Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallituksen budjettivääntö alkaa: pöydällä eläkeputken ja turpeen kohtalo

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontuu tänään syksyn budjettiriiheen, joka pidetään tänä vuonna poikkeuksellisessa tilanteessa koronapandemian runtelemassa Suomessa.

Hallitukselta odotetaan päätöksiä muun muassa työllisyyttä parantavista toimista. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tämän vuoden budjettiriiheen mennessä pitäisi olla valmiina linjaukset, jotka tuovat vähintään 30  000 työllistä lisää.

Marin sanoi viime viikolla Politiikan toimittajien tilaisuudessa, että budjettiriihessä tehdään päätöksiä 30  000 työllisen osalta ja luodaan näkymä siitä, miten päätökset konkretisoituvat.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan hallitukselta pitää tulla uskottava linjaus siitä, mistä elementeistä 30  000 lisätyöllistä muodostuvat.

–  Toivotaan-tyyppiset ratkaisut eivät riitä keskustalle, Saarikko sanoi STT:lle viime viikolla.

Yhtenä mahdollisena työllisyyskeinona on ollut esillä eläkeputken poisto, jota valtiovarainministeriön virkamiehet ehdottivat loppukesästä osana työllisyyspakettiaan. Hallituspuolueista etenkin vasemmistoliitto on vastustanut eläkeputken poistoa.

Budjettiriihestä on odotettavissa päätöksiä myös ainakin yksilöllisen työnhaun mallista. Sen ajatuksena on vauhdittaa työnsaantia yksilöllisellä työllistymissuunnitelmalla ja velvoitteella hakea työtä.

 

Kuntien talousahdinko edellyttää toimia

Neuvotteluissa on pöydällä myös turpeen kohtalo. Turpeen verotuksen kiristämistä vaatii erityisesti vihreät, joka haluaisi luopua turpeen energiakäytöstä kokonaan. Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Riihestä on tulossa myös päätöksiä kuntien vaikean taloustilanteen helpottamiseksi. Esillä ovat ainakin kuntien yhteisövero-osuuden korotuksen jatkaminen ja valtionosuuksien rukkaaminen.

Hallituksen budjettineuvottelut alkavat aamulla Helsingin Säätytalolla. Budjettiriihi voi venyä kolmipäiväiseksi, sillä Marin on kertonut varanneensa riihelle aikaa myös keskiviikolta aiemmin sovitun maanantain ja tiistain lisäksi.