotka olivat omiaan aiheuttamaan vaaraa Supon tietojen paljastumisesta ja hänen itsensä joutumisesta kiristyksen tai laittoman tiedonhankinnan kohteeksi.

Miehen olisi myös kenttävalvontaryhmänsä varajohtajana tullut vastata alaistensa työturvallisuudesta eikä vaarantaa sitä.

Irtisanomispäätöksen mukaan miehen toiminta oli myös ylipäätään omiaan vaarantamaan luottamusta poliisin tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Päätöksen mukaan tekijän toiminta oli ollut niin moitittavaa, ettei Supolta voinut asiassa edellyttää pelkästään lievemmän toimenpiteen kuten kirjallisen varoituksen käyttämistä, vaan irtisanominen oli perusteltua.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut