Puhallinkvintetti Fantasia

Jussi Mattila

Konsertti Kuopion kaupungintalossa 20.9.

Puhallinkvintetti on orkesterisoitinkokoonpano, jota ei aivan yhtä usein ole mahdollisuutta kuulla kuin esimerkiksi jousikvartettia.

Fantasia-kvintetin muodostavat huilisti Päivi Kukkonen, oboisti Laura Kemppainen, klarinetisti Okko Kivikataja, fagotisti Sari Seppelin ja käyrätorvensoittaja Joonas Seppelin. Kaikki kokeneita ammattimuusikkoja, niinpä kokoonpanon sointi on vahvaa, dynamiikaltaan monipuolista ja värikylläistä.

Dynamiikka oli Kuopion Kaupungintalon juhlasaliin paikoin jopa hivenen turhan vahvaa – oboen ja klarinetin ylärekisterissä soivat dissonanssit saivat useat kuulijat pitelemään korviaan hetkittäin.

Fantasia-kvintetti on äärimmäisen taitava kokoonpano – kaikki soittajat hallitsevat instrumenttinsa erinomaisesti, minkä lisäksi yhteissoitto on viimeistellyn täsmällistä ja soolo-osuudet luontevasti eläviä.

Soittajat hengittävät hyvin yhdessä ja musiikki syttyy hienosti eloon. Huonommin esitettynä konsertin kohtuullisen moderni ohjelmisto olisi voinut ajoittain hieman uuvuttaa – nyt ei.

Tästä huolimatta uusi (vanhimmillaan vain reilun 60 vuoden ikäinen) ohjelmisto yhä aiheuttaa joissakin kuulijoissa mielenkiintoisia reaktioita – en ollut aivan ensimmäistä kertaa modernin musiikin konsertissa, josta joku poistuu kesken teoksen ovi paukahtaen.

Kuopiolaistuneen Adam Vilagin sävellys Directions osoittaa, että Vilagi on säveltäjänä löytänyt vahvan oman suunnan ja persoonallisen ilmaisutavan.

Neliosaisessa teoksessa luodaan taidokkaasti äänikuvia, käyttäen puhallinsoittimia monipuolisesti ja harkiten. Teoksen pinnalta paikoin hälyisän äänimaailman alta paljastuu logiikka ja vahva ajatus.

Konsertin maukkain osuus oli väliajan jälkeen kuultu György Ligetin sarja Kymmenen kappaletta puhallinkvintetille. Nämä miniatyyrit ovat lyhyestä kestostaan huolimatta täyttä tavaraa, teknisesti erittäin vaativia ja soinnillisesti jännittäviä.

Kautta linjan Fantasia-kvintetin soittoa leimaa rohkeus, soinnikkuus ja terävyys. Kommunikaatio ja yhteistyö ovat vahvalla tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.