Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

"Oma joukko ensin töihin"

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) puheen aikaan Kuopion torille oli kerääntynyt muutamia kymmeniä kuulijoita ja sopan syöjiä.

Mäntylä puhui perussuomalaisten torijuhlassa säästöjen välttämättömyydestä vaikeassa tilanteessa. Puhe kääntyi nopeasti pakolaisiin, johon myös suurin osa yleisön kysymyksistä liittyi.

– Sosiaaliturvaan tullaan puuttumaan. Järjestelmä pitää olla, mutta ei voi olla niin, että kaikki tulee niin kuin manulle illallinen. Jos jonkun asian vien maaliin, niin se on tämä.

Ministeriössä on asiasta valmistelutyö käynnissä. Mäntylän mukaan tavoitteena on rinnakkainen järjestelmä kotouttamista varten. Sosiaaliturvassa se tarkoittaa "merkittävästi nykyistä alempaa tasoa".

Mäntylä mielestä kunnilla ei tule olla pakkoa ottaa vastaan pakolaisia.

– Samoin kuin EU:ssa vastuunjaon pitää myös Suomen sisällä perustua vapaaehtoisuuteen.

Hän pitää hyvänä, että Suomessa vihdoin puhutaan myös pakolaiskriisin kustannuksista.

– Kantokyky tulee vastaan, emme voi ottaa heitä vastaan loputtomiin.

Viimeisenä kysymysvuoron saanut siilinjärveläinen kunnanvaltuutettu Ville Kuivalainen (sit.) nosti esiin keskustelun pakolaisten pikaisesta työllistämisestä. Hän sanoi, että Suomessa on omaa työtöntä reserviä 400 000.

– Sanon, että oma kansa ensin. En tiedä teidän mahdollisuuksia tässä asiassa, mutta eikö oma joukko pitäisi saada ensin töihin?

Mäntylän mukaan asiasta ei ole puhuttu hallituksessa, mutta hänellä on oma mielipiteensä.

– Olen tismalleen samaa mieltä. Meillä on valtava työttömyysongelma. Itselläni on 20-vuotias tyttö ja tiedän sen tuskan kun nuori ihminen ei pääse töihin.

Mäntylä kertoi toriväelle, että turvapaikanhakijat tarvitsevat tekemistä. Se voisi olla vapaaehtoistyötä vastineeksi tuesta.

Savon Sanomien haastattelussa myöhemmin iltapäivällä Mäntylä täsmensi kommenttejaan.

– Meidän täytyy pyrkiä ensisijaisesti löytää ratkaisuja omaan työttömyysongelmaan. Se ei tietenkään sulje pois sitä, että jo oleskeluluvan saaneet siirtyvät vahvojen työllistämistoimien piiriin.