Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolainen yliarkkitehti Leo Kosonen palkittiin Suomen Arkkitehtiliiton Otto-Iivari Meurman -palkinnolla

Suomen Arkkitehtiliitto on myöntänyt Otto-Iivari Meurman -palkinnon kuopiolaiselle yliarkkitehti Leo Kososelle. Palkintoperusteluiden mukaan Kosonen on toiminut ansiokkaasti kaupunkisuunnitteluteorian kehittäjänä sekä käytännön työssä kaupunkisuunnittelijana.

– Leo Kosonen on ansioitunut kaupunkisuunnittelija, joka on kyennyt keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa havaitsemansa pohjalta luomaan kansainvälistä mielenkiintoa herättäneen kaupunkisuunnitteluteorian, palkintolautakunnan puheenjohtaja Kirsti Reskalenko perustelee valintaa tiedotteessa.

– Kosonen on kuntakaavoittajana onnistunut kotikaupungissaan Kuopiossa edistämään hyvää elinympäristöä, teoreettisiin ajatuksiinsa pohjaten.

Leo Kosonen on tunnettu teoreettisesta Three Urban Fabrics -mallistaan, joka tunnistaa kaupungeissa kolme kudosta: jalankulkukaupungin, joukkoliikennekaupungin ja autokaupungin. Keskeisimpänä kaupunkia muovaavana tekijänä teoria tunnistaa kotiperäisen liikkumisen, joka tapahtuu päivittäin noin yhden tunnin mittaisen aikabudjetin puitteissa.

Teoria arvostaa erityisesti olemassa olevia jalankulku- ja joukkoliikennekaupungin järjestelmiä ja keskittyy niiden tunnistamiseen, analysointiin ja kehittämiseen.

Kosonen on kokenut kaupunkisuunnittelija, joka on työskennellyt erilaisissa kaavoitustehtävissä 35 vuotta. Näistä 25 vuotta hän on työskennellyt Kuopiossa.

Työssään yleiskaava-arkkitehtina hän kehitti Kuopion mallina tunnetun kaupunkisuunnittelukonseptin.

Mallin mukaisia Kososen suunnittelemia kohteita ovat Kuopion kävelykeskusta Alatori-hankkeineen, uusi Sataman kaupunginosa, Särkilahden ja Pihlajalaakson bussikaupunginosat sekä Kuopion kehityksen kannalta tärkeä Saaristokaupunki, jonka keskustaan yhdistää Saaristokatu.

Myös Kuopion arkkitehtuuripoliittisten ohjelmien (2007 ja päivitetty ohjelma 2017) laadinnassa Kosonen on ollut keskeinen tekijä.