Kolme uutta koronatartuntaa löytyi Essoten alueella – Pieksämäellä tilanne on rauhallinen

Koronatestausten määrä on yhä selvästi pienempi kuin ennen myös Kanta-Hämeen maakunnassa. Kuvituskuva. Tiina Mutila
Kari-Pekka Issakainen

Kari-Pekka Issakainen

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella aiemmin karanteeniin asetettujen joukosta oli torstaihin mennessä löytynyt kolme uutta koronatartuntaa. Altistuneet on nyt pääosin tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Heitä on noin 500.

– Tautia rajoittavat toimenpiteemme alkavat purra, koska kaikki uudet positiiviset testitulokset ovat löytyneet karanteeniin asetettujen joukosta. Positiivisia tuloksia ovat saaneet myös oireettomat henkilöt ja tämä vahvistaa sosiaalisten kontaktien vähentämisen tarvetta tällä viikolla, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä arvioi.

Essoten määräämät rajoitustoimet päättyvät ensi viikon maanantaina 21. syyskuuta.

– Maanantaista tulee tärkeä päivä. Tuolloin tiedämme, ovatko tehdyt rajoitustoimenpiteet olleet riittäviä ja voidaanko tehdyt rajoitukset aikataulun mukaisesti päättää vai pitääkö niitä jatkaa, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Essoten alueella uusien koronatartuntojen kokonaismäärä on 33 tartuntaa.

Maanantaina Essote tiedotti, että altistumisia on voinut tapahtua lauantaina 5. syyskuuta myös Pieksämäen ABC:llä kello 15.30-16.30 välisenä aikana sekä Pieksämäen jäähallilla koko päivän ajan.

Pieksämäellä tilanne on kuitenkin varsin rauhallinen.

– Pieksämäellä on muualla todetun tartunnan vuoksi yksi henkilö eristyksessä ja muutama henkilö karanteenissa liittyen tähän tartuntaan tai muihin ketjuihin Itä- ja Keski-Suomen alueella. Pieksämäen ABC:n ja jäähallin altistumiset ovat poikineet vain yksittäisiä yhteydenottoja terveyskeskuksen vastaanottojen puhelimeen mutta juuri näihin altistumisiin liittyviä tartuntoja ei toistaiseksi ole Pieksämäeltä löytynyt, Pieksämäen vt. johtava lääkäri Aino Rubini kertoo.

Jos on tieto mahdollisesti altistumisesta, mutta henkilöä ei ole virallisesti määrätty karanteeniin niin hänen kannattaa välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja ja hakeutua testiin hyvin herkästi ja nopeasti oireiden alkaessa.

– Pääasiallisesti henkilö voi käydä töissä mutta työnantajan kanssa kannattaa neuvotella, onko mahdollista tehdä tilapäisesti esimerkiksi etätöitä tai muutoin vähentää tartuntariskejä. Karanteeniin tai eristykseen virallisesti määrätyt eivät pääsääntöisesti voi poistua kotoaan kuin terveydenhuollon henkilöstön luvalla, Rubini muistuttaa.

Pieksämäelläkin tulee noudattaa yleisiä ohjeita koronavirusaltistuksen välttämiseksi sekä hakeutua lievissäkin oireissa koronatestiin.

– Suosittelen koronavilkkusovelluksen käyttöönottoa ja erityisesti turvaväleistä huolehtimista, Rubini sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut