Venäjä reagoi tietoihin Navalnyin myrkytyksestä syyttämällä Saksaa "yhteistyön puutteesta" ja "informaatiokampanjasta"

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan myrkytys nostaa esille vakavia kysymyksiä, joihin vain Venäjä voi vastata ja joihin sen myös pitää vastata. LEHTIKUVA / AFP

STT

Venäjässä poliitikot ja hallintoa lähellä oleva mediat ovat reagoineet Saksan hallituksen vahvistukseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksestä vihjailemalla, että Saksa pyrkisi vain mustamaalamaan Venäjää informaatiokampanjan avulla.

–  Todistamme jälleen tilannetta, jossa kumppanimme tekevät mieluummin äänekkäitä julkisia kannanottoja esittämättä minkäänlaisia faktoja ja samalla ohittavat täysin kaikki lailliset yhteistyön väylät, maan ulkoministeriö sanoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Samalla ulkoministeriö vihjasi, että Saksan tavoitteena olisi vain oikeuttaa Venäjän vastaisia toimia.

–  On selvää, miksi he käyttävät "megafonidiplomatiaa" ja korvaavat normaalin yhteistyön informaatiokampanjalla, mutta jos heidän todellinen tavoitteensa on tehdä yhä perusteellinen tutkimus laki- ja lääkeviranomaisten toimesta -- mitä me tiukasti vaadimme --, pyydämme heitä suostumaan täyteen yhteistyöhön ja vaihtamaan tietoja kanssamme, ulkoministeriö jatkoi tiedotteessaan.

Venäjän narratiivia etenkin ulkomailla edistämään pyrkivä Sputnik taas haastatteli Novitshokin kehittämisessä mukana ollutta Leonid Rinkiä, joka väitti, että Navalnyin oireet "eivät täsmäisi" myrkystä tuleviin oireisiin.

Merkel: Vakavia kysymyksiä, joihin Venäjän tulee vastata, Nord Stream 2:n kohtalo nousi tapetille

Saksan hallitus vahvisti eilen tiedon, että Navalnyi myrkytettiin. Myrkkynä oli jo runsaan parin vuoden takaisesta Britannian myrkytystapauksesta tuttu Novitshok-ryhmän hermomyrkky.

Saksan hallituksen mukaan oppositiojohtajalle berliiniläissairaalassa tehdyt testit varmistivat asian yksiselitteisesti.

–  On järkyttävää, että Aleksei Navalnyi on joutunut kemiallisella hermomyrkyllä tehdyn hyökkäyksen uhriksi Venäjällä, sanoi hallituksen edustaja Steffen Seibert lausunnossaan.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan myrkytys nostaa esille vakavia kysymyksiä, joihin vain Venäjä voi vastata ja joihin sen myös pitää vastata.

Saksan mediassa on jo noussut esille kriittisiä kommentteja siitä, voidaanko kiisteltyä Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta jatkaa Navalnyin myrkytyksen jälkeen.

Johtava poliitikko haluaa keskeyttää hankkeen

Saksan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Norbert Röttgenin mukaan EU:n pitäisi yhdessä päättää Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen pysäyttämisestä. Hän tviittaa, että Euroopan pitäisi vastata venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin myrkytykseen tavalla, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin ymmärtää.

Saksalaisen ARD-television haastattelussa Röttgen perusteli, että kaasuputkihankkeen toteuttaminen loppuun saakka palkitsee Putinin ja rohkaisee häntä jatkamaa entisellä linjalla. Röttgenin mukaan EU:n johtavien valtioiden Saksan ja Ranskan, erityisesti presidentti Emmanuel Macronin, on syytä arvioida muutenkin uudelleen pyrkimyksiään yhteistyöhön Venäjän kanssa.

–  Unelmoinnin strategisesta kumppanuudesta pitää loppua, Röttgen sanoi.

Röttgenin mukaan reagointi "ihmisyyttä halveksivaan" Navalnyin myrkytystapaukseen ei ole vain Venäjän ja Saksan välinen asia. Saksan mielipide on kuitenkin tärkeä, koska maa on ajanut kaasuputkihanketta vastoin monien muiden EU-maiden linjaa, liittokansleri Merkelin CDU-puoluetta edustava Röttgen sanoo.

Saksa tuo jo nyt lähes 40 prosenttia kaasustaan Venäjältä, ja Röttgenin mukaan määrän nostaminen edelleen voi johtaa riippuvuuteen. Saksalla ja EU:lla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa, koska Venäjä ja Putin ovat jo riippuvaisia kaasunmyynnistä länteen.

–  Me olemme vahvempia. Putin ei ymmärrä kuin yhtä kieltä, kaasuostoja, Röttgen sanoo.

Venäjältä Saksaan kaasua tuova Nord Stream 2 -kaasuputki on rakennettu lähes valmiiksi Itämeren pohjaan. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja. Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakennusta.

Ennen keskiviikkoa Merkel oli sanonut, että kaasuputki hanke jatkuisi ennallaan tapauksesta huolimatta.

Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja.

Myös Suomi tuomitsi

Presidentti Sauli Niinistö luonnehti keskiviikkoiltana Saksan viranomaistietoja huolta herättäviksi.

–  Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, hän sanoo presidentin kanslian julkaisemassa lausunnossa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan tuomitsi kemiallisten aseiden käytön kaikissa olosuhteissa ja vaati siihen syyllistyneitä oikeuden eteen.

Navalnyi on parhaillaan hoidossa berliiniläisessä sairaalassa. Häntä on pidetty koomassa, mutta hänen tilaansa on kuvattu vakaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.