Jotkut kesäkukista voivat säilyä elossa talven yli sisätiloissa

Daalian juurakot siirretään pimeään vasta ensimmäisten pakkasten aikaan. Kerttuli Karels

Heli Sallinen

Kesäkukat ovat ilahduttaneet kukinnallaan koko suven. Syksyn tullen niiden kukkaloisto hiipuu ja moni kukkija päätyykin kompostiin. Kompostin sijaan joitakin kesäkukkia kuitenkin kannattaa yrittää talvettaa.

Kesäkukista yleisimpiä talvetettavia ovat pelargonit, marketat ja verenpisarat, joista pelargonin saattaa saada talvehtimaan jopa normaalissa huoneenlämmössä.

Myös ruukkuistutuksissa käytetyt jalohortensiat ja japaninvaahterat voivat säilyä talven yli talvetusavun turvin.

– Kesäkukkaistutuksissa käytettyjä perennoja, koristeheiniä ja yrttejä voi siirtää mahdollisuuksien mukaan ruukusta maavaraiseen penkkiin talvehtimaan, kertoo hortonomi, maisemasuunnittelija Veera Varpa liperiläisestä Sulokivi Oy:stä.

Jos jonkin kasvin loistosta haluaa nauttia seuraavanakin vuonna, kannattaa kasvin talvettamistapa tarkistaa aina lajikohtaisesti.

Osa kasveista selviää talven yli jopa normaalissa huoneilmassa, osa vaatii klassisen viileän ja valoisan tilan ja jotkut selviävät täysin pimeässä kellaritilassa.

Talvetettavien kasvien leikkuuaika on vasta keväällä.

Kukkien talvettamisessa olosuhteet ovat siis aina avainasemassa.

– Talvetettavia kasveja varten pitäisi pääosin olla valoisa ja viileä tila, sillä normaali huoneilma on keskimäärin niille liian kuuma ja kuiva ympäristö.

– Jos kotoa löytyy viileä, mutta pimeä nurkka, voi oikeat olosuhteet säätää oikeanlaisella kasvivalolla. Pattereiden ja tulisijojen lähelle kasveja ei pidä sijoittaa.

Keijunmekkoa kasvatetaan yleensä Suomessa yksivuotisena amppelikasvina, mutta senkin talvetus monesti onnistuu. Jouni Turunen

Pimeä talvi on haastava aika kaikille kasveille, joten kannattaa varautua siihen, että ulkoa sisään tuotu kasvi ränsistyy talvileponsa aikana.

– Talvettaminen on melkoista tasapainottelua oikean lämpötilan, valon määrän ja kastelu kanssa, mutta toisaalta vaivannäkö myös palkitsee, kun talven yli selvinnyt kasvi herää keväällä eloon ja alkaa puskea uusia lehtiä.

Varpa muistuttaa, että kukat kannattaa ottaa sisään ennen kuin ensimmäiset pakkaset ehtivät niitä puraista. Kasvien sisään tuomisessa kannattaa tehdä samalla tavalla kuin keväisen taimien karaisun kanssa.

Kasvin voi tuoda vähitellen piteneviksi jaksoiksi sisään ja lopulta lopettaa ulkoilu kokonaan.

– Ennen sisälle tuomista kasvi on syytä tarkistaa kasvintuhoajien varalta ja poistaa mahdolliset kuolleet kasvinosat kuten kuivat lehdet ja kukinnot. Tuoreita kasvinosia ei pidä näin syksyllä alkaa leikkaamaan, sillä kasvi saattaa lepotilaan asettumisen sijaan orientoitua tuolloin kasvamaan. Talvetettavien kasvien leikkuuaika on vasta keväällä, Varpa sanoo.

Sisätiloihin tuotujen kukkien kastelun kanssa pitää myös olla tarkkana. Talvetettavat kasvit tiputtavat monesti osan lehdistä ja haihduttavat viileässä säilytystilassa vähemmän.

Usein talvilevossa olevat kukat tarvitsevat kastelua vain muutamia kertoja talven aikana.

– Kannattaa siis varoa liikakastelua ja antaa vettä vain tarpeen mukaan.

Talvisäilytys

Kesäkukat

Verenpisara: Vaatii viileän, noin 5–10 astetta ja pimeän paikan, kuten kellari tai autotalli. Kastelun oltava niukka, mutta multa ei saa kuivua.

Pelargoni: Talvehtii viileällä ikkunalaudalla, kellarissa tai varastossa. Vaatii vähän valoa. Pelargonia kastellaan kerran parissa kuukaudessa vain noin ruokalusikallisen verran.

Jalohortensia: Talvehtii noin 4–10-asteisessa paikassa. Ei tarvitse valoa lepoaikana. Kastellaan muutamia kertoja talven aikana.

Marketta: Viihtyy valoisassa ja viileässä paikassa. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Tarhadaalia eli joriini: Vaativat pimeän ja viileän paikan, jossa 5–10 astetta. Juurakoiden päälle ripotellaan hiekkapitoista multaa tai kasvuturvetta. Kastellaan vain kevyesti talvella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut