Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nilsiän lukion rehtori: "Toivottavasti tämä nyt herättää huomaamaan, ettei varoitteluja ja kehotuksia ole annettu turhaan"

Osa Tahko n mökkiviikonlopussa mukana olleista nuorista on Nilsiän lukiolaisia.

Nilsiän lukion rehtori Sinikka Kervinen sai ensitiedon koronatartunnoista ja -altistumisista maanantaiaamuna opiskelijoiden kautta opinto-ohjaajan välityksellä.

– Aloin toimia heti. Joitakin altistuneita oli koululla ja heidät ohjattiin heti kotiin.

Onni onnettomuudessa on se, että taudille viikonloppuna altistuneet nuoret eivät olleet vielä maanantaina virusta tartuttavassa vaiheessa, mikäli korona on johonkin heistä tarttunut.

Siten koulujen sulkemista ei ole tarpeen tällä hetkellä harkita tartuntatautiviranomaisen linjauksella.

Koska oppilaita on asetettu 14 vuorokauden karanteeniin tartuntatautiviranomaisen toimesta, he eivät osallistu myöskään syksyn jäljellä oleviin ylioppilaskirjoituksiin. Rehtori Kervisen mukaan pois jää useita oppilaita, mutta altistuneiden tarkkaa määrää ei kerrottu.

Kuopion lukio-opetuspäällikön Jukka Sormu sen mukaan yhdenkään karanteenissa olevan yo-kokelaan ei ollut muutoinkaan määrä valmistua tällä lukukaudella, vaan kirjoitukset jatkuvat heidän osaltaan joka tapauksessa keväällä.

Sekä rehtori Kervinen että lukio-opetuspäällikkö Sormunen kertovat, että keväästä lähtien kouluissa on viestitetty vastuullisen käytöksen tärkeydestä.

– Erityisesti yo-tutkintoon osallistuville on korostettu, että pitävät huolta itsestään eivätkä vaarantaisi oman ja muiden terveyttä ja tutkintoa käyttäytymisellään. Nyt harkinta oli pettänyt. Tämä on vakava viesti kaikille, Sormunen toteaa.

Nilsiäläinen abiturientti Sini Taskinen, 17, oli tyytyväinen koulun nopeaan toimintaan.

– Ei tullut mitään pelkoa tartunnasta, koska asia hoidettiin niin nopeasti. Nuorten toiminta oli vähän vastuutonta. Ei ole kovin järkevää osallistua bileisiin ennen kirjoituksia. Joillain voi mennä suunnitelmat pilalle, kun keväällä jotkut kirjoitettavat aineet voivatkin olla päällekkäin, hän huomauttaa.

Koronan leviäminen lukiolaisiin on rehtori Kervisen mukaan todella harmillista.

– Olemme ohjeistaneet nuoria hyvin käsihygieniaan ja pyrimme turvaväleihin. Koululla on vierailukielto erityisesti tähdäten juuri siihen, että saisimme kirjoitukset vietyä läpi. Myös Koronavilkkua on kehotettu lataamaan.

– Toisaalta oli vain ajan kysymys, milloin korona alkaa levitä Kuopion alueellakin.

Rehtori ymmärtää nuoriakin.

– Nuorille bileisiin meneminen on tyypillistä toimintaa. Eivätkä he ole ajatelleet, että siitä olisi mitään haittaa. Toivottavasti tämä nyt herättää huomaamaan, ettei varoitteluja ja kehotuksia ole annettu turhaan.

Kervinen myöntää, että opiskelijoissa tilanne on herättänyt monenlaisia tunteita.

– Olemme välittäneet opiskelijoille ja huoltajille tiedon, ettei tarvitse olla tämän takia hädissään. Toimimme terveysviranomaisten ohjeistusten mukaan.

Vastuu nuorten turvallisuudesta tuntuu rehtorista raskaalta korona-aikaan.

– Yksin en voi asioita parantaa vaan meidän pitää yhdessä opiskelijoiden ja opettajien kanssa huolehtia ohjeiden noudattamisesta ja jäädä pois koulusta, jos on vähänkään flunssaoireita.

Opiskelijoita Nilsiän lukiossa on 105 ja kirjoittajia tänä syksynä 51.