Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Näin poliisit kertoivat oikeudessa: Mies miekan kanssa katsoi ovelta ja lähti sitten juoksemaan kohti

Syyttäjien mukaan Kuopion kouluiskun tekijä yritti tappaa häntä pysäyttämään tulleen vanhemman konstaapelin kauppakeskus Hermanissa Kuopion Leväsellä viime vuoden lokakuussa.

Syyttäjät vaativat kuopiolaiselle Joel Marinille tuomiota myös tältä osin murhan yrityksestä, koska kohteena oli virkatyötään tehnyt poliisi.

Marin löi poliisin ylävartaloa kohden yli metrisellä miekallaan, mutta poliisi ehti sitä ennen peruuttaa muutamia askeleita. Miekan lyönti osui konstaapelia oikeaan käteen niin, että se aiheutti käteen vakavia viiltohaavoja, joista jäi miehelle ainakin arvet.

Syyttäjät vaativat Marinille tuomiota myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, koska tämä vastusteli konstaapelia ja kahta muuta poliisia vastaan niin pitkään kuin pystyi.

Marin oli juuri lyönyt luokkakavereitaan miekalla, kun poliisit tulivat paikalle.

Vanhempi konstaapeli käskytti Marinia luopumaan aseistaan. Marin pudotti kädessään olleen ilmapistoolin, mutta ei luopunut miekasta.

Kun Marin löi vanhempaa konstaapelia käteen, koiranohjaajapoliisi ja taaempana ollut hänen parinsa huusivat "Ammu".

Käteen lyödyn konstaapelin työparina ollut harjoittelija ampui silloin laukauksen, joka osui Marinia nivustaipeeseen.

Tapahtumat etenivät hyvin nopeasti lähes päällekkäin.

Marin ei luopunut ampumisen jälkeenkään miekastaan, vaan koiranohjaajapoliisi joutui käyttämään häneen etälamautinta.

Marin putosi silloin istualleen ja koiranohjaajapoliisi meni silloin samantien polvilleen Marinin päälle niin, että miekka jäi Marinin rinnan ja poliisin väliin.

Koiranohjaajapoliisi ei voinut käyttää tilanteessa ennakoivasti poliisikoiraa, sillä Marin oli huitonut miekallaan niin pitkään kuin hän oli pystynyt liikuttelemaan sitä.

Kun koiranohjaaja sai lopulta miekan haltuunsa, poliisit aloittivat saman tien ensiavun antamisen alavartaloon ammutulle hyökkääjälle.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kuultiin maanantaina kolmea poliisia kouluiskun tapahtumista.

Oikeudenkäynnissä ensimmäisenä tuli selville, että käteen loukkaantunut poliisi vaatii Marinilta korvauksia 2000 euroa kivusta ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta eli arvista sekä 6000 euroa kärsimyksestä.

Kaikkia poliiseja edustaa oikeudessa johtava julkinen oikeusavustaja Ilkka Laari, joka on toiminut usein poliisien avustajana eri tilanteissa. Laari on monille poliiseille entuudestaan tuttu pitkän linjan budo-osaajana.

- Radiokeskustelusta ei herunut lisätietoja, konstaapeli aloitti oikeudessa kertomuksen siitä, miten hälytystehtävä tuli puutteellisilla tiedoilla.

Poliisin viranomaisradioverkon puhelimista kuului kuitenkin, että paikalle oli tulossa useita poliisipartioita pitkin Kuopion seutua, ja että hälytys oli tullut koodilla "joukkosurma".

Vanhempi konstaapeli parinsa kanssa oli paikalla ensimmäisenä.

- Pitkän käytävän päässä oli mies, joka huusi, että älkää tulko tänne, konstaapeli kertoi siitä, miten kohtasi käytävällä vahtimestarin, jota oli uhattu aseella.

Poliisi oli kertonut kuulusteluissa, että tällainen "älkää tulko tänne" -huuto tarkoitti poliisille, että juuri sinne poliisin piti mennä.

- Lähdettiin portaista vasemmalle kakkoskerroksen käytävälle ja huomattiin, että koirapartio tulee vastaan.

- Muistelen kääntyneeni ympäri, niin havaitsin henkilön tulevan ammattiopiston tiloista porrastasanteelle lasioven taakse.

Konstaapeli juoksi ovelle käskyttämään miestä.

- Hetki tuntui pitkältä.

Poliisi sanoi toivoneensa, että mies pudottaa "rensselit" maahan ja hänet voidaan ottaa kiinni.

- Mutta hän tulikin juosten kohti. Onneksi partiokaveri ampui samaan aikaan.

Konstaapelin oma laukaus oli mennyt ohi ja osunut takaseinään.

- Itse en pystynyt enää tekemään kuin laittamaan aseen koteloon ja puristamaan kättä.

Miekka oli osunut konstaapelia käteen niin, että kädestä tuli runsaasti verta.

- Ei voinut olla huomaamatta, että miekka tuli perille asti. Ei pystynyt asettakaan pitämään, vaan ymmärsin saman tien, että nyt tuli osuma, konstaapeli kuvasi tilannetta.

- Lopulta siitä lähdettiin epäillyn kanssa samalla ambulanssilla sairaalaan.

Kun poliisilta kysyttiin tarkennuksia kertomuksiinsa, poliisi kertoi tilanteen olleen vakava.

- Hän lähti kynnykseltä juoksemaan, poliisi kuvasi Marinin hyökkäävää käytöstä.

Konstaapelin mukaan hän olisi saanut vakavampia vammoja, jos työkaverin laukaus ei olisi pysäyttänyt miekkamiestä.

Miekkamiehen puolustus hiillosti konstaapelia siitä, miksi hänen laukauksensa meni ohi. Puolustus kyseli, miten kauan konstaapeli on ollut poliisina, onko hän harjoitellut ampumista ja miksi laukaus ei osunut.

Tuomarikin joutui kysymään, mistä kyselyssä oli kyse ja onko se tarpeellista.

Konstaapeli oli mielestään laukaissut aseensa hyvin samaan aikaan, kun häneen osuttiin jo yli metrin pitkällä miekalla juuri asekäteen.

Samassa tilanteessa ollut poliisin harjoittelija vaatii 10 000 euroa korvauksia muun muassa traumaperäisestä stressireaktiosta.

Poliisiammattikorkeakoulussa opiskellut 22-vuotias nainen oli harjoittelussa Itä-Suomen poliisilaitoksella kouluiskun aikaan.

- Sen verran oli jäykät lähtötiedot, että osasin ajatella, että voi joutua käyttämään voimaa, nuorempi konstaapeli kertoi oikeudessa maanantaina.

- Kauppakeskuksen liikkeissä oli kalterit laskettu alas ja joku palohälytys soi taustalla ja loi omanlaistaan tunnelmaa.

Vanhempi konstaapeli eteni edellä ja nuorempi konstaapeli jäljessä. Nainen kertoi, ettei hän tiennyt paikalla olevan ammattikoulun tiloja eikä hän tuntenut rakennusta mitenkään.

Käytävällä nähdyt veritipat vahvistivat kuitenkin nopeasti, että kyse oli tositilanteesta.

- Me mentiin oven ohi, joka jäi tarkistamatta. Koko ajan mielessä oli, että meillä on varmistamaton tila selän takana.

Nuorempi konstaapeli kertoi kääntyneensä työparin liikkeiden takia takaisin päin sinne ovelle, jonka ohi he olivat menneet. Nainen oli käytävällä oviaukon sivussa niin, ettei hän alkuun nähnyt miekkamiestä, jota partiokaveri alkoi käskyttää.

Hän kuitenkin näki, että työkaveri ampui ja laukaus meni ohi. Hän ampui siksi itse.

- Henkilö pysähtyi ja meni istualleen. Koirapartio kävi häneen kiinni. Partiolta tuli sitten kovasta pyyntöä mennä siihen kaveriksi maahan nujuamaan.

- Olin siinä nujussa mukana, nainen kertoi tilannetta, jossa poliisit ottivat Marinilta miekan pois.

Samaan aikaan poliisit antoivat ensiapua kiristyssiteillä ja haavaa painamalla.

Nuorempi konstaapeli kertoi myös huutaneensa Marinille, että tämä pitäisi silmiä auki. Konstaapeli myös seurasi Marinia toisesta kerroksesta alas asti ensihoidon mukana.

- Sen jälkeen jäin tiloihin (kauppakeskuksen tiloihin) ja yritin olla hyödyksi siinä. Kävin myös jututtamassa kouluiskun oppilaita.

- Kohdehenkilö oli hyvin motivoitunut tekoonsa, nainen kuvaili vielä arviotaan Marinin käyttäytymisestä.

Hänen mukaansa hänen työkaverinsa olisi loukkaantunut vakavasti tai kuollut, jos miekkamiestä ei olisi pysäytetty ampumalla. Nainen perusteli tätä miekkamiehen kovalla motivaatiolla käydä poliisien kimppuun.

Puolustuksen kysymyksiin nainen vastasi, että poliiseilla olleet suojaliivit olivat mallia, jotka suojasivat puukon ja muiden teräaseiden iskuilta.

Molemmilla ensipartion poliiseilla oli tällaiset liivit päällään, vaikka he muuten olivat siviilivaatteissa.

Nainen kertoi myös päätelleensä oman ja työkaverinsa laukausten ajankohdat katsomalla yleisesti netissä levityksessä olleen videon, jolla laukaukset kuuluvat.

Videolla laukaukset kuuluivat aivan perätysten. Puolustus kuitenkin toi ilmi, että kyseinen nettivideo kuulu esitutkinta- eikä oikeudenkäyntiaineistoon.

Poliisikoiran kanssa hälytyspaikalle tullut poliisi kertoi oikeudessa, että kuuli toisen poliisin käskytyksestä, missä miekkamies on. Ensimmäisen partio oli toisen kerroksen lasiovilla.

- Lähestyin koiran kanssa sitä partiota, jotta tuen koiran kanssa kiinniottoa. Suht lähelle pääsin, kun epäilty tuli oviaukkoon toisessa kädessään miekka ja toisessa käsiase, poliisi kertoi havainnoistaan.

- Siinä tilanteessa aika tuntui pitkälle.

- Epäilty lähti miekan kanssa tulemaan meitä kohti - kohdistaen lähestymiseen etenkin yhteen poliisimieheen.

- Päätin huutaa vieressä olevalle partiolle "ammu", jolloin laukaukset lähtivät. Oma muistikuva on, että kohdehenkilö pysähtyi, mutta jäi seisomaan.

- Pyrin ohjaamaan poliisikoiraa häneen kiinni, mutta silloin miekka nousi.

Koiranohjaaja veti koiransa pois ja käytti etälamautinta mieheen.

- Silloin näin sauman, että nyt voi ottaa etäisyyden pois ja ottaa kohdehenkilön kiinni. Miekka oli edelleen epäillyn käsissä, mutta sain sidottua miekan polvieni ja kohdehenkilön väliin.

- Kohdehenkilö ei silti päästänyt miekasta irti.

Koiranohjaajan mukaan mies piti miekasta kiinni niin kauan, kunnes ampumahaavan verenvuodon takia mieheltä oli lähteä taju. Vasta silloin ote miekasta kirposi.

- Huusin sitten, että nyt mies rautoihin, ja irrotin koiran purusta. Ilmoitin sitten, että hätäensiapua kohdehenkilölle.

Poliisi myös arvioi, että miekkamiehen käytös oli koko tilanteen ajan määrätietoista ja eteenpäin menevää.

- Niin pitkään kuin kykeni, hän tuli täysillä päin.

Savon Sanomat seurasi kouluiskun oikeudenkäyntiä maanantaina. Uutista on päivittety poliiisien kuulemisten edetessä.