Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talouden kohentaminen vaatii Marinin mukaan todennäköisesti myös menoleikkauksia, vielä niiden aika ei kuitenkaan ole – budjettiriihi voi venyä kolmipäiväiseksi

Voimakkaasti velkaantunutta Suomen taloutta on todennäköisesti kohennettava myös menoleikkauksilla, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Sopeutuksista päättämisen aika ei hänen mukaansa ole kuitenkaan vielä ensi viikon budjettiriihessä. Marin avasi valmistautumista poikkeuksellisen vaikeaan budjettiriiheen tiistaina Politiikan toimittajien tilaisuudessa.

–  Tulevina vuosina emme voi välttyä siltä, että myös jonkinlaisia sopeutustoimia olisi edessä, johtuen siitä, että Suomi kuten lukuisat muutkin maat ovat velkaantuneet erittäin voimakkaasti, Marin sanoi.

Päätöksiä tehdään hänen mukaansa kun "suhdannetilanne oikenee".

Hallitus neuvottelee alkuviikosta ensi vuoden budjetista, minkä lisäksi sen odotetaan sopivan työllisyyttä lisäävistä uudistuksista. Marin kertoo, että budjettiriihessä tehdään päätöksiä 30  000 työllisen osalta ja luodaan näkymä siitä, miten päätökset konkretisoituvat.

–  Hallitus on sitoutunut siihen, että tässä budjettiriihessä tehdään päätökset ja luodaan näkymä siitä, millä tavalla 30  000 ensimmäistä päätösperäistä työpaikkaa Suomeen pitkällä aikavälillä syntyy.

Samalla päätetään Marinin mukaan siitä, kuinka paljon työllisyystavoitetta nostetaan aiemmin sovitusta 60  000 työllisestä.

Koronapandemian varjossa pidettävä hallituksen neuvottelu saattaa venyä suunniteltua pidemmäksi. Marin kertoi varanneensa kalenteristaan aikaa myös keskiviikoksi maanantain ja tiistain ohella.

Koronatoimet voisivat ylittää kehyksen

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on pitänyt esillä sitä, että sovittuun menokehykseen pitäisi palata jo ensi vuonna. Marin on samoilla linjoilla, mutta jättäisi liikkumavaraa koronamenoihin.

Hänen mukaansa koronan välittömät kustannukset, esimerkiksi testauksen kustannukset, eivät todennäköisesti mahdu sovitun kehyksen sisään ensi vuonnakaan.

–  Muilta osin kehyksessä on syytä pysyä.

–  Pidän tärkeänä, että meillä on uskottava talouspolitiikkaa ja uskottava kehyssääntö, mistä on syytä pitää kiinni.