Leväsen palvelukeskuksen yksikkö eristettiin Kuopiossa – koronatartunnan lähdettä ei vielä tiedetä

Leväsen palvelukeskuksen yhdessä yksikössä tuli perjantaina ilmi koronatartunta. Palvelukeskuksessa asuu muistisairaita ja iäkkäitä kuopiolaisia. Juha Poutanen

Ansa Heinonen, Kaisu Lötjönen

Kuopion Leväsen palvelukeskuksen hoitokoti 1:ssä tehtiin perjantaina koronatesti kaikille 16 hoitokodin asukkaalle ja osalle henkilökuntaa. Tuloksia toivotaan saatavan jo viikonlopun aikana, Kuopion kotihoidon päällikkö Kaija Kokkonen kertoo.

Korontartunta varmistui Leväsen hoitokoti 1:ssä perjantaina. Hoitokodin asukkaina on iäkkäitä kuopiolaisia. Monella heistä on muistisairaus ja moni tarvitsee apua liikkumisessa ja päivittäisissä toimissa.

Kaupunki ei yksityisyyteen vedoten kertonut, onko koronaan sairastunut asukas vai henkilökunnan jäsen.

Hoitokoti 1:ssä astui välittömästi voimaan vierailukielto. Vanhusten omaisille aloitettiin tiedottaa perjantaina, että koronatestit on otettu. Myös testitulos kerrotaan niille omaisille, joille asukkaiden terveystietoja voidaan luovuttaa.

Omaiset ovat saaneet tähän asti vierailla yksikössä, joko niin, että tapaavat vanhuksen ulkona tai kahdenkeskisessä tilassa. Jos he ovat tavanneet vanhuksen omassa huoneessa, on vierailija käyttänyt suu-nenä-suojainta mennessään sinne.

Koronatartunta Leväsen hoitokodissa Kuopiossa – kaikille asukkaille tehdään koronatesti

Leväsen hoitokoti 1 sijaitsee rakennuksessa, jossa neljä yksikköä. Yksi niistä on muistisairaiden yksikkö ja kolme vanhusten asumisyksikköä.

Muissa saman rakennuksen yksiköissä vierailut sallitaan edelleen turvaohjeiden mukaan.

– Meillä ei ole perusteita rajata niitä, Kokkonen perustelee.

Koronatartunta muuttaa hoitokoti 1:n käytäntöjä niin, että kaikki ulkopuolinen liikenne yksikköön kielletään. Henkilökunta ei voi enää liikkua yksiköiden välillä. Esimerkiksi yötyö on nyt järjestetty niin, että hoitokoti 1:ssä on oma yöhoitaja.

– Keikkalaiset eivät myöskään voi liikkua yksiköiden välillä tässä tilanteessa.

Kokkonen ei kommentoi sitä, mistä koronavirus on mahdollisesti päässyt hoitokotiin.

– Meillä ei ole siitä tietoa. Tartuntatautiyksikkö selvittää asiaa.

Keväällä koronatartunnat levisivät useissa hoivakodeissa Suomessa. Miten tätä vaaraa torjutaan Kuopion yksikössä?

– Meillä on jokaisessa hoitokodissa yksikkökohtainen varautumissuunnitelma. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että käsihygienia on hyvä ja suu-nenä-suojusta käytetään lähityössä. Siivoustasoa nostettiin jo keväällä, Kokkonen vastaa.

Hoitokoti 1:n henkilökunta ei myöskään saa enää käyttää samaa pukuhuonetta muitten yksiköitten henkilökunnan kanssa.

Asukkaiden arjessa noudatetaan turvavälejä.

– Jos on koronapositiivinen, hänen kohdallaan käytetään eristystä.

"Lieväoireisena koronan mahdollisuuteen ei uskota"

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula sanoo, ettei hän toistaiseksi ole huolissaan koronatilanteesta Pohjois-Savossa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.

– Tällä hetkellä tartunnat ovat Pohjois-Savossa vielä yksittäisiä ja kunnissa on varauduttu hyvin tartuntojen jäljittämiseen. Jos tartuntoja ja altistumisia alkaa tulla paljon lisää, esimerkiksi jäljittämiseen ei välttämättä riitä resursseja.

Koivula on tällä hetkellä huolissaan siitä, että lieväoireina ei välttämättä mennä testeihin, ja tällöin saatetaan altistaa lisää ihmisiä. Erityisesti nuoret aikuiset saavat koronaviruksesta usein lievän taudin.

– Nyt kun rajoituksia on purettu ja ihmiset liikkuvat paljon, altistumisia voi tulla. Osalla oireet voivat olla niin lieviä, ettei koronan mahdollisuuteen edes uskota. On ollut tapauksia, jossa on käyty koronatestissä, mutta tuloksia ei malteta odottaa karanteenissa.

Koivula muistuttaa, että koronaviruksen heikentymisestä ei ole näyttöä.

– Kuitenkin suurimmalle osalle ihmisistä se on äärimmäisen lievä tauti, jossa tappavuus on alhainen. Meillä on silti riskiryhmiä kuten yli 70-vuotiaita tai perussairaita, joille tauti voi olla pahempi.

Tällä hetkellä KYSissä ei ole hoidettavana yhtäkään koronapotilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.