Kouluiskun uhrin äiti: Onko vankeustuomio tekijälle rangaistus vai palkinto?

Kuopion kouluiskussa viime vuonna kuolleen ukrainalaisen naisen äiti pitää suomalaisia vankiloita liian lievänä rangaistuksena miehelle, joka 20:lla miekan iskulla ja pistolla surmasi hänen tyttärensä Savon ammattiopiston tiloissa.

Äitiä oli tarkoitus kuulla etäyhteydellä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa keskiviikkona, mutta hän jätti sen sijaan oikeudelle kirjeen kokemuksistaan. Avustajan mukaan nainen ei pystynyt puhumaan järkyttävistä tapahtumista.

Nainen kertoi kirjeessä ajatelleensa aiemmin, että hänen puolisonsa kuolema ja sota olivat pahimmat asiat, joita hän oli kokenut elämässään.

– Kuinka väärässä olinkin. 1. lokakuuta 2019 on elämäni pimein päivä – päivä, jona aurinkoni on sammunut, nainen kirjoitti kouluiskun päivästä.

Naisen mukaan hänen tyttärensä auttoi häntä käymään Suomessa ja Turkissa, ja hän oli varma, että hänen tyttärensä on hänen turvansa myös äidin vanhuuden päivinä. Toisin kävi, kun tytär surmattiin 23-vuotiaana Kuopiossa.

– Ensiksi olin toivonut murhaajalle kuolemantuomiota, mutta valitettavasti se on kielletty sekä minun että teidän maassanne. Sitten jokapäiväinen sietämätön henkinen kärsimykseni näytti minulle, että kuolemantuomio olisi helpoin tie ulos, mutta minä joudun suremaan tyttöäni kuolemani asti, nainen kirjoitti oikeudelle.

– Seuraavaksi ajattelin, että elinkautinen vankeus voisi olla rangaistuksena tyttäreni kuolemasta. Netistä kuitenkin löysin tietoa siitä, millä tavalla Joel Marin tulee suorittamaan rangaistuksensa.

Äidin mukaan hän oli löytänyt tietoa, kuinka Suomessa elinkautisvanki saa vastikkeetta yhden hengen huoneen, jossa on oma suihkullinen vessa, televisio, kahvinkeitin ja ruokaa useita kertoja päivässä.

– Hän pääsee käymään vankilan myymälässä, kuntosalilla ja kirjastossa. Hän saa käyttää sähköpostia, nettiä ja kännykkää.

Äiti kirjoitti oikeudelle välittämässään kirjeessä, ettei hänenkään elämänsä ole niin helppoa kuin vangin elämä Suomessa.

– Minä joudun tekemään työtä, jotta voisin elää yhtä mukavasti. Tällä hetkellä palkkani on nettona vähän yli 200 euroa kuukaudessa. Minä en valita. Tämä on elämäni. Mutta minä en ole odottanut, että menetän tyttöni, joka on antanut minulle tukea ja auttanut minua.

– 7,5 vuoden päästä elämäntasoni laskee edelleen ja tulen saamaan eläkettä 63 euroa kuukaudessa.

Nainen vaatii korvauksia

Nainen kirjoitti suomalaisen vangin säilyttävän kaikki perusoikeutensa ja menettävän vain vapautensa.

– Vankeus luo täydelliset olosuhteet sellaiselle ihmiselle, jolla ei muuten ollut ystäviä ja joka on viettänyt eristäytynyttä elämää. Onko vankeus todellakin rangaistus Joel Marinille? Vai onko se pikemminkin palkinto?, äiti pohti kirjeessä.

– Ei mitään vastuuta teoistaan, rauhallinen eristäytynyt elämä ja vapaus tehdä mitä haluaa.

– Joel Marin ei voi maksaa edes 12 000 euron kärsimyskorvaustani, koska hänellä ei ole omaisuutta eikä tuloja, ja sekin vanhenee 20 vuoden päästä.

Äiti kirjoitti toivovansa, että Marin velvoitettaisiin kokopäivätöihin, jotta hän pystyisi maksamaan korvauksia uhreille ja omaisille.

– Hän on velvollinen elämänsä jokaisena päivänä hyvittämään tekonsa! Tämä ei ollut onnettomuus. Se oli ennalta tarkasti suunniteltu rikos. Minä en missään tapauksessa halua tienata rahaa tyttäreni kuoleman johdosta. Jos Joel Marin voisi suorittaa rangaistuksensa ukrainalaisessa vankilassa, minulla ei olisi edes korvausvaatimuksia häntä kohti.

– Mutta kun nyt tiedän elinolosuhteet suomalaisissa vankiloissa, en näe mitään muuta mahdollisuutta rangaista häntä kuin tämä, nainen kertoi syystä, miksi vaatii Marinilta 12 000 euron kärsimyskorvauksia.

– Jotta voisitte ymmärtää toivottomuuteni syvyyden, kärsimykseni ja kokemani epäoikeudenmukaisuuden tunteen, sanon senkin – olen valmis vaihtamaan paikkoja Joel Marinin kanssa 7,5 vuoden päästä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut