Savonian opiskelijoiden mukaan turvaohjeita ei noudatettu luokassa, jossa korona-altistuminen tapahtui – näin Savonia vastaa

Kuvituskuva. Mari Petäjä

Kaisu Lötjönen

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan koronavirukselle maanantaina altistuneessa luokassa Savonia-ammattikorkeakoulussa ei turvaohjeita olisi noudatettu.

Opiskelijat ovat ihmetelleet, miksi turvavälejä ei pidetty eikä maskeja ollut kenelläkään, ei opiskelijoilla tai henkilökunnalla. Myös lähiopetus toteutettiin, vaikka opiskelijoita oli 45 eri puolilta Suomea, erään opiskelijan mukaan "Helsingistä Rovaniemelle asti". Koronatestistä positiivisen tuloksen saanut oli Jyväskylästä.

 

Kysyimme Savonia-ammattikorkeakoulun rehtorilta Mervi Vidgreniltä vastaukset.

 

Opiskelijat esittivät saman huolen minullekin, eli tämä kyllä pitää paikkansa.

Opettajat vahvistivat, että luokka oli vaihdettu viime hetkellä suurempaan, koska opiskelijoita oli niin paljon. 45 opiskelijaa oli 75 henkilölle tarkoitetussa luokassa, joten turvavälit olisi pitänyt toteutua. Turvaohjeita on kyllä siinä mielessä noudatettu.

Siitä en tiedä, kuinka tiiviisti opiskelijat ovat sitten istuneet.

Täytyy myös muistaa, että jokainen on vastuussa siitä, miten käyttäydymme. Käytävillä saatetaan kulkea tiiviisti, vaikka tilaa olisi paljon, ja siitä koitamme kyllä muistuttaa.

Toimintaohjeidemme mukaan oppitilanteissa tulee olla maskit, jos turvavälejä ei voida toteuttaa. Tässä tilanteessa maskeja ei ollut.

Luokka oli kyllä tarpeeksi väljä ja opettajat toimivat sen mukaan. Tietenkään omien maskien käyttö ei ole kiellettyä.

 

Viime keväänä teimme kaksi kuukautta etäopintoja ja olemme nähneet, mitä se tarkoittaa opintojen etenemiselle. Myös opintojen käynnistäminen on hyvä aloittaa lähiopetuksessa, koska esimerkiksi monimuoto-opetuksessa itsenäisiä tehtäviä on jatkossa paljon. Se on pedagoginen ratkaisu.

Sen takia on lähdetty siitä, että päiväopiskelijat ovat kaksi päivää viikossa läsnä ja kolme päivää etänä. Rytmi on suunniteltu hyvin tarkkaan, että kampuksella ei olisi ruuhkaa.

Kaikissa näissä ratkaisuissa on pyritty huomioimaan turvallisuus ja arvioitu riskejä. Tällaisella mallilla olemme lähteneet liikkeelle, ja on koitettu kaikkemme tehdä sen eteen, että tämä olisi turvallista.

Meidän opiskelijoista noin 60 prosenttia on Pohjois-Savon maakunnasta, ja loput 40 prosenttia muualta. Todella huolella pyrimme järjestämään turvallisuusasiat, mutta opinnot pyritään käynnistämään lähiopetuksessa.

Pystymme kuitenkin reagoimaan nopeasti, ja altistuneen ryhmän siirsimme välittömästi kahden viikon etäopetukseen. He ovat altistuneita, mutta kenelläkään ei ole oireita. Myös koronaan sairastunut oli oireeton, joten se ei tartu yhtä helposti kuin oireellisena. Tietenkään tilanne ei ole mukava kenellekään. Sille ei kuitenkaan kukaan voi mitään, että joukossa sattui olemaan oireeton koronapositiivinen henkilö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut