Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukolämpö ei pärjää lämpöpumpuille

VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että kaukolämpö häviää elinkaarivertailussa kaikille lämpöpumpputyypeille. Energiatehokkuudeltaan maalämpö on ykkönen, mutta uudiskerrostaloissa sen rinnalle kiri yllättäen ilmavesilämpöpumppu.

Näihin päiviin asti on oletettu, että ulkoilma on liian kylmää, jotta voidaan päästää hyvään lämpöpumpun hyötysuhteeseen. Uudessa nollaenergiatasoa lähentelevässä kerrostalossa maalämpöpumppu käytti vuodessa energiaa 95,7 kilowattituntia per neliömetri, kun ilmavesilämpöpumpulla saavutettu lukema oli 98,4 ja kaukolämmöllä 107,6 kilowattituntia.

Rahassa kustannukset olivat 25 vuoden elinkaarelle laskettuna maalämpöpumpulle 173 euroa neliö, ilmavesilämpöpumpulle 183 euroa neliö ja kaukolämmölle 225 euroa neliö.

"HP4NZEB – Lämpöpumppuratkaisut lähes nollaenergiarakentamisessa” -tutkimushanke toteutettiin vuosina 2013–2015 Green Net Finlandin, Aalto-yliopiston, VTT:n ja Suomen lämpöpumppuyhdistyksen, Sulpun, yhteistyönä.