Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin puhut lapselle kuolemasta, erosta ja sodasta

Jos lapsen kysymykset vaikeista aiheista kuten kuolemasta, erosta ja sodasta sivuutetaan, lapsi jää omien päätelmiensä varaan. Lasten mielikuvitus on rajaton, eivätkä he pysty suhteuttamaan asiaa vähäisellä elämänkokemuksellaan.

Voi käydä myös niin, että lapsi hankkii tietonsa muualta ja saa esimerkiksi ikätovereiltaan mitä sattuu vastauksia.

– Vastauksissa kannattaa mennä lapsi edellä ja kysyä häneltä, mitä tiedät asiasta tai mitä ajattelet siitä. Silloin tietää lapsen tiedon tason ja pystyy tarvittaessa oikomaan vääriä käsityksiä. Jos itse vain selittää suoraan, väärinymmärrykset jäävät voimaan, Ylä-Savon soten neuvolapsykologi Liisa Katainen sanoo.

Hänen mielestään tietoa kannattaa antaa hieman liian vähän kuin paljon eikä yksityiskohtia ollenkaan. Ne vain kuormittavat lasta. Lapsi kysyy itse lisää, jos tieto jää hänen mielestään vajaaksi.

Lapselle pitää puhua aina totta, jotta hänen ei tarvitse myöhemmin muuttaa käsitystään perusasioista.

– Vastauksen on kestettävä pohjatietona. Lapsen maailmankuva rakentuu meidän vastauksistamme, Katainen sanoo.

Selityksessä pitää ottaa huomioon lapsen ikä ja kehitystaso. Vaikka 3–4-vuotias olisi kielellisesti taitava ja käyttäisi aikuisten sanoja, hän ymmärtää samat sanat eri tavalla kuin aikuinen, yleensä paljon konkreettisemmin.

– Siksi kuolemasta pitää puhua kuolemana eikä poisnukkumisena. Lapsi ei uskalla nukahtaa, jos hän pelkää, nukkuuko hänkin yöllä pois.

Alle kouluikäiselle lapselle voi kertoa, että kuollut ei hengitä, kävele eikä puhu tai että hänen sydämensä ei lyö.

Eroissa lapsen kannalta olisi parasta, jos vanhemmat pystyisivät kertomaan siitä yhdessä.

– Lapsi syyllistää itsensä. Siksi on toistettava, ettei ero ole lapsen syy eikä liity lapseen vaan on aikuisten välinen asia. On tärkeää sanoa, että isä ja äiti eivät eroa lapsesta.

Lapsia helpottaa konkreettinen tieto: Kuka muuttaa minnekin ja mikä muuttuu. Lapsi saattaa työstää eroa kolmekin vuotta, koska psyyke ei sopeudu nopeasti menetyksiin.

Pieniä lapsia Katainen neuvoo suojaamaan television uutislähetyksiltä.

– Hankalat asiat kuten sodat ahdistavat aikuisenkin mieltä puhumattakaan lapsista, joilla ei ole kykyä käsitellä tällaisia asioita.

Sota kannattaa selittää pahaksi erimielisyydeksi, jota ei ole saatu sovittua. Osapuolia on turha jakaa hyviin ja pahoihin. Pakolaiset ovat ihmisiä, joiden ei ole turvallista asua omassa maassa ja jotka ovat siksi lähteneet sieltä pois.

– Lapsia huolestuttaa usein, tuleeko sota meillekin. Voi vastata, että ei tule, meillä on turvallista ja sota on kaukana. Näin suojataan lasta.

Katainen suosittelee lämpimästi kirjojen lukemista lapsille. Kun omat sanat loppuvat, kirjat tarjoavat erinomaisen avun.

– Kirjat antavat tunnekokemuksen ja sanoja asioiden läpikäyntiin. Tarina tekee työtään lapsen mielessä.