Kouluiskusta syytetty vetoaa olleensa alentuneesti syyntakeinen – Syytetty tuotiin vankilasta oikeuteen

Kuopion viime lokakuisesta miekkahyökkäyksestä syytetty mies tuotiin oikeudenkäyntiin paikalle Kuopion vankilasta, jossa hän on tutkintavankina. Mies pystyi kävelemään oikeuteen eikä ampumavamma estänyt enää hänen kävelemistään.

Oikeudenkäynti Kuopion kouluiskusta alkoi tiistaiaamuna. Miehen kuulemiseen on varattu usea tunti aikaa ensi viikolla.

Oikeudenkäynnissä tuli ilmi jo ensimmäisenä istuntopäivänä, että syytetty kuopiolaismies vaatii rangaistuksen alentamista sillä perusteella, että hän katsoo toimineensa alentuneesti syyntakeisena.

Oikeudenkäynti alkoi syytteiden lukemisella. Miehen syytetään murhanneen miekalla yhden opiskelijan Savon ammattiopiston luokassa viime vuoden lokakuussa.

Syytteen mukaan nuorta opiskelijanaista oli lyöty miekalla 20 kertaa kaulaan, päähän, rintaan ja vatsaan niin, että uhri menehtyi muutamassa minuutissa. Kaksi miesopettajaa oli lähtenyt siirtämään uhriksi joutunutta naista turvaan, mutta miekkamies hätisti opettajat pois ja surmasi naisen vielä lisälyönneillä.

Lisäksi miekkamiehen syytetään lyöneen miekalla tai yrittäneen lyödä miekalla 20 muuta ihmistä.

Uutta tietoa on, että miehen syytetään yrittäneen myös ampua yhtä ihmistä ilmapistoolilla päähän. Kyse oli saman rakennuksen alakerrassa olleesta virastomestarista.

Oikeudenkäynti alkoi Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa tiistaina ja se kestää noin kaksi viikkoa.

Kuopiolaista Joel Marinia syytetään murhasta, 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahonpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syytteiden mukaan teossa käytetyt välineet olivat 1,16 metriä pitkä miekka, ilmapistooli sekä sytytetty tulipalo.

Syytetty myönsi ensimmäisenä päivänä suuren osan teoista, mutta ei niistä kaikkia nimikkeillä, mitä syyttäjät olivat listanneet. Marinin avustajan mukaan osa teoista oli pahoinpitely- ja vahigonteko-tasoisia, eivät murhan yrityksiä tai tuhotyö.

Oikeudenkäyntiin on kutsuttu noin 30 muuta kuultavaa kuten kouluiskussa loukkaantuneita sekä tapahtumat nähneitä todistajia.

Osa iskun uhreita osallistuu itse myös oikeudenkäyntiin ja seuraa sen tapahtumat.

Iskussa menehtyi ukrainalainen 23-vuotias nainen, joka opiskeli Marinin kanssa liiketaloutta Savon ammattiopistossa. Hänen puolisonsa vaatii tuntuvia korvauksia.

Oikeudenkäynnissä varmistui, että menehtynyt nainen oli joutunut uhriksi sattumalta eikä Marin ollut valinnut häntä mistään tietystä syystä.

Opistolla loukkaantuneet muut henkilöt ovat 15–50-vuotiaita. Heistä suurin osa on naisia.

Lisäksi Marin haavoitti pitkällä miekalla yhtä poliisia, Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia käteen.

Miekka oli tilattu netistä. Sen oli netissä mainostettu olevan hyvin teroitettu. Miekka oli yli metrin pitkä ja painoi noin 1,5 kiloa.

Myös poliiseja on kutsuttu oikeuteen kuultaviksi. Poliiseilla on yksi yhteinen avustaja, joka ajaa asiaa oikeudessa heidän puolestaan.

Oikeudenkäynti alkoi tiistaina, jolloin luettiin syytteet, mutta sen jälkeen syytteitä käsitellään osissa eri päivinä niin, että esimerkiksi keskiviikkona oikeudessa kuullaan useita iskun uhreja. Syytetyn kuuleminen on vasta seuraavalla viikolla.

Yksi syytekohdista koskee sitä, että Marin sytytti opiston tiloissa tulipalon sen jälkeen, kun opiskelijat olivat juosseet häntä karkuun pois miekan ulottuvilta.

Tulipalo ei lähtenyt leviämään, koska opiskelutilan materiaalit olivat kipsilevyä ja muuta huonosti palavaa materiaalia.

Oikeudenkäynnissä tuli ilmi, että osa opiskelijoista oli myös paennut umpikujaan eli varastoon, josta ei päässytkään minnekään toiseen suuntaan. Opiskelijat ehtivät kuitenkin poistua varaston ovelta ennen kuin Marin sai heidät kiinni.

Savon Sanomat seuraa oikeudenkäyntiä koko kahden viikon ajan

Tausta

Tilanne säikäytti satoja opiskelijoita

Kuopiolainen nuori mies Joel Marin alkoi riehui miekan kanssa Savon ammattiopiston liiketalouden oppilaiden tunnilla 1. lokakuuta.

Luokkaan kuului 34 opiskelijaa. Lisäksi kauppakeskus Hermanissa Savon ammattiopiston tiloissa oli viisi muuta ammattiopiston luokkaa, joissa oli yhteensä noin 150 opiskelijaa iskun paikalla. Paikalla oli myös seitsemän henkilöä opetushenkilöstöstä.

Iskussa kuoli ukrainalainen 23-vuotias nainen. Lisäksi kahdeksan muuta henkilöä loukkaantui opiston tiloissa.

Yksi poliisi loukkaantui Marinin miekasta käteen opiston edessä kauppakeskuksen käytävällä, kun poliisit yrittivät pysäyttää Marinia.

Poliisit pysäyttivät Marinin ampumalla häntä alavartaloon. Kun Marin ei päästänyt miekasta irti, poliisi käytti etälamautinta sekä puretti Marinia myös poliisikoiralla niin, että hänen otteensa miekasta kirposi.

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan tuotiin hoitoon kymmenen ihmistä eli tekijä ja yhdeksän uhria. Heistä ainakin kaksi joutui tehohoitoon.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut