Ilmavoimien pääsotaharjoitus alkaa – hävittäjät lentävät myös matalalla

Hornetit osallistuvat harjoitukseen vilkkaiten 2.-6. lokakuuta. Sami Lettojärvi

Asta Tenhunen

Ilmavoimat järjestää tällä ja ensi viikolla vuoden pääsotaharjoituksensa, johon osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomen.

Harjoitus alkaa maanantaina 28. syyskuuta Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdissa.

Perjantaista 2. lokakuuta alkaen harjoituksessa käytössä ovat myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola–Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentät. Harjoitus kestää tiistaihin 6. lokakuuta asti.

Ruska-harjoitukseen liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla, minkä lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja.

Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä. Silppu puolestaan voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Lisäksi harjoituksen aikana Hornet-monitoimihävittäjät lentävät yliäänilentoja myös mantereen päällä, mutta vähintään kymmenen kilometrin korkeudessa.

Lentoja voi harjoituksen aikana olla kaikkina vuorokauden aikoina.

Vuoden suurin harjoitus

Vuosittain järjestettävän Ilmavoimien Ruska-sotaharjoituksen tavoite on kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä sekä kehittää ilmavoimien valmiutta.

Harjoituksen osallistujista noin 2 500 on reserviläisiä ja loput henkilökuntaa ja varusmiehiä.

Ruska 20 -harjoitus on Ilmavoimien suurin harjoitus tänä vuonna.

Harjoitukseen osallistuu myös Ruotsin ilmavoimat, josta mukana on JAS Gripen -monitoimihävittäjiä sekä Argus -valvonta- ja taistelunjohtokone.

Ruotsalaisten lento-osastot osallistuvat harjoitukseen pääosin Rovaniemeltä sekä Luulajan tukikohdasta Ruotsista.

Koronatilanne otetaan huomioon

Harjoituksen osallistujat on jaettu ilmapuolustusta harjoittelevaan osapuoleen sekä heidän harjoitusvastustajaansa. Osallistujat harjoittelevat poikkeusolojen tehtäviään Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaan.

Koronavirustilanteen takia harjoituksessa noudatetaan lisäksi valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia rajoitteita, joita terveysturvallisuuden takia on annettu.

Ilmavoimat seuraa koronavirustilannetta ja tarvittaessa muuttaa harjoituksen järjestelyjä sen mukaan. Toisaalta samalla harjoitellaan osaamisen ja valmiuden ylläpitämistä kaikissa olosuhteissa, myös virustaudista johtuvien rajoitteiden mukaisissa oloissa.

Harjoituksen aikana käytössä ovat turvavälit ja korostetut käsi- ja yskimishygienian ohjeet. Lisäksi Puolustusvoimat on kehottanut reserviläisiä ilmoittamaan, jos he kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään, ovat olleet ulkomailla tai perheessä on ollut taudin oireita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.