Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiavioliitot kiellettävä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että mahdollisuus avioliiton solmimiseen alaikäisenä tulisi poistaa avioliittolaista.

– Esimerkiksi jos lapsi tulee raskaaksi, on vanhastaan ajateltu, että avioliitto tuo turvaa ja tukea sekä pelastaa perheiden kunnian. Se on vanhentunut ajatus, sillä avioliitto voi jättää lapsen yksin, hän sanoo.

Avioliiton sijasta tulisi varmistaa lapsen mahdollisuus koulutukseen ja itsenäistymiseen.

Jos lapsi seurustelee, se on hänen oman tahtonsa mukaista, mutta avioliiton solmiminen alaikäisenä on kirjallinen menettely, jossa lasta ei tarvitse kuulla. Vanhempien allekirjoitus riittää.

– Ei voi olla lainsääsäädännössä tilannetta, että lapsen tahdonmuodostusta ei ole olemassa.

Taustalla lapsiasiavaltuutetun vaatimuksessa on myös YK:n ihmisoikeusneuvoston äskettäinen päätös, jonka mukaan jäsenmaiden toivottiin ryhtyvän toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi. YK haluaa myös valtioiden varmistavan, että avioliitto solmitaan vapaaehtoisesti.

– Suomi on monelle maalle esimerkki tyttöjen ja lasten oikeuksissa, Kurttila sanoo.

18-vuotias ei Suomen lainsäädännön mukaan saa solmia avioliittoa ilman painavaa syytä. Yleensä perusteena on raskaus tai vakaumus.

Valtaosa alaikäisinä avioituvista on 17-vuotiaita tyttöjä. Pienen vähemmistön muodostavat 14–15-vuotiaat.

Poikkeuslupien määrä viimeisten 20 vuoden aikana on vähentynyt selvästi. Tänä vuonna oikeusministeriö on saanut vajaa kymmenen hakemusta.