Kuopiossa kirjattiin neljä uutta koronatartuntaa torstaina – perustason maskisuositus voimassa koko maassa

Porvoolaisille seuroille ja kaikille joukkueille, jotka tulevana viikonloppuna (3.-4.10.) järjestävät yleisötapahtumia Porvoon kaupungin liikuntatiloissa, on varattu rajallinen määrä kasvomaskeja jaettaviksi osanottajille sekä yleisölle. Arkisto/Eija Kvintus
Kaisu Lötjönen

Kaisu Lötjönen

Kuopiossa on kirjattu THL:n tilastoihin torstaina neljä uutta koronavirustartuntaa.

Kesästä asti kasvomaskia julkisessa liikenteessä käyttänyt: "Bussissa maski on saattanut olla kolmella nuorella ja minulla, eikä muilla"

Kuopion kaupunki tiedottaa yhdestä uudesta koronatuloksesta, joka liittyy Ylläksen tartuntaketjuun. Tartunnat voivatkin näkyä tilastoissa muutamien päivien viiveellä.

Pohjoisen ruskamatkoilta tullut muutamia koronatartuntoja Pohjois-Savoon: "On nautittu muutakin kuin ruskaa"

Tahkon parin viikon takaisista mökkibileistä ei ole keskiviikon jälkeen löytynyt uusia tartuntoja. Kaikkiaan tartuntoja todettiin 24.

Muualla Pohjois-Savossa tartuntojen määrät eivät kasvaneet torstaina. Koko maakunnan luku on nyt 189.

Etelä-Savossa todettiin torstaina viisi uutta tartuntaa, muun muassa Mikkelistä ja Pieksämäeltä.

Ainakin perustason maskisuositus voimassa

Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivulan mukaan Pohjois-Savossa ei olla vielä epidemian kiihtymisvaiheessa eikä laajennettu maskisuositus olisi vielä voimassa. THL sen sijaan kertoi aamunpäivän infossaan Pohjois-Savon lukeutuvan kiihtymisvaiheen alussa oleviin maakuntiin. Kiihtymisvaiheessa maskisuositus olisi laajempi.

Kiihtymisvaiheen laskennallisena alarajana pidetään vähintään 10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Pohjois-Savossa luku on 14,8, mutta iso osa tartunnoista on yhdestä ryppäästä: Tahkon toissaviikkoisista juhlista.

Koivulan mukaan kiihtymisvaiheen maakunnan kriteerit eivät vielä täyty. Hän sanoo selvittävänsä asiaa THL:n kanssa. Tällä hetkellä koko maassa on voimassa maskisuositus ruuhkaisissa liikennevälineissä, riskialueilta palatessa sekä koronatestiin hakeutuessa.

Kiihtymisvaiheessa maskia suositellaan käytettävän myös muun muassa toisen asteen oppilaitoksissa ja julkisissa sisätiloissa ja tapahtumissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa, uimahalleissa ja konserteissa.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille tuli uutena tietona myös THL:n esittämä suositus, että jokaisella sairaanhoitopiirillä tulisi olla oma koronainfo-sivu, josta ajankohtaisen ja alueellisen tiedon saisi helposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.