Aikuisten touhujen vahtijat – tässä on Savon Sanomien nuorten toimitus 2020–2021

Savon Sanomien nuorten toimitus kaudella 2020-21. Kaikki mukana olevat eivät päässeet paikalle kuvanottohetkellä. Juha Poutanen
Kristiina Poutiainen

Kristiina Poutiainen

Kun aikuiset eivät ymmärrä, tämä porukka tietää, mistä puhut. Savon Sanomien nuorten toimitus on valmiina kertomaan julkisuuteen elämän tärkeimmistä asioista, epäkohdista, iloista ja ilmiöistä oman näkökulmansa kautta.

Tässä he ovat, kauden 2020–21 toimittajanalut:

Savon Sanomien nuorten toimitus kaudella 2020 -2021. Kaikki mukana olevat eivät päässeet mukaan kuvauspäivänä. Juha Poutanen

”Tulevaisuuteen lähettäisin sanomalehden ihmisten ihmeteltäväksi”

Vieremältä kotoisin oleva Aino-Maija Hokkanen, 13, haluaisi varoittaa vastaantulijoita kyltillä ”Varokaa monimutkaisia kysymyksiä!”, mikäli jokaisen kansalaisen täytyisi asettaa rintaansa varoituskyltti.

Kahdeksas luokka Juhani Ahon koulussa Iisalmessa on sujunut hyvin, eikä Hokkasen onneksi hänellä ole inhokkiaineita. Lempiainetta ei tosin löydy myöskään, sillä Hokkanen viihtyy koulussa aineen kuin aineen parissa. Luontaisesti myös äidinkielen ääressä viihtyvä Hokkanen kiinnostui Savon Sanomien nuorten toimituksesta ja päätti hakea mukaan.

– Haluaisin päästä kirjoittamaan juttuja kiinnostavista aiheista, oppia toimittajan työstä ja median tekemisestä ylipäänsä.

Vapaa-aikanaan Hokkanen soittaa pianoa ja poikkihuilua sekä urheilee muun muassa kahvakuulatreeneissä. Aikaa jää myös rakkaalle venäjänspanieli Nuutille sekä viidelle kanalle, jotka asustavat Hokkasen pihapiirissä.

Mikäli tilaisuus tarjoutuisi, Hokkanen lähettäisi tulevaisuuteen kaikista esineistä juuri sanomalehden ihmisten ihmeteltäväksi.

– Olisi mielenkiintoista lähettää sanomalehti tulevaisuuteen, sillä epäilen, ettei kaukana tulevaisuudessa enää julkaista ainakaan fyysisiä sanomalehtiä, Hokkanen perustelee.

Kaikkien elämään tavalla tai toisella vaikuttanut etäelämä aiheutti monenlaisia tunteita ihmisissä. Vaikka tilanteessa oli helppo vaipua epätoivoon, löysi Hokkanen myös positiivisia puolia tilanteesta.

– Koulumatkoihin ei mennyt enää ylimääräistä aikaa, välituntien aikana sai myös hyödyllisiä asioita tehtyä ja ruoaksi sai syödä kotiruokaa. Kouluruoka on myös todella hyvää, mutta mikään ei voita kotiruokaa!

Hokkasella on myös selkeä unelma elämässään.

– En tiedä, onko tämä hieman tylsä vastaus, mutta ennen kaikkea haluan olla onnellinen.

Aino-Maija Hokkanen Hilla-Elina Hokkanen

”Paras vapaapäivä kuluisi urheillen ja aikamatkustaen”

Riina Niskanen, 17, käy Kuopion lyseota IB-linjalla. Niskasen vapaa aika kuluu pitkälti opintojen parissa, mutta harrastuksiakin löytyy:

– Harrastan tankotanssia, ilma-akrobatiaa ja jongleeraamista.

Pisimpään näistä Niskanen on harjoitellut jongleeraamista, ja taitoa onkin karttunut; pallojen lukumäärä on noussut viiteen. Myös supervoimista hän valitsee notkeuden hyöty harrastuksissa mielessään.

Mikäli koko elämä täytyisi kulkea samoissa vaatteissa, Niskanen valitsisi asunsa mukavuus edellä.

– Rennot farkut, kauluspaita ja villatakki.

Lempiruokaa kysyttäessä Niskanen typistää sen wokkiin. Oudon tavan hän keksii itsestään heti.

– Joka kuukauden ensimmäinen päivä koputan työpöytääni viidesti. Olen tehnyt tätä jo kymmenen vuotta!

Savon Sanomien nuorten toimituksessa Niskanen käy toista vuotta. Uudelta kaudelta hän odottaa juttujen kirjoittamista, mediatyötä ja erityisesti radiotuotannosta oppimista. Myös taitojen ja kokemuksen kartuttaminen kirjoittajana innostaa Niskasta.

Jos kokonaisen päivän saisi käyttää oman mielen mukaan, Niskanen viettäisi sen urheillen ja aikamatkustaen.

– Voisin vaikka punnertaa aikakoneessa!

Riina Niskanen Riina Niskanen

Riisipuuroa ympäri vuoden

Kuopiossa asuva Nuorten toimituksen jäsen Joanna Rimpineva, 15, lempiaine koulussa on liikunta.

– Pidän liikunnasta, erityisesti lentopallosta, Rimpineva kuvailee.

Peruskoulun viimeisellä luokalla kuvailee unelma-ammattinsa seuraavasti:

– Ehkä psykologi tai joku muu ammatti joka työskentelee ihmisten kanssa.

Jos Rimpinevan pitäisi kasvattaa jotain vihanneksia tai hedelmiä, hän kasvattaisi perunaa.

– Niistä saa hyvää muusia. Muuten lempiruokani on riisipuuro, kaikkina vuodenaikoina.

Rimpineva toteaa elämän mottonsa olevan:

– Elä täysillä.

Joanna Rimpineva Joanna Rimpineva

”Journalistiikkaa ja itsensä tuntemista”

Kuopiolainen Lumi Tuunainen, 18, laittaa sukan ensin oikeaan jalkaan ja on kolmen vuoden nuorten toimituksen konkari.

Tanssia harrastava Tuunainen kokee juttujen kirjoittamisessa aloittamisen hankalimmaksi, mutta yllättyy jälkeenpäin, miten hyviä teksteistä olikaan tullut. Toimittajana Tuunainen haluaisi tarttua polttaviin ajankohtaisaiheisiin ja kokeilla uudenlaisten juttujen kirjoittamista. Tulevaisuudessa olisi Tuunaisesta hienoa päästä haastattelemaan kasvotusten esimerkiksi Sanna Marinia tai tunnettua kotimaista näyttelijää.

Tuunaisen lapsuuden haaveammatit, opettaja ja eläinlääkäri, ovat vuosien saatossa vaihtuneet toimittajaan tai johonkin historiaan liittyvään. Jos hän pitäisi podcastia, se olisi myös historiateemainen:

– Olen Jäljillä-podcastin suuri fani. Olisi siistiä tehdä samalla tavalla historiaa käsittelevää sarjaa. Just silleen, että kuulijat saisivat ehdotella aiheita ja juttuja.

Viiden vuoden päästä Tuunainen haluaisi asua Tampereella poikaystävänsä kanssa. Historian tai journalistiikan oppimisen lisäksi Tuunainen haluaisi oppia tuntemaan ja hyväksymään itsensä ja sisäiset toimintamallinsa entistä paremmin.

Lumi Tuunanen Lumi Tuunanen

Haaveena kääntäjän ammatti

Kaisu Strengell, 17, haaveilee lukion jälkeen kielten opinnoista. Hän haluaa tähdätä erityisesti Helsingin yliopistoon.

Opintojen jälkeen Strengell haaveilee kääntäjän urasta.

Nyt Strengell opiskelee Kuopion Lyseon lukiossa toista vuotta. Lempiaineekseen hän valitsi historian.

Vapaa-ajalla Strengell katselee mielellään elokuvia ja lukee kirjoja.

– Kävin myös joogatunneilla ennen koronaa.

Strengell syö mieluiten italialaista ruokaa.

– Kaikki italialaiset ruuat, kuten pitsa ja pasta kuuluvat lempiruokiini.

Nuorten toimituksessa Strengell on jo toista kautta.

– Viihdyn täällä, koska tykkään kirjoittaa lehteen ja kehittyä kirjoittajana.

– Haluaisin erityisesti herättää keskustelua ihmisten ennakkoluuloista. En pidä siitä, että ihmisiin kohdistetaan ennakkoluuloja tutustumatta. Ennakkoluulojen ja rasismin takia monilla jää esimerkiksi työpaikka saamatta ulkonäön perusteella.

Kaisu Strengell

Siiri Rantalalle tulevaisuus on sekava palapeli

Teatteria, kirjoittamista, lukemista sekä lenkkeilyä harrastava Siiri Rantala mainitsee vahvuuksikseen kaikenlaisen kirjoittamisen sekä esiintymisen. 17-vuotias Rantala onkin taidelukio Lumitin ilmaisutaitolinjalla. Esiintymistä Rantala ei siis kaihda, ja mikäli hän saisi olla kuka tahansa julkisuuden henkilö päivän ajan, valitsisi hän Haloo Helsingin laulajan Elli Haloon. Suomirock onkin musiikin suurkuluttajan mieleen ja hän fanittaa edellä mainittua Haloo Helsinki!-yhtyettä sekä Ellipsiä.

Rantalan tulevaisuuden tavoitteisiin kuuluvat ainakin ylioppilaaksi kirjoittaminen ja opiskelujen jatkaminen. Hän myös aikoo matkailla ja kirjoittaa kirjan.

Nuorten toimitukseen Siiri Rantala tuli mukaan vuosi sitten, sillä hän pitää kirjoittamisesta, ja vaikuttaminen sekä toimittajan työ kiinnostavat häntä.

Siiri Rantala Aake Roininen

Ilmastoasioiden edistäminen on Minja Ikoselle tärkeää

– Olen käynyt balettitunneilla seitsemän vuotta.

Vastapäätä penkillä istuu Minja Ikonen, Steinerkoulua käyvä nuori, joka toivoo olevansa Lyseon Lukiossa kahden vuoden päästä ja vaikuttamassa ilmastoasioihin.

– Ilmastoasiat ovat minulle tärkeitä ja toivon pääseväni tekemään ekologisia tekoja myös tulevaisuudessa.

Baletin lisäksi lukeminen ja kirjoittaminen ovat Ikoselle lähellä sydäntä.

– Olen lukenut kaikki Nälkäpelin kirjat, ja lempihahmoni on varmaan Rue tai Katniss Everdeen. Tykkään Suzanne Collinsin teoksista ja kirjoitustyylistä, Ikonen selostaa.

– Ehkä kissa tai koira, Ikonen miettii, kun kysytään tulevaisuuden lemmikkihaaveista.

– Minulla on kaksi pikkuveljeä ja kaksi pikkusiskoa. En juuri pelaa videopelejä, mutta pelaan lautapelejä sisarusteni kanssa.

Minja Ikonen Minja Ikonen

Taide & koulu käsi kädessä

Harvoin tulee miettineeksi, kuinka ”tavallisten” ihmisten elämä voikin olla reilusti värikkäämpää kuin julkkisten. Siksi on ihan hyvä kertoa välillä heidänkin tarinoitaan.

14-vuotias Selma Pulkkinen on oman elämänsä pääesiintyjä.

– Koulu on ihan kivaa ja tykkään nykyisestä luokastani. Meillä kaikilla on sama kiinnostuksen kohde, sillä käyn taidepainotteista 8. luokkaa, Pulkkinen toteaa rauhallisesti.

Taide ja sen tekeminen on myös hänen harrastuksensa.

– Minulla ei ole suosikkia elokuvista, mutta Titanic on tosi hyvä, Pulkkinen kertoo.

– Ja pidän Stephen Kingin teoksista kovasti. Ne ovat kiinnostavia.

Hänen vanhempansa ovat eronneet, mutta hänellä on kaksi sisarusta. Pulkkinen on keskimmäinen lapsi.

Hän ajattelee niin, että ilmastoasioista puhuminen on tärkeää. Pulkkinen pyrkii omilla arjen valinnoillaan ekologisemmaksi ihmiseksi.

Selma Pulkkinen Selma Pulkkinen

Odotan innolla muun muassa uusia haasteita ja kavereita

Leppävirtalainen Tiia Tervakangas, 16, käy Spesian ammattiopistoa Pieksämäellä.

Tervakankaan lempiaineita olivat peruskoulussa äidinkieli, englanti ja ruotsi. Nykyään Tervakangas opiskelee ammatilliseen koulutukseen valmistavalla VALMA-linjalla ja oppii siellä muun muassa ruuanlaittoa. Tervakangas tykkää koulusta, sillä siellä oppii kaikkea uutta.

Tervakankaan perheeseen kuuluvat isä, äiti, kaksi veljeä ja koira. Lisäksi hänellä on kavereita.

Tervakangas odottaa nuorten toimitukselta muun muassa uusia haasteita, uusia kavereita ja eri juttutyyppien opettelua.

Tiia Tervakangas Tiia Tervakangas

Kirjoja ja kitaroita

Aurora Säynätkari, 16, haaveilee matkasta Prahaan. Kuopiolainen Säynätkari kuvailee kotikaupunkiaan “vähän liian tutuksi” ja “suht nähdyksi”.

– Kun tulee mahdollisuus, haluan lähteä muualle näkemään maailmaa.

Matkustuslistan kärjessä komeilee Praha. Lukemista rakastava Säynätkari oli vuosia sitten lukenut kirjan, jonka tapahtumat sijoittuivat Prahaan.

– Kirjassa Praha kuvattiin kauniina ja elämää täynnä olevana kaupunkina. Minun on pakko päästä näkemään, pitääkö se paikkansa.

Lukemisen lisäksi musiikki on lähellä Säynätkarin sydäntä. Hän opiskeleekin Kuopion taidelukio Lumitin musiikkilinjalla, instrumenttinaan kitara.

Aamuisin ensimmäisenä Säynätkari haluaa muistella edellisyön unia.

– Harvoin siihen kuitenkaan on aikaa, hän nauraa.

Viime kesän tähtihetket Säynätkari sai kokea mansikkamaalla.

– Kolmessa viikossa kerkesi koko poppoo tulla tutuksi. Siellä oli tosi avointa ja lämminhenkistä porukkaa. Kokemuksena mansikanpoiminta oli avartava ja ainutkertainen.

– Voisin mennä uudelleen, mutta ehkä se ei ihan ykkösvaihtoehto ole, Säynätkari toteaa.

Aurora Säynätkari Aurora Säynätkari

Nokkahuilu, jolla on huono tyylitaju

Melissa Pulkkinen, 16, aloitti tänä syksynä taidelukio Lumitin ilmaisutaidon linjalla. Se ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys.

– Alunperin en ollut menossa lukioon. En kuitenkaan tiennyt, minne linjalle olisin mennyt amikseen, joten tässä sitä ollaan. Toivon, että ilmaisutaitolinja tekee lukion käynnistä mielenkiintoisempaa, Pulkkinen naurahtaa.

Kuopiolaisen Pulkkisen pihalla astelee jackrussellinterrieri Velmun lisäksi puoli tusinaa kanoja.

– Äiti keksi ottaa kanoja muutama vuosi sitten. Nyt siitä on tullut jokakesäinen perinne. Kyllähän ne on aika vekkuleita, hän myöntää.

– Inhoan sitä, kun uin järvessä ja jokin vesikasvi koskee jalkaani. Samaan kategoriaan menevät sadevesisuihkut ja omaa ääriajatteluaan tuputtavat ihmiset.

Pulkkinen kuvailee tyylitajuaan huonoksi.

– Minulla on muutamat luottohousut ja -paidat, joita käytän jatkuvasti. Ostan yleensä vaatteeni kirppareilta, mutta joskus sorrun ostamaan H&M:n vaatteita. Siitä ei seuraa kuin huono omatunto, Pulkkinen tunnustaa.

– Jos olisin joku soitin, olisin nokkahuilu. Se on sellainen ärsyttävä soitin, joka on lopulta ihan kiva, jos vain osaa painaa oikeista napeista, hän tiivistää.

Melissa Pulkkinen Juha Poutanen

”Ihmisoikeusasianajan työ kiinnostaa.”

16-vuotias Saimi Miettinen opiskelee Lumitin taidelukiossa tanssilinjalla. Miettinen haki Lumitiin, koska hän uskoi ilmapiirin olevan hyvä ja halusi ympärilleen myös ihmisiä, jotka eivät stressaisi niin paljoa. Tanssilinja oli myös looginen valinta, koska Miettisellä on takanaan useita vuosia kestänyt aktiivinen ja monipuolinen tanssiharrastus.

– Olen kilpaillut useissa erilaisissa tanssimuodoissa, kuten jazz- ja nykytanssissa.

Miettisen urasuunnitelmat eivät kuitenkaan liity taiteisiin, vaan yhteiskunnallisiin asioihin.

– Tavoitteenani on lukion jälkeen kouluttautua akateemisesti. Alavalinta ei ole tällä hetkellä vielä täysin selvä, mutta erityisesti oikeus- ja yhteiskuntatieteet kiinnostavat.

Ammatinvalinnastakaan Miettinen ei ole vielä täysin varma, mutta esimerkiksi ihmisoikeusasianajajan ja poliitikon työ kiinnostavat häntä.

– Koulussa suosikkiaineitani ovat esimerkiksi kielet, yhteiskuntaoppi ja historia. Ne myös tukevat tulevaisuudensuunnitelmia.

Media-asioissa Miettistä kiinnostavat erityisesti medialukutaidon merkitys ja mahdollisuus perehtyä yhteiskunnallisiin asioihin median avulla. Suurimpina vahvuuksinaan hän pitää sopeutuvaisuuttaan ja suvaitsevaisuuttaan, joiden ansiosta hän tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa.

– Heikkouteni on liiallinen perfektionismi. Haluaisin stressata tulevaisuudessa vähemmän.

Saimi Miettinen Juha Poutanen

”Haluan parantaa maailmaa omilla teoilla”

Emmi Satuli, 16, on maailmanparannuksesta haaveileva siilinjärveläisnuori. Hän aloitti syksyllä taidelukio Lumitin IT-linjalla.

– Parasta Lumitissa on se tunne, että kaikki välittävät toisistaan ja ollaan yhtä porukkaa, hän luonnehtii kouluaan.

Satulin vapaa-aika kuluu koripallokentällä, sillä hän valmentaa ja harrastaa koripalloa Siilinjärven EsaB:ssa.

Satuli tykkää kirjoittamisesta ja nuorten toimitukseen hän hakikin kirjoitustaitojaan kehittääkseen.

– Nuorten toimituksen porukka vaikutti ihan mahtavalta. En malta odottaa, että päästään tekemään töitä yhdessä, hän innostuu.

Parhaat ideat Satuli saa teksteihinsä rikkaasta mielikuvituksestaan.

Eräs Satulin eriskummallisista tavoista on se, että hän aloittaa pitsan syömisen keskiosasta. Satulin ympärivuotinen lempiherkku on jäätelö, ja toisinaan hän sulattaa vaniljajäätelöä mikrossa, muttei kuitenkaan lämpenemiseen asti.

Iloa Satulille tuovat liikunta, läheiset ihmiset sekä taide kaikissa mahdollisissa muodoissa. Hän toivoo, että ihmiset olisivat avuliaampia ja kiltimpiä toisiaan kohtaan.

– Moni ongelma ratkeaisi tai helpottuisi, jos omissa valinnoissa otettaisiin muutkin huomioon, Satuli toteaa.

Tulevaisuuden ammatiltaan hän toivoo mahdollisuutta auttaa erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ympäri maailman.

– Haluan parantaa maailmaa omilla teoillani, Satuli tiivistää.

Emmi Satuli Emmi Satuli

Räppiä, pianonsoittoa ja uusi koulu

Pian 16 vuotta täyttävällä Paulus Pelolla on hyvä fiilis uudesta koulusta, sillä hän aloitti tänä syksynä opiskelun Kuopion Klassillisessa lukiossa. Koulumotivaatiokin on hyvällä tasolla.

Lukion lisäksi Pelon viikot täyttyvät jalkapallosta, salilla käymisestä sekä pianon soitosta. Hän kuuntelee paljon räppiä, etenkin Pop Smokea, Kendrick Lamaria ja J.Colea.

– Hienointa olisi päästä haastattelemaan edesmennyttä koripalloilijaa Kobe Bryanttia.

Samaistuttavimmaksi eläimeksi Pelo valitsee lokin.

– Kaverini kutsuvat minua lokiksi, sillä kun he syövät karkkia, olen aina pyytämässä maistiaisia.

Paulus Pelo Paulus Pelo

Rooma-Auli nauraa, kerää kokemuksia ja kirjoittaa

Juuri 19 täyttänyt Auli Korhonen aloittaa nuorten toimituksen Italiasta käsin. Korhonen on Italiassa au pairina ja päätyi sinne host-perheen muutettua Iso-Britanniasta Roomaan muutama kuukausi sitten.

Nauravaiseksi kokemusten kerääjäksi itseään kuvaileva Korhonen kertoo saaneensa jo yläkoulussa ajatuksen välivuodesta lukion jälkeen. Siskon hyvän au pair -kokemuksen innostamana hän päätyi ulkomaille.

Italiaa Korhonen kuvailee kuumaksi, intohimoiseksi ja huolettomaksi. Suomalaisuuteen hän toisi Italiasta enemmän asennetta, jos voisi.

Korhonen mielestä parasta au pairina on toisen perheen elämään pääseminen sekä uudessa ja tuntemattomassa ympäristössä oman arjen luominen ja itsensä etsiminen, Rooma-Aulin muodostuminen.

Au pair -elämän jälkeen Korhosella on tarkoitus palata koulun penkille, hän toivookin tulevaisuuden suunnitelmien selkeytyvän välivuoden aikana.

Kirjoittajana Korhonen on pohtiva ja haluaa herättää jutuillaan ajatuksia.

– Haluan haastaa itseäni kirjoittajana ja tuoda lukijalle uusia näkökulmia.

Hän haluaa saada enemmän nuorten ajatusmaailmaa ja mielenkiinnon kohteita esille. Lukijana Korhoselle maistuvat niin ajankohtaiset uutiset kuin netin salaliittoteoriat.

Korhosen loppuvuoden tavoitteisiin lukeutuu italian puhuminen ilman Google-kääntäjää, ainakin yhden jutun kirjoittaminen lehteen ja italialaisen jäätelön syönti.

– Aion elää ja nauttia jokaisesta päivästä parhaani mukaan.

Auli Korhonen Auli Korhonen

Monitaituri yhdessä paketissa

Aapo Holopainen, 16, nuorten toimituksen oma konkari aloittelee jo neljättä kauttaan Savon Sanomien riveissä. Tänä syksynä Holopaiselle kaikki ei sentään ole tuttua, sillä noin kuukausi sitten hän aloitti jatko-opintonsa Kuopion Klassillisessa lukiossa.

– Lukio on lähtenyt hyvin käyntiin. Paljon uutta, joka vaatii totta kai ensin hieman totuttelua.

Holopainen on kiinnostunut monipuolisesti eri lukuaineista, erityisesti äidinkielestä, fysiikasta ja historiasta. Lukioon hän lähti, sillä haaveena jonakin päivänä on yliopisto. Akateemisesti Holopainen haluaa tähdätä korkealle.

– Tällä hetkellä kiinnostavat oikeus- ja lääketieteellinen. Mutta myös fysiikka sekä politiikka kiehtovat.

Nuorten toimitukseen hän lähti työkokemuksen ja uusien oppien perässä. Kiinnostus kirjoittamiseen sai pysymään mukana.

– Unelma-ammattini ei välttämättä ole journalisti, mutta ei sitä silti koskaan tiedä, mihin päätyy. Aika näyttäköön. Haluan oppia mediakriittiseksi, sillä medialla on paljon valtaa.

Koulun ja nuorten toimituksen lisäksi tämä yhteiskunnallisesti valveutunut nuori kisaa shakissa, soittaa bassoa ja urheilee omatoimisesti.

– Olen kiinnostunut monista asioista laidasta laitaan, ihan metallimusiikista historiaan.

Aapo Holopainen Aake Roininen

”Suurimpia esikuviani ovat perheeni ja ystäväni”

14-vuotias Amele Pasanen on nyt toista vuotta Savon Sanomien nuorten toimituksessa.

– Odotan erityisen innolla uusien asioiden oppimista lehden teosta ja lehtijuttujen kirjoittamista!

Pasanen on mielestään täysin valmis kirjoittamaan lehtijuttuja. Erityisesti häntä kiinnostavat haastattelujen teko ja valokuvaus lehteen.

Tärkeimmät asiat elämässä ovat perhe ja ystävät.

– Suurimpia esikuviani ovat perheeni ja ystäväni, jotka kannustavat minua tekemään sitä, mikä kiinnostaa ja tukevat kaikessa. Nimenomaan he ehdottivat, että hakisin tänne nuorten toimitukseen.

Vapaa-ajallaan Pasanen on ystäviensä kanssa, valokuvaa ja ratsastaa. Etenkin muotokuvat ja yksityiskohtainen luontokuvaus kiinnostavat. Vasta äskettäin hän on pystynyt aloittamaan ratsastuksen, mutta on jo sitä ennen ratsastanut keppihevosilla. Harrastuksessa yhdistyy sopivasti liikunnallisuus, hauskuus ja rakkaus eläimiin.

– Olisin mennyt kesällä keppihevosten SM-kilpiluihin, mutta koronaviruksen takia tapahtuma peruttiin. Asia tietysti harmittaa, mutta pääsin onneksi keppihevosleirille.

Pasasen suurin unelma on päästä matkustelemaan ympäri maailmaa ja saada uusia kokemuksia. Hän rakastaa kesää ja siksi erityisesti rantakohteet, kuten Teneriffa ja Madeira ovat jääneet hyvin edellisiltä matkoilta mieleen.

Haaveissa hänellä olisi matkustaa Malediiveille.

Mitä haluat kertoa lukijoille?

– Että lempisuklaani on valkosuklaa, Pasanen nauraa.

Amele Pasanen Amele Pasanen

”Haluaisin auttaa nuoria”

Toista vuotta nuorten toimituksessa oleva Nella Antikainen, 14, kertoo unelmiensa haastateltavan olevan sosiaalisen median vaikuttaja Nelli Orell.

– Hän on upea ja todella inspiroiva, Antikainen perustelee.

Pieksämäellä asuva Antikainen käy Hiekanpään yläkoulua. Hän harrastaa teatteria ja työskentelee nyt Viulunsoittaja katolla -näytelmän parissa.

Antikainen kertoo olleensa tätä ennen hetken tauolla teatterista.

– Jatkoin nyt teatteria puolentoista vuoden jälkeen.

Lempikouluaineita ovat terveystieto ja kotitalous. Inhokkikouluaine puolestaan biologia.

– Vaikka opettaja onkin mukava, tämän vuoden aihe – sienet ja puut – eivät minua kiinnosta. Asenteella tuonkin saisi varmasti korjattua.

Jos Antikainen olisi väri, hän olisi omien sanojensa mukaan pinkki.

– Pinkissä on niin monia eri puolia, niin ihania kuin kauheitakin. Se kuvastaa hyvin minua, Antikainen kertoo.

Hänen unelmansa on päästä auttamaan muita nuoria.

– Olisi upeaa olla sen ihminen, jolle nuoret voivat tulla puhumaan iloista ja suruista.

Nella Antikainen Nella Antikainen

Hyvällä tavalla hullu

– Epäonnistuminen on pahinta, kommentoi Uliana Beregova.

Hän aloitti tänä syksynä Savon Sanomien nuorten toimituksessa. Kirjoittamisen ja lukemisen lisäksi Beregova on harrastanut tanssia yli kymmenen vuotta.

– Tavoitteeni on yksinkertaisesti tulla yhä paremmaksi lajissa.

Beregovan mukaan ärsyttävintä on kuitenkin epäonnistuminen.

– Onneksi lukion tanssilinja on tuntunut pääosin minulle sopivalta.

Lukiotaipalettaan hän on puolissa välin, ja kuvailee kouluaan ytimekkäästi:

–Jees, kiva.

Tanssin ja opiskelun vastapainoksi hyvä elokuva, namit ja kaverit ovat Beregovan mieleen. Myös töitä koulun ohella tulee tehtyä.

Pitkän pohdinnan jälkeen uusi nuorten toimituksen toimittaja kuvailee itseään ystävälliseksi, sekä hyvällä tavalla hulluksi persoonaksi.

– Olen semmoinen, joka tykkää puhua.

Mikä yksi emoji kuvaa sinua?

– Hyvä kysymys. En oikeastaan tiedä, mutta varmaankin sellainen smiley face.

Uliana Beregova Uliana Beregovan kotialbumi

Nuori nainen Lapinlahdelta

Merle Tossavainen on 18-vuotias lapinlahtelainen, joka harrastaa piirtämistä, lukemista ja kirjoittamista.

Hänen perheeseensä kuuluvat äiti, isäpuoli, kaksi pikkusiskoa, pikkuveli ja isosisko. Eläimiä perheessä ei ole, mutta Tossavainen haluaisi kaksi kissaa.

Alakoulussa Tossavainen piti eniten kielistä, historiasta ja kuvaamataidosta.

Miksi halusit nuorten toimitukseen?

– Tein hakemuksen, koska minua on aina kiinnostanut toimittajan ammatti.

Mitä haluaisit parantaa maailmassa?

– Haluaisin parantaa syrjittyjen ihmisten arvoa.

Merle Tossavainen Merle Tossavainen

Iloinen, mukava ja ahkera

Nykytanssia ja lukemista harrastava Venla Pelttari, 15, käy Minna Canthin koulua Kuopiossa.

Pelttari on ollut nuortentoimituksessa jo kaksi vuotta ja hän aloitti kolmannen vuoden.

– Kolme sanaa, jotka kuvaavat minua parhaiten ovat iloinen, mukava ja ahkera, hän kuvailee.

Pelttari haki nuortentoimitukseen, koska hän halusi oppia media-alasta ja tahtoi kehittyä kirjoittajana. Viime vuonna hän ei ehtinyt koulukiireiden takia juurikaan kirjoittamaan, mutta nyt Pelttari odottaa pääsevänsä juttujen tekoon.

– Tällä hetkellä ei ole mitään erityisempiä tavoitteita, mutta odotan kyllä lukioon hakua, Pelttari kertoo.

Hän lukee lehtiä paperiversiona.

– Ne ovat niin perinteisiä ja niitä on helpompi lukea.

Venla Pelttari Venla Pelttari

Tulevaisuuden elokuvien käsikirjoittaja Tilda Hakkarainen on katsonut kaikki Yle Areenan sarjat

Rasismia ja epätasa-arvoa vastustava Tilda Hakkarainen, 13, on Pyörön koulussa kahdeksannella luokalla ja aloittaa nyt Savon Sanomien nuorten toimituksessa.

– Jos saisin vaikuttaa mihin vain tässä maailmassa, tarttuisin rasismiin ja epätasa-arvoon. Haluaisin, että kaikista puhuttaisiin samanarvoisina, hän kertoo.

Hakkarainen on kiinnostunut kirjoittamaan hänelle ajankohtaisista aiheista, kuten koulujutuista ja harrastuksista.

– Harrastan piirtämistä, maalaamista ja valokuvaamista. Tulevaisuudessa haluaisin valokuvata erilaisia kulttuureja ja erityisesti Aasian maita. Olen kuvannut nyt järjestelmäkamerallani pari vuotta ja tykkään kuvata luontoa, toteaa Hakkarainen.

Luontoa ja eläimiä rakastava Hakkarainen omistaa kaksi kissaa, Lillin ja Moonan. Hän kertoo haaveilevansa maaseudulla asumisesta eläinten kanssa.

Kymmenen vuoden päästä Hakkarainen uskoo elävänsä kaukana ulkomailla ja unelmoi olevansa käsikirjoittamassa elokuvia.

– Pidän enemmän elokuvista kuin kirjoista. Elokuvia tulee joskus katsottua, mutta ei niinkään sarjoja. Olen kuitenkin katsonut kaikki Yle Areenan sarjat, Hakkarainen tunnustaa.

Tilda Hakkarainen Tilda Hakkarainen

”Jälkeenpäin voi nähdä tyhmyytensä”

– Tykkään uuden oppimisen tuntumisen tunteesta, toteaa Anette Haavisto, 16, joka käy toista vuotta Kuopion klassillisessa lukiossa.

Haaviston lempiasioita lukiossa ovat ehdottomasti lukujärjestyksen tekeminen itse sekä uuden oppimisen tunne.

– Tykkään tunteesta, kun vihdoin tajuaa jotain uutta ja voi jälkeenpäin ajatella itsensä olleen aiemmin hieman tyhmä, kuvailee Haavisto.

Haavisto kertoo myös pakollisten kurssien, joita ei kirjoita, tuntuvan turhilta.

Hän pitää itseään niin aamu- kuin iltaihmisenä.

– Kummassakin on hyvät puolensa: aamuisin on ihana makoilla sängyllä ja hörppiä aamukahvia, kun taas iltaisin on mukavaa viettää aikaa kavereiden kanssa.

Vapaa-aikaan kuuluu koulun lisäksi myös monta instrumenttia.

– Soitan kitaraa, trumpettia, pianoa sekä olen mukana bändissä.

– Olen myös mukana isostoiminnassa.

Jos Haavisto nyt oikein lähtisi revittelemään ja kokeilemaan uusia hiusvärejä, hän värjäisi hiuksensa joko violeteiksi tai sinisiksi.

Anette Haavisto Anette Haavisto

Tanssiva kirurgi Kiia

Kiia Koivisto, 14, on Kuopion kristillisen koulun yhdeksännellä luokalla. Hänen lempieläimensä on koira, hän pitää pop-musiikista ja on kaikkiruokainen.

Hän on harrastanut pianon soittoa, teatteria ja tanssia pienestä lähtien. Nykyisin hänen harrastuksiinsa kuuluu myös valokuvaaminen ja street-tanssi, jotka hän vasta on aloittanut.

– Haluaisin erityisesti valokuvata luontoa ja ottaa tilannekuvia.

Harrastuksien lisäksi vapaa-ajalla Koivisto tykkää piirtää, olla kavereiden kanssa ja puhelintakin hänen tulee katsottua.

– Mutta sitä haluaisin vähentää. Tahtoisin vaikuttaa siihen, että ihmiset eivät olisi niin paljoa puhelimillaan, vaikka sosiaalinen media onkin hyvä viestinnässä.

Koivisto on avoin kaikelle ja hänelle ei tule kunnolla mitään mieleen mistä hän ei pitäisi.

– Tulevaisuudessa haluaisin opiskella lääketiedettä ja erikoistua kirurgiaan, koska koen olevani hyvä käsillä tekemisessä.

Koivistoa kiehtoo myös Amerikka, ja hän haluaisi matkustaa sinne sen monimuotoisuuden takia.

Kiia Koivisto Aake Roininen

Päätin kokeilla pääsisinkö mukaan, kertoo Nuorten toimituksen jäsenenä toimiva 13-vuotias Iida Rissanen

13-vuotias Iida Rissanen päätti hakea mukaan Savon Sanomien nuorten toimitukseen mielenkiinnosta toimittajan ammattia kohtaan.

– Näin ilmoituksen ja päätin kokeilla pääsisinkö mukaan.

Karaten tämän syksyn aikana aloittaneen Rissasen lempiaineita koulussa ovat matematiikka ja äidinkieli. Inhokkeja taas ei ole.

Rissasen perheeseen kuuluvat äiti, isä, kaksi isoveljeä ja kaksi sileäkarvaista mäyräkoiraa.

– Käy Vehmersalmen yläkoulua, mutta sen jälkeen lukio-opinnot kiinnostavat ja niiden jälkeen haluaisin jatkaa mahdollisesti hoitoalalle. Siinä pääsisi auttamaan toisia.

Viime kevään etäopetusjaksoa Rissanen kuvailee aika vaikeaksi.

– Opettajat eivät oikein osanneet käyttää tietokoneita tai tulla ajoissa kokouksiin. Rissanen huokaisee.

Iida Rissanen Iida Rissanen

Jimi Korkala pitää ikoneista ja haluaisi poistaa kärsimykset

Toista kautta mukana oleva varkautelainen Jimi Korkala, 19, odottaa pääsevänsä tekemään juttuja.

– Media on uutisoinut liikaa surullisista aiheista. Se saa minut saa surulliseksi, samoin kuin se, ettei pääse tapaamaan sukulaisia, Korkala kertoo.

Iloiseksi hänet puolestaan tekee kaverit.

– Ja ikonit, vaikka en ole ortodoksi.

Korkala harrastaa muun muassa valokuvausta.

– Jos saisin poistaa jonkun epäkohdan, niin ne olisivat kaikki ihmisten kärsimykset.

Jimi Korkala Aake Roininen

Sara Pirhosen mielestä mielenterveysongelmista pitäisi puhua avoimemmin

17-vuotias Sara Pirhonen haki nuorten toimitukseen, koska hän tykkää kokeilla erilaisia asioita ja on kiinnostunut journalismista. Ala on myös yksi hänen mahdollisista uravalinnoistaan lukion jälkeen, psykologian ohella.

– Tämä on siis hyvä tilaisuus päästä tutustumaan alaan.

Pirhonen pitää koulussa erityisesti psykologiasta.

– Ihmisen mielen toiminta on kiinnostavaa. Mielenterveysongelmista ja syrjinnästä tulisi puhua avoimemmin ja herättää enemmän keskustelua. Molemmat ovat nimittäin hyvin yleisiä ongelmia, hän perustelee.

Taiteen eri lajit ovat yksi Pirhosen kiinnostuksenkohteista.

– Taidelukio Lumitin hyviä puolia on se, että siellä on kattava tarjonta erilaisia taidekursseja.

Pirhonen on myös harrastanut kilpatanssia joukkueessa.

– Se auttoi kehittymään tanssijana, mutta vei kuitenkin paljon aikaa. Nykyään harrastuksiini kuuluu kaikenlainen itsenäinen urheilu, esimerkiksi salilla käynti.

Sara Pirhonen Sara Pirhonen

Teatterin tekniikkaa ja lukio-opintoja

Rautavaaralla asuva 19-vuotias Elina Heikkinen, on lukiossa viimeistä vuotta.

– Oppiaineista kaikki muut, paitsi kielet menee, hän linjaa

Heikkinen on ajatellut jatkaa opintojaan erityispedagogiikan tai yhteiskuntatieteiden parissa.

Hänen harrastuksensa on valojen ja äänien hoitaminen Rautavaaran harrastajateatterissa.

Elina Heikkinen Elina Heikkisen kotialbumi

”Kuopio on vaan ihan paras kaupunki”

Suonenjokelaista Iida Paavilaista, 16, ärsyttää tällä hetkellä eniten koulumatkojen kävely autolta.

– Aamulla on kylmä ja seitsemältä väsyttää, hän selittää.

Paavilainen aloitti elokuussa lukion Kuopion Lyseon englanninkielisellä IB-linjalla. Hän ei osaa vielä sanoa, onko Kuopio parempi kuin Suonenjoki.

– Tekee mieli sanoa Kuopio, mutta molemmissa on hyviä puolia, hän pohtii.

Suonenjoella Paavilaisella on ringette ja vanhat kaverit, kun taas Kuopiosta löytyvät koulukaverit ja paras kouluympäristö.

– Kuopio on vaan ihan paras kaupunki, hän pohtii.

Korona-ajasta oli Paavilaiselle hyötyä, sillä hänellä oli paljon enemmän vapaa-aikaa. Ylimääräisen vapaa-ajan hän käytti urheiluun, kuten pyöräilyyn ja ulkoilemiseen.

– Opin myös oma-aloitteisuutta ja arvostamaan sosiaalisia suhteita, hän naurahtaa.

Ilman koronaakin Paavilainen urheilee paljon.

– Jos aikaa jää läksyiltä, käyn ringetteharkoissa ja salilla ringetteporukan kanssa.

Ringetteä Paavilainen on harrastanut jo 11 vuotta. Ringeteltä ehtiessään Paavilainen katsoo YouTube-videoita jopa kaksi tuntia päivässä.

– ”All time favorite” -kanavat ovat Pewdiepie, Sidemen ja eboys.

Paavilainen odottaa tältä vuodelta eniten, että koulu lähtee rullaamaan ja englanninkielinen opiskelu alkaa tuntua normaalilta.

– Totta kai odotan myös uusiin kavereihin tutustumista, hän hymyilee.

Iida Paavilainen Iida Paavilainen

Tulevaisuuden tavoitteena lukio-opinnot

Vehmersalmella asuva, syksyllä yläkoulun aloittanut Santeri Nuutinen, 13, tykkää käydä usein pyöräilemässä. Lisäksi harrastuksiin kuuluu valokuvaus.

Koulussa hänen lempiaineensa on äidinkieli, inhokki taas ruotsi. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus mennä lukioon, jos vain keskiarvo riittää.

– No, pitäisi sen riittää, Nuutinen täsmentää.

Nuutisen musiikkimaku koostuu enimmäkseen ulkomaisesta musiikista, mutta joukkoon mahtuu myös muutamia suomalaisia artisteja.

– Ulkomaisista ihan hyviä ovat Ava Max ja Dua Lipa ja suomalaisista vaikka Bess tai Behm, hän kertoo.

Nuutinen tunnustaa pitävänsä eniten hedelmäkarkeista ja salmiakista.

Santeri Nuutinen Santeri Nuutinen

”Pidän kylmyydestä”

Kuopiolainen Vilma Pelttari, 15, kertoo journalismin ja uutisten tekemisen houkutelleen hänet mukaan nuorten toimitukseen. Nyt hän on mukana jo kolmatta vuotta.

– Olisi kiva päästä kirjoittamaan matkailusta ympäristön kannalta.

Pelttarin harrastuksiin kuuluvat lukeminen, kirjoittaminen, elokuvien katsominen ja tanssi. Hän on harrastanut nykytanssia Kuopion konservatoriolla todella monta vuotta. Se on pysynyt tärkeänä osana aina.

– Harrastin joskus jalkapalloa, mutta aikaa ei enää riittänyt tarpeeksi kahdelle harrastukselle. Lopulta tanssi vei voiton.

Tällä hetkellä Pelttari on Minna Canthin koulussa. Yläkoulun jälkeen hänelle riittäisi Kuopion Lyseo tai Klassikka ja lukion jälkeen Pelttarilla on tähtäimessä yliopisto. Ammattihaaveet ovat vielä mietinnässä.

Pelttarin lempikouluruokaa ovat pinaatti-raejuustonapit.

– Lempiruokiini kuuluvat pastaruoat. Myös ranskalaiset ja italialainen ovat herkkua.

Vuodenajoista Pelttari suosii talvea.

– Silloin on niin kaunista ja pidän kylmyydestä.

Jos voisit valita minkä tahansa supervoiman, mikä se olisi?

– Nopeus tai lentäminen. Ehkä mieluummin lentäminen, sillä olisi kiva tietää, miltä se tuntuu.

Vilma Pelttari Vilma Pelttari

Anatidaefobia, faktoista turhin

Wilma Tynkkynen, 16, haastattelisi kaikista maailman ihmisistä laulaja-näyttelijä Harry Stylesia.

– Kysyisin, kuinka pystyi kasvattamaan itsevarmuuttaan uransa alkuajoista ja uskaltaa nykyään olla oma itsensä, Tynkkynen selittää.

Lukion Kuopion Lyseon IB-linjalla aloittanut Tynkkynen lähti ensikertalaisena mukaan nuorten toimitukseen. Lukion aloitus onkin tuonut mukanaan kiireitä.

– Yritän pysyä mukana lisääntyvässä työtaakassa ja silti ehtiä viettää aikaa luokkakavereiden kanssa vapaa-ajalla, hän kertoo.

Tynkkynen harrastaa pianon soittoa ja joogaa sekä katsoo paljon televisiota.

– Syksyisin katson MasterChefiä. Muita lemppareitani ovat Remppa vai muutto sekä Netflixistä Lucifer ja Moderni perhe. Sorrun katsomaan myös Temppareita ( Temptation Island), hän naurahtaa.

– Turhin fakta, jonka tiedän, on varmasti se, että on olemassa anatidaefobia. Se tarkoittaa pelkoa siitä, että jossain maailmassa on ankka, joka tuijottaa sinua.

Koulun ja vapaa-ajan aikatauluttamista Tynkkynen oppi karanteenin aikana.

– Opin multitaskaamaan. Jos esimerkiksi Teams ei toiminut, tein jotain muuta sillä aikaa. Olin myös töissä mainosten jakajana, joten onnistuin ajoittamaan päiväni hyvin, hän toteaa.

Loppuvuodelta 2020 Tynkkynen odottaa menestystä koulussa, koulun ja vapaa-ajan tasapainottamisen oppimista sekä erityisesti koronan loppumista.

Wilma Tynkkynen Wilma Tynkkynen

Kaikkien ihmisten pitäisi kuulla, että kissat ovat ihania?

Jos 14-vuotiaan Aino Rauman pitäisi värjätä hiuksensa, hän värjäisi ne siniseksi.

– Minulla on paha tapa syödä kynsiäni ja repiä kynsilakkojani. Kasvatin kynnet viime keväänä viimein pitkäksi, kunnes sorruin taas, Rauma kertoo.

Rauman lempieläimiä ovat sammakot, joita hän pitää söpöinä ja lehmät, jotka muistuttavat häntä isoista kissoista.

– Sanon varmaan liian usein ”jillata” ja ”oh my god”.

Rauman lempivärejä ovat sininen ja tummanvihreä.

– Ne ovat rauhoittavia.

– Inhoan, jos joku esittää kuuntelevansa keskustelussa, mutta lopussa huomaan, ettei hän olekaan kuunnellut ollenkaan.

Jos Kuopiossa asuva Rauma saisi muuttaa minne tahansa, hän muuttaisi Ranskaan tai Espanjaan.

– Olen käynyt Ranskassa useamman kerran ja pidän maasta.

Rauma käy koulua Kuopion kristillisessä yhtenäiskoulussa, jossa hän myös opiskelee espanjan alkeita ja venäjää kuudetta vuotta.

– Minulla on kaksi isosiskoa, ja vanhemmalla siskollani on ihania lapsia. Pidän muutenkin lapsista, erityisesti koska he ovat niin viattomia.

– Jos saisin kertoa kaikille ihmisille jotain, sanoisin varmaan, että kissat ovat ihania, Rauma nauraa.

Aino Rauma Aino Rauma

Viime hetkellä mukaan

14-vuotias Hanne Litja opiskelee Neulamäen koulussa.

– Hain nuorten toimitukseen ihan viime hetkellä. Ja nyt olen osa tiimiä! Odotin niin kauan varmaan, koska olen vähän ujo. Mutta olen myös ihana, ystävällinen ja tosi reipas.

Litja tietää, ettei kaikki elämässä onnistu heti.

– Mutta yritän niin monta kertaa, että saan asiat onnistumaan, hän kertoo.

Toimittajana Litja haluaisi päästä eroon ujoudestaan, ja olla tuntemattomampienkin kanssa yhtä luonteva kuin ystäviensä kanssa.

Hanne Litja Hanne Litja

Sotilaallinen ala kiinnostaisi

Kuopiolainen Jenna Ruuskanen, 16, olisi kiinnostunut kirjoittamaan lehteen ihmisten erilaisista kokemuksista. Hän opiskelee Lyseon lukiossa ensimmäistä vuotta.

– Lempiaineitani ovat matikka ja uskonto. Mutta läksyihin menee paljon aikaa, Ruuskanen kertoo tuskastuneena.

Vapaa-ajalla Ruuskanen virkkaa ja lukee.

– Tällä hetkellä olisin kiinnostunut sotilaallisesta alasta tai journalistiikasta, hän sanoo innoissaan.

Jenna Ruuskanen Aake Roininen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.