Kuopion jätevesistä löytynyt koronavirusta – THL: voi kertoa oireettomista kantajista

Lehtoniemen saneerattu jätevedenpuhdistamo. Marko Happo

Petri Karvinen

Kuopion jätevesistä on löytynyt elokuun seurantamittauksissa koronavirusta. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesiseurannasta.

Koronavirusta esiintyi jätevesissä yhteensä viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla sitä ei aiemmin ollut todettu. Kuopion ohella näitä paikkakuntia olivat Hämeenlinna, Jyväskylä, Lappeenranta ja Kouvola.

THL:n mukaan seuranta paljastaa, että väestössä on koronaviruksen oireettomia kantajia. Esimerkiksi Kouvolassa ei ollut todettu yhtään koronavirustartuntaa jätevesinäytettä edeltävien viiden viikon aikana.

Kuopiossa koronavirustartuntoja kävi ilmi elokuussa hyvin vähän.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä, THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen sanoo.

– Tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti jos vähäisiäkin oireita ilmenee, Pitkänen jatkaa.

Koronaviruksen esiintymistä jätevesissä tutkitaan mittaamalla puhdistamattomista jätevesistä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää. RNA-löydös jätevedestä ei kerro viruksen tartuttavuudesta, vaan kuvaa koronan esiintymistä viemäriverkoston piirissä olevissa kotitalouksissa.

Elokuun jätevesimittaukset tehtiin 23.–24. elokuuta ja 30.–31.8. elokuuta. Huhtikuun puolessa välissä aloitettuja säännöllisiä mittauksia on määrä jatkaa vuoden loppuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.