Palomiehet varoittavat: Vie tavarat pihalta turvaan ja vene suojaisaan paikkaan

Asta Tenhunen

Pohjois-Savon pelastuslaitos varoittaa kovan tuulen ja runsaiden sateiden aiheuttamista vahingoista.

Pohjois-Savon pelastuslaitos kohottaa vahinkojen vaaran vuoksi valmiuttaan keskiviikosta kello 16:sta torstaihin kello 21:een saakka.

Sähköyhtiöt kehottavat varautumaan sähkökatkoihin ja puiden kaatumiseen torstaina Itä-Suomessa

Asukkaat itse voivat kuitenkin vaikuttaa ennalta siihen, aiheuttavatko rankkasateet ja kovat tuulet vahinkoja. Tässä pelastusalan ammattilaisten vinkkejä myrskyn varalle.

1. Kerää trampoliinit, kevyt pihakalusteet ja muu irtain tavara pois pihalta tai avoimelta parvekkeelta. Tavarat voivat tuulen mukana kaatuessaan tai lennellessään rikkoutua tai aiheuttaa vahinkoa myös muille.

2. Kovalla tuulella sulje ovet, ikkunat, parvekelasitukset ja kattoikkunat. Tarkista myös muuten rakenteiden kunto. Erityisen tarkasti asunto tai mökki kannattaa suojata, jos meneillään on remontti tai rakennustyöt, sillä rakennustyömaan tarvikkeet ja suojaukset ovat herkkiä rikkoutumaan kovalla tuulella.

3. Jos omistat veneen, käy etukäteen tarkistamassa sen kunto ja kiinnitykset. Veneen kunto kannattaa käydä tarkistamassa myös kovien sateiden aikana, jos mahdollista.

4. Älä lähde mökille, retkelle, veneilemään tai muuten ulkoilemaan myrskyvaroituksen aikaan, vaan pysy sisällä, jos ei ole pakollista menoa ulos. Pidä myös lemmikit sisällä ja tarvittaessa käytä niitä ulkona vain kytkettynä.

5. Jos asut kaupunkitaajamien ulkopuolella, lataa puhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet etukäteen mahdollisten sähkökatkojen varalta. Katso, että kotona on tarvittaessa esimerkiksi taskulamppu paristoineen.

6. Jos mahdollista, katso autolle sellainen paikka, ettei kaatuva puu tai puista katkeava oksa pääse putoamaan auton päälle.

7. Seuraa uutisia ja sääennusteita, jotta saat ajantasaisen tiedon tilanteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.