Etniset ravintolat saapuivat Kuopion ruokakartalle

Ei siitä ole montaakaan vuotta, kun Kuopiossa sai etsimällä etsiä muuta kuin savolaista ruokakulttuuria.

2000-luvulla ja etenkin muutaman viime vuoden aikana tilanne on kääntynyt päälaelleen, sillä etenkin keskusta-alueelle etnisiä ravintoloita on noussut kuin sieniä sateella. Pelkästään kuluvana vuonna Kuopioon on perustettu neljä uutta etnistä ravintolaa. Viides saadaan marraskuussa, kun vietnamilainen The Alley avaa ovensa.

Savon ammatti- ja aikuisopiston matkailu- ja ravitsemusalan koulutuspäällikkö Markku Hemming toteaa etnisen ravintolakulttuurin rantautuneen Savoon eteläisestä Suomesta päin.

– Tämänhän on ollut aika kova juttu jo Etelä-Suomessa. Kysyntä on varmaan takana siinä, miksi niitä on tullut nyt meillekin, hän pohtii.

– Asiakkaat haluavat kokeilla uusia makuja. Se taas johtuu varmasti siitä, että ruoanlaiton harrastuneisuus on kasvanut koko ajan: miehetkin osallistuvat entistä enemmän ruoanlaittoon kuten myös lapset, Hemming jatkaa.

Suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet vuosien varrella. Hemmingin mukaan ravintola-asiakkaat vaativat nykyisin aiempaa enemmän ja monipuolisemmin. Ihmiset haluavat vaihtoehtoja perinteisten ketjuravintoloiden rinnalle.

– Ja toisaalta osalla on raha tiukemmalla, ja näissä paikoissa hinta-laatu -suhde on usein hyvä. Ja usein etnisissä ruokapaikoissa on myös hyvä asiakaspalvelu, silläkin on oma merkityksensä.

Kuopion etnisissä ravintoloissa on silmiinpistävää, että ne ovat sijoittuneet pääasiassa varsin lähekkäin toisiaan. Valtaosa löytyy keskustan ruutukaava-alueelta, loput käytännössä Matkuksen kauppakeskuksesta. Hemming uskoo taustalla olevan liiketaloudelliset perusteet.

– Siinä on vähän sama logiikka kuin siinä, että autokaupat ja huonekaluliikkeet tahtovat keskittyä. Varmasti ne tukevat toinen toistaan: joku toimitusjohtaja on sanonutkin, että kotisohva on pahin kilpailija, Hemming huomauttaa ja lisää, että tärkeintä on saada ihmiset lähiöistä ja maakunnasta ravintoloiden äärelle.

Asiakkaan kannalta ravintoloiden keskinäinen läheisyys on Hemmingin mielestä hyvä asia. Yrittäjät joutuvat tarkkailemaan paljon naapurinsa tekemisiä, jolloin hinnat pysyvät asiakkaan kannalta kilpailukykyisinä.

– Ehkä siinä tulee spontaanejakin valintoja: mennäänpäs nyt tuohon vietnamilaiseen, kun aiemmin on käyty kiinalaisessa, Hemming nostaa esille.

Erityisesti aasialainen ruokakulttuuri on nostanut päätään Kuopiossa. Kaupungista löytyykin jo puolenkymmentä kiinalaista ravintolaa, kaksi thaimaalaista, kaksi japanilaista, kaksi nepalilaista sekä yksi intialainen ravintola.

Kuopiossa on lähes sata eri kansallisuutta ja Hemming huomauttaakin, että myös sitä kautta ravintoloille tulee omaa asiakaskuntaa, jotka haluavat oman alkuperämaansa ruokaa.

Eikä kasvanut tarjonta rajoitu ainoastaan ravintoloihin. Esimerkiksi georgialainen Alexander Gvelesiani perusti muutama vuosi sitten alatorille Sektorin alle Kotileipomo Qartvelin. Innokkaimmat ovat silti kyselleet jo häneltäkin, milloin Kuopioon avataan georgialainen ravintola.

Gvelesianin mielestä ei ole yllättävää, että keskustaan on avattu viime vuosina lukuisia etnisiä ruokapaikkoja.

– Jos asiakkaita tulee koko ajan, se varmaan tarkoittaa, että kysyntääkin on, hän huomauttaa.

Jos Markku Hemmingin arvioon on uskominen, etnisten ravintoloiden tarjonta Kuopiossa ei jää vielä tähän.

– On vielä isoja, hyvänä ruokamaana pidettyjä keittiöitä, joita täällä ei vielä ole, hän huomauttaa ja nostaa esille venäläisen ja eteläisen Amerikan keittiöt.

Eivätkä etniset ruokapaikat välttämättä ole mikään nopeasti ohimenevä villitys, vaikka senkin suuntaisia puheita on välillä kuulunut. Hemming muistaa vielä ajan, jolloin ensimmäiset pitseriat tulivat Kuopioon.

– Ammattipiireissä puhuttiin silloin, ettei se ole kovin pitkäaikainen trendi. Väärässä oltiin ja aika paljonkin. Niistä ajoista tarjonta on nykyisin ihan eri tasolla, samoin kuin ihmisten halu kokeilla.

Jutun grafiikkaa on korjattu: Thaimaalaisen ravintolan nimi on Samruai, ei Samurai, kuten jutun grafiikassa virheellisesti sanottiin.

Mainos: Savon Sanomat

Etusivulla nyt

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut