Frank Martela: Valonöörit

Helena Miettinen

Frank Martela: Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja. Gummerus 2015. 308 s.

Kolmekymppistä filosofi Frank Martelaa kutsutaan uudeksi Esa Saariseksi. Kumpikin filosofi edustaa länsimaista individualismia ihmiskunnan historian yksilökeskeisimmällä aikakaudella, joskin he liittävät ihmiskäsitykseensä perustavanlaatuisen yhteisöllisyyden.

Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja -nimisessä teoksessaanMartela hahmottelee hyvän elämän ihmistyyppiä. Martela on myös diplomi-insinööri. Tekniikan miehenä hän esittää asiansa eksakteina lauseina.

Valonööri on ihminen, jolla on vahva elämänarvostus ja vahva elämänhallinta. Hän tavoittelee merkityksellisiä päämääriä ja saavuttaa niitä.

Motiivi on liikkeen syy ja motivaatio ihmisen temmellyksen voimageneraattori. Kirjassa piirretään motivaatiotimanttia ja kutsumuskarttaa.

Martela on työskennellyt Yhdysvalloissa motivaatiotutkijoiden Edward Decin ja Richard Ryanin opissa. He korostavat ihmisen sisäisen motivaation ensisijaisuutta ja ulkoisen, toisten ihmisten palautteeseen liittyvän motivaation toissijaisuutta.

Ulkoisista syistä motivoituva huolehtii asemastaan sosiaalisessa hierarkiassa. Yleisesti tiedetään, ettei maine ja mammona takaa psyykkistä hyvinvointia. Ulkoinen motivaatio pelaa palkkioilla, rangaistuksilla ja pelolla.

Sisäisen motivaation ohjaamalla on moraalisesti kestäviä päämääriä, joiden tavoittelu vahvistaa minuutta. Kutsumuksellisuus on klassista sisäistä motivaatiota.

Frank Martelan mukaan onnellisuutta ei kannata tavoitella. Se on veteen piirretyn viivan hamuamista samaan tapaan kuin sellaisten ihmisten hyväksynnän hamuaminen, jotka ovat asettaneet hyväksyntänsä ehtojen taakse, porkkanaksi aasille.

Onnellisuus on hyvän elämän sivutuote. Filosofi Bertrand Russell havaitsi, että onnellisten ihmisten tuntomerkki on elämäninto. He saavat voimaa siitä, mitä tekevät.

Ihmisten tunneviestit eivät lennättele heitä kuin puusta irronneita lehtiä. Intuitiivinen varmuus elämäntehtävästä on heidän voimajohtonsa.

Ihminen ei halua olla toisen ihmisen vanki. Martelan motivaatiotimantin keskeinen elementti on vapaaehtoisuus.

Ihanteellisessa tilanteessa valonööri toteuttaa itseään kyvykkyytensä mukaisesti yhdessä toisten kanssa ja saa arvostusta hänelle tärkeiltä tahoilta. Yleiset olosuhteet ovat riittävän turvalliset, ja hän saa toimeentulonsa siitä, mitä rakastaa tehdä. Hyvä mielenterveys on kykyä rakastaa ja tehdä työtä, tiivisti Sigmund Freud.

Yhteisöt mahdollistavat yksilönsä. Martelan mukaan yksilö on suhdelo, osa porukkaa. Porukkaa voi vaihtaa, kun etsii sellaista, johon mahtuu omana itsenään. Martelan pääviesti on, että ihmisen valoisuus on suoraan verrannollista hänen käyttäytymiseensä.

Hyvän tekeminen tekee hyvää kaikille. Se ei ole masentunutta miellyttämistä eikä itsekästä vastapalveluksiin sitomista.

Nuoren Martelan näkemys perustuu ikiaikaisiin faktoihin. On mahdollista, että käytännöllisesti toimivat hyväntahtoiset riemuhiput, valonöörit, ovat ihmiskunnan pelastus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut