Venuksen pilvistä löytyi fosfiinia – voi olla merkki elämästä

Venuksen ilmakehästä on havaittu fosforin ja vedyn muodostamaa fosfiinia, joka voi olla merkki elämästä.

Kansainvälistä tutkimushanketta johtanut Cardiffin yliopiston astronomian professori Jane Greaves sanoi, ettei vielä voida sanoa varmasti, onko Venuksen pilvissä elämää vai ei.

–  Toivon niin, mutta emme voi vielä sanoa varmasti. Ainoa tapa saada tietää se olisi lähettää alus ottamaan näytteitä ja tutkimaan, löytyykö elämää, Greaves sanoi Britannian Royal Astronomical Societyn julkaisemalla videolla.

Greavesin mukaan tutkijat pystyivät sulkemaan pois selitykset, että fosfiini Venuksen ilmakehässä olisi syntynyt kemiallisena reaktiona mineraaleihin, jotka nousevat planeetan pinnalta, tai auringonvalon vaikutuksesta.

Fosfiinin synty voi näin ollen olla seurausta joko elämästä tai vielä tuntemattomasta kemiallisesta prosessista.

–  Fosfiinimolekyylin läsnäoloa on hyvin vaikea selittää ilman elämää, hän totesi.

Venuksen ilmakehää tutkittiin Chilessä ja Havaijilla sijaitsevien teleskooppien avulla. Brittiläisten tutkijoiden lisäksi hankkeeseen osallistui tutkijoita muun muassa Massachusetts Institute of Technologysta.

Venuksen pilvet ovat rikkidioksidia

Aurinkokuntamme toinen planeetta Venus on kooltaan samaa luokkaa kuin Maa, mutta olosuhteet naapuriplaneetalla ovat hyvin erilaiset. Planeetan pinnalla lämpötila voi nousta jopa 480 asteeseen ja ilmanpaine on 90 kertaa niin suuri kuin Maan pinnalla. Ilmakehä on niin syövyttävä, että mitään vastaavaa ei Maasta löydy. Planeetan pilvikerros muodostuu rikkidioksidista.

Ilmanpaine ja lämpötila yli 50 kilometrin korkeudella Venuksen ilmakehässä ovat kuitenkin lähempänä Maan olosuhteita. Olot ovat siten elämän kannalta suotuisammat kuin planeetan pinnalla.

Maassa fosfiinia valmistetaan teollisesti. Lisäksi sitä tuottavat hapettomassa tilassa elävät mikrobit.

Fosfiini on erittäin myrkyllinen kaasu, jonka hajua on kuvattu yhdistelmäksi valkosipulia ja mätää kalaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut