Näin kouluiskun syytetty kertoi oikeudessa lopulta, että koulusurma oli aivan väärä ratkaisu

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kuultiin maanantaina kuopiolaista 25-vuotiasta miestä, jota syytetään Kuopion kouluiskusta lokakuussa 2019.

Joel Marinia syytetään murhasta, 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

- Miekan tilasin netistä edeltävällä viikolla. Ja kävin noutamassa sen tekopäivän aamuna, Marin kertoi.

Hän kertoi valmistelleensa tekoa myös ostamalla puukon, ilmapistoolin ja patruunoita sekä bensiiniä.

Naamion hän kertoi tilanneensa netistä.

- Siitä 2017 joulukuusta lähtien tuli tämä ajatus. Olin silloin etsinyt netistä tietoa vastaavista tapauksista. Oli jäänyt ajatus, että tuo on se, mihin saatan päätyä, jos ei asiat vähän selkeydy.

Viime lokakuussa Marin odotti, että oppitunti oli alkanut ja kaikki muut olisivat luokassa ennen kuin hän menee sisään.

- Koputin oveen. Opettaja tuli avaamaan. Mulla oli pitkä kassi ja reppu mukana.

Marin kertoi oikeudessa rauhallisesti ja selkeästi, miten alkoi lyömään miekalla ensin opettajaa ja sitten muita.

- Menin sitten edessä istuneiden opiskelijoiden luo. Siinä oli X.X ja Z.Z. He istuivat edessä ja löin heitä useampia kertoja. Miekka osui sitten atk-laitteistoon.

Marinin mukaan miekka osui myös luokan keskellä olevaan pilariin.

Marin kertoi myös huomanneensa, että useita opiskelijoita juoksi luokasta karkuun. Marinin mukaan muiden paettua hän jäi luokkaan yksin ukrainalaisen opiskelijanaisen kanssa ja hän meni pistämään naista miekalla.

Kun toinen opettaja kävi luokan ovella, loukkaantunut ukrainalaisnainenkin pääsi poistumaan käytävään. Marin kertoi yksin jäätyään sytyttäneensä luokan bensiinillä tuleen.

Käytävällä Marin kertoi sanoneensa kahdelle opettajamiehelle, ettei hän lyö heitä miekalla, joten he voisivat poistua paikalta. Sen jälkeen Marin kävi iskuillaan vielä varmistamassa, että käytävälle jo tuupertunut ukrainalaisnainen oli varmasti kuollut.

- Tämän jälkeen lähdin vielä kiertelemään rakennuksessa, onko siellä ketään. Menin portaat alas. Tuli jossain vaiheessa vastaan V.V. Häntä mä osoitin ilmapistoolilla. Mutta se ei toiminut se ase.

Marin kertoi silloin palanneensa yläkertaan ja menneensä palavan luokan viereiseen luokkaan tutkimaan jumittunutta ilmapistooliaan.

Kun käytävältä alkoi kuulua ääniä, mies palasi sinne ja kohtasi poliisit.

Marin kertoi ajatelleensa, ettei ilmapistooli toimintakunnottomana ole hänelle enää käyttökelpoinen. Hän pudotti sen ja löi miekalla.

- Jonkinlaisen osuman sai se poliisi, Marin kertoi.

Marin kertoi kuulleensa samalla kaksi laukausta.

- Yritin päästä vielä pystyyn, mutta en päässyt. Käyttivät etälamautinta enkä sitten saanut enää pidettyä miekasta kiinni. Tarkoitus oli pitää miekasta kiinni viimeiseen asti ja saada poliisit ampumaan useita kertoja, Marin kertoi.

Marin kertoi välillä empineensä, tekeekö iskun vai ei.

- Epäröintiä oli välillä. Meinasin kertoa aikeista poliisillekin, Marin kertoi oikeudessa.

Marin kertoi oikeudessa, ettei tekoa suunnitellut kukaan muu hänen kanssaan.

- Itsellä meni tosi huonosti. Koin epäreiluna ja oli alitajuista vihaa toisia ihmisiä ja maailmaa kohtaa. Tää oli se syy, Marin kertoi.

Marin oli hakenut apua koulukuraattorilta, erityisopettajalta ja sairaanhoitopiirin palveluista, joissa hän oli ollut terapiassakin, mutta hän oli kokenut, ettei koulusurma-ajatuksista voinut puhua.

- Joo, oli hoitosuhde. Oli ammattilaisten keskustelua hankalasta olosta, Marin kertoi oikeudessa.

Tämän hetken tilanteestaan Marin kertoi, että vielä poliisin kuulusteluissa hänellä oli ollut vielä uho päällä.

- Silloin ei harmittanut teot ollenkaan. Minulla oli jokin uho päällä.

Vasta tänä kesänä hän kertoi alkaneensa tuntea myös harmia tapahtumista.

- On se kurja kuulla. Tosi ikävä, Marin sanoi siitä, mitä ajatteli kuulemistaan loukkaantuneiden ihmisten kertomuksista oikeudessa.

Marin kertoi oikeudenkäynnissä myös, että oli vuonna 2018 hakeutunut ampumakurssille ja sitten ampumaseuran jäseneksi, että saisi harrastuksen.

Toisaalta hän sanoi halunneensa oppia ampumaan ja edetä aseharrastuksessa, koska halusi pistoolin tekoaan varten. Se ei onnistunut.

Hän myös sanoi hankkineensa juuri tietynlaisen ilmapistoolin kouluiskukeikalle sen perusteella, mikä ase olisi kaikkein uhkaavimman näköinen.

Miekan hän kertoi valinneensa sen mukaan, että miekka oli pitkä eli ulottuva, mutta toisaalta sen hintainen, että hänellä oli vara se ostaa pikavipillä.

Marin myös kertoi valinneensa kohteeksi oman luokkansa, koska uskoi teon kohdistamisen olevan sinne hänelle helpompaa. Muuten hän sanoi, ettei ollut valinnut uhreja henkilöiden tai heidän sukupuolensa mukaan.

Syyttäjät halusivat Marinilta kuulla, milloin ja miksi hän oli alkanut perehtyä koulusurmiin.

Marin vastasi saaneensa Youtube-palvelussa suosituksia koulusurmavideoista, joita hän oli alkanut katsoa, ja joista hän oli kiinnostunut.

- Sellaista vihaa maailmaa kohtaan oli ollut jo ennen, Marin kuitenkin selitti.

Hän myös sanoi, ettei teko ollut helppo, vaikka hän oli valmistautunut.

- Olihan se kynnys tuollaista lähteä tekemään iso aivan loppuun asti. Vielä koululle kävellessä tuntui hankalalta.

- Tuntui jotenkin, että miten tästä pakittaa. Kun tämä valmistelu on näin pitkälle mennyt. Ajattelin, että en halua joutua tilanteeseen, jossa selittelen, että olen aikonut tehdä koulusurman.

Marin myös vastasi, että hän oli ajatellutkin aloittavansa opettajasta, ja toisaalta hän oli ajatellut, ettei luokassa ole ketään, jonka hän säästäisi väkivallalta.

Marin vastasi suoraan ajatelleensa, että oli pitänyt mahdollisena "ettei saa kaikkia surmattua luokassa".

- Ajattelin, että se (viereinen luokka) olisi todella huono paikka mennä pakoon tai piileskelemään, Marin kertoi, miksi ei ollut jahdannut uhreja toisissa luokissa, vaan lähti toisen kerroksen käytävältä alas ensimmäiseen kerrokseen.

Hänen aikeensa tulipaloistakin epäonnistui.

- Palon sytyttäminen epäonnistui. Se reppu, mikä minulla oli, syttyi ja siellä olisi ollut ne polttopullot, joita olisin käyttänyt, Marin harmitteli.

Marin myös vastasi syyttäjälle, että hän kierteli palon jälkeen kauppakeskuksessa vain etsiäkseen lisäuhreja, joita olisi voinut tappaa.

Hän sanoi, ettei missään vaiheessa kouluiskua harkinnut keskeyttävänsä tekoaan.

- Sitähän tuossa oli lähettyä hakemaan, Marin vastasi syyttäjälle, miksi tämän piti saada välttämättä kuolonuhri.

Sairaalassa Marin kertoi heränneensä leikkauksen jälkeen.

- Aikamoinen päivä. Ajattelin, miten minä selviän. Ja ajattelin, että onkohan loukkaantuneet selvinneet hengissä.

Marin myönsi syyttäjälle, että myös moottorisaha oli hankittu vain kouluiskua varten, mutta hän oli todennut sen liian epäkäytännölliseksi.

Hän kertoi halunneensa alkuperäisen suunnitelman mukaan oikean pistoolin, mutta se ei onnistunut, koska se olisi edellyttänyt terveystarkastusta ja poliisin seulan läpäisemistä.

Hän myös myönsi valinneensa atk-luokan tekokohteeksi juuri sen takia, että se olisi paikkana mahdollisimman hankala paeta.

Marin kertoi ymmärtäneensä, että hän itse kuolee tai joutuu vankilaan. Hän vastasi syyttäjälle myös ennalta uskoneensa, että voi selvitä hengissä tilanteesta, jonka jälkeen luvassa olisi pitkä vankeustuomio.

Marin myös erään avustajan kysymykseen vastasi, että hänen tarkoituksensa oli tappaa mahdollisimman monta luokkakavereistaan. Hän sanoi uskoneensa, että hänen haavoittamansa uhrit kuolisivat vielä vammoihinsa.

Marin kuitenkin lopulta sanoi erään asianajajan tiedusteluun, ettei koulusurma tuonutkaan mitään ratkaisua eikä mitään helpotusta hänen oloonsa. Hän sanoi oikeudessa, että mielummin kannattaisi hakea apua kuin toimia niin kuin hän toimi.

 

Savon Sanomat seurasi oikeudenkäyntiä maanantaina. Uutista on päivitetty kuulemisen edetessä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut