Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäistä kertaa kouluiskun tekijä syytettynä oikeudessa – Professori: Oikeudenkäynnillä tärkeä merkitys

Tiistaina alkava Kuopion kouluiskun oikeudenkäynti on Suomessa erittäin harvinainen. Aiemmat nuorten miesten tekemät, usean uhrin iskut kuten Jokelan ja Kauhajoen kouluiskut ja Myyrmannin räjähdys eivät koskaan päätyneet oikeuteen asti, sillä niiden tekijät menehtyivät.

Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa kouluiskun tekijä onkin syytettynä oikeudessa.

Raumanmeren kouluampumisessakin vuonna 1989 tekijä oli alaikäinen eikä rikosoikeudellisessa vastuussa, joten hänen osaltaan käsiteltiin vahingonkorvaukset suljetuin ovin.

– Tämä vastaa lähinnä Turun tapausta, jossa myöskin vakavan iskun tekijä jäi henkiin, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi.

Turussa marokkolainen nuori mies puukotti kuoliaaksi kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa ihmistä vuonna 2017. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, ja teon katsottiin olleen terroristisessa tarkoituksessa tehty.

Kuopion kouluiskussa viime vuoden lokakuussa kuoli yksi nainen, jota oli lyöty miekalla. Lisäksi nuori kuopiolaismies haavoitti miekallaan yhdeksää muuta ihmistä sekä sytytti Savon ammattiopiston tiloissa Leväsellä uhkaavan tulipalon.

Poliisi pysäytti Kuopion miekkamiehen ampumalla häntä samalla tavoin kuin Turussakin pysäytettiin puukkomies.

– Oikeudenkäynti kertoo siitä, kuinka Suomessa pyritään aina siihen, että rikoksen tekijä saadaan hengissä oikeuteen vastaamaan teostaan. Yhdysvalloissa tällaisten iskujen tekijät olisi varmaan ammuttu, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan oikeudenkäynti ei ole turha eikä pitkä, vaikka jotkut ihmettelevät, eikö tekoa voi todeta murhaksi saman tien. Tekijä nähtiin paikalla, hän jäi nopeasti kiinni ja hän on poliisille kuulusteluissa kertonut, mitä teki.

– Vakavissa rikoksissa asiat pyritään selvittämään oikeudessa riippumatta siitä, mitä henkilö tunnustaa. Kyse on niin monimutkaisesta, useita tekoja sisältävästä kokonaisuudesta, että se edellyttää asianomistajien ja todistajien kuulemista siitä, mitä on tapahtunut, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan myös tekoa edeltäneiden tapahtumien käyminen läpi on tärkeää, jotta tuomioistuimet voivat arvioida, miten vahingollinen, vaarallinen ja suunniteltu koko isku oli. Nämä seikat vaikuttavat rikosnimikkeisiin.

Kyse on myös vahingonkorvauksista. Poliisi tutki tekoa yhtenä murhana ja yhdeksänä murhan yrityksenä. Kun kaksi syyttäjää nostivat syytteet, he katsoivat, että murhan yrityksiä oli kaksikymmentä eli väkivallan kovin uhka kohdistui niin moneen ihmiseen.

Esimerkiksi fyysisesti loukkaantuneille voi olla hyvin iso merkitys, mitä heille tuomitaan korvauksia. Niistä osan myös valtio maksaa tuomion mukaan, vaikka syytetty ei pystyisi maksamaan.

– Korvausten pohjana on henkilövahinkoneuvottelukunnan suositukset, mutta korvauksissa on aina yksilöllisiä eroja. Olosuhteet otetaan aina huomioon.

Kuopion kouluiskusta syytettynä on kuopiolainen 25-vuotias Joel Marin, joka on ollut teon jälkeen vangittuna tutkintavankeuteen.

Syytteet käsitellään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa. Oikeudenkäynti alkaa tiistaina ja kestää noin kaksi viikkoa.

Savon Sanomat seuraa oikeudenkäyntiä sekä verkkosivuilla että printtilehdessä.