Kaukolämpö ei pärjää lämpöpumpuille

Maalämpöpumput ovat osoittautuneet elinkaarivertailussa kaukolämpöä edullisemmaksi vaihtoehdoksi. Kaukolämmön kustannukset ovat VVT:n ja Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan yli 20 prosenttia korkeammat kuin maalämmöllä. Heikki Pölönen

Jouko Juutilainen

VTT:n ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että kaukolämpö häviää elinkaarivertailussa kaikille lämpöpumpputyypeille. Energiatehokkuudeltaan maalämpö on ykkönen, mutta uudiskerrostaloissa sen rinnalle kiri yllättäen ilmavesilämpöpumppu.

Näihin päiviin asti on oletettu, että ulkoilma on liian kylmää, jotta voidaan päästää hyvään lämpöpumpun hyötysuhteeseen. Uudessa nollaenergiatasoa lähentelevässä kerrostalossa maalämpöpumppu käytti vuodessa energiaa 95,7 kilowattituntia per neliömetri, kun ilmavesilämpöpumpulla saavutettu lukema oli 98,4 ja kaukolämmöllä 107,6 kilowattituntia.

Rahassa kustannukset olivat 25 vuoden elinkaarelle laskettuna maalämpöpumpulle 173 euroa neliö, ilmavesilämpöpumpulle 183 euroa neliö ja kaukolämmölle 225 euroa neliö.

"HP4NZEB – Lämpöpumppuratkaisut lähes nollaenergiarakentamisessa” -tutkimushanke toteutettiin vuosina 2013–2015 Green Net Finlandin, Aalto-yliopiston, VTT:n ja Suomen lämpöpumppuyhdistyksen, Sulpun, yhteistyönä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut