Miksi "lokkisaaressa" on tuulimylly?

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkistokuva saaresta vuosilta 1875– 1880, jolloin saaressa oli kolme tuulimyllyä ja rantamakasiini. Arnold Boos

Stina Kivinen

Kuopion matkustajasataman edustalla on pienen pieni saari, jossa tönöttää tuulimylly, muutama yksinäinen rakennus ja huomattavan paljon pensaita ja lokkeja. Talvella sinne pääsee hiihtäen, mutta etenkin alkukesästä se on lintujen valtaama.

Mutta miksi saarella on tuulimylly? Mitä rakennuksissa on tapahtunut?

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo, että perimätiedon mukaan saarella on asunut kalastajia jo ennen mantereen asutusta. Kankkunen selvitti saaren historiaa sähköpostin välityksellä.

Ruotsin vallan aikana saarella on ehkä ollut mallassauna, ja se olisi kuulunut osana Koljonniemellä toimineeseen viinanpolttimoon. Kaksikerroksinen rakennus ilmeisesti tuhoutui tulipalossa, eikä saarella sen jälkeen ollut pitkään aikaan mitään toimintaa.

Ensimmäinen tuulimylly rakennettiin saarelle vuonna 1852, Kankkunen kertoo. Rakennuttaja oli kuopiolainen kauppias Konstantin Pavloff. Kaksi vuotta myöhemmin hän rakensi sinne myös rantamakasiinin yhdessä Gust. Raninin kanssa. Kauppias Pavloffilla oli liike Snellmannin puiston kulmalla, jossa siihen aikaan sijaitsi vielä tori. Samassa talossa toimi Satama-apteekki ja nykyään talo on osa Korttelimuseota.

Mitä sitten tapahtui? Lue lisää Kesä-liitteestä.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut