Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus selvittää ministeriöistä luopumista

Hallitus aikoo ensi vuonna selvittää, pitäisikö Suomessa siirtyä yhtenäiseen valtioneuvostoon, joka tarkoittaisi erillisistä ministeriöistä luopumista. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi selvityksen sisältyvän hallituksen kärkihankkeisiin.

Yhtenäisen valtioneuvoston malli on käytössä Ruotsissa, mutta Suomessa siihen ei ole menty.

Vehviläinen ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoivat tänään hallituksen kärkihankkeiden etenemisestä omilla painopistealueillaan. Niitä ovat digitalisaatio, erilaiset kokeilut ja normien purku.

Ainoa, johon näistä kärkihankkeista rahallisesti panostetaan, on julkisen sektorin digitalisaatio, joka saa 100 miljoonaa euroa.

Konkreettinen ja jo pitkällä oleva digitalisaatioon liittyvä hanke on Vehviläisen mukaan kansallisen tulorekisterin perustaminen, jota valtiovarainministeriö valmistelee. Kyse on reaaliaikaisesta tuloverotuksesta, jonka toteutuessa esimerkiksi verokorttimuutoksia ei tarvitsisi tehdä kesken vuoden.

- Eli siellä olisi meidän kaikkien tulot reaaliajassa. Yrityksen tarvitsisi ilmoittaa sinne vain kerran saman henkilön palkkatiedot. Sitä on suunniteltu monta vuotta, mutta nyt se edistyy. Toivotaan, että malli on selvillä vuonna 2016. Haluamme toteuttaa sen tällä vaalikaudella.

Berner puolestaan kertoi, että posti kokeilee tänään robotiikan hyödyntämistä lennättämällä postipaketin robottikopterilla mantereelta Suomenlinnaan.

Vasemmistosta sataa kritiikkiä hallituksen kärkihankkeille

Vasemmistopuolueet kritisoivat kärkihankkeita, joiden rahanjaon hallitus julkisti eilen.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan hallituksen kärkihankkeilla laitetaan pieniä laastareita avohaavojen päälle, jotka hallitus aiheuttaa leikkauksillaan. Lähes kaikilta kärkihankkeilta hallitus leikkaa pysyvästi huomattavasti enemmän kuin antaa nyt tilapäisesti tilalle, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan hallituksen kärkihankkeet kuulostavat jättiläismäiseltä silmänkääntötempulta.