Hei koululuokat! Nyt lapsilla olisi mahdollisuus ryhtyä reportterihommiin - hae mukaan!

Tomi T. Turunen

Miten uutiset syntyvät? Mistä juttuaiheet tulevat? Voiko toimittaja esittää omia mielipiteitään? Uskaltaako lehtijuttuun luottaa? Miten toimittajat tarkistavat tietonsa? Millaisia asioita mediaan ei voi kirjoittaa?

Savon Sanomat etsii kumppanikseen omalta levikkialueeltaan medialuokkia peruskouluista. Luokkien kanssa tutustutaan median maailmaan, uutisiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Perehdytyksen jälkeen luokista muodostetaan lasten uutisten tekijäryhmiä, jotka tuottavat lehteen ja nettiin tekstiä, kuvia ja videoita sellaisista aiheista, jotka lapsia ja nuoria kiinnostavat ja puhuttavat.

Luokkien tukena mediailmiöihin ovat sukeltamassa Pohjois-Savon sanomalehti opetuksessa -työryhmän toiminnanohjaaja, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja toimittaja Tomi T. Turunen sekä ryhmän puheenjohtaja, Savon Sanomien teematuottaja Kristiina Poutiainen.

Mediaan voi tuottaa sisältöjä monin tavoin. Varkaudessa lasten mediakerhossa, Taika Salmela, Taimi Nykänen ja Roni Leväinen tekivät animaatioelokuvaa vuonna 2018. Aulikki Jääskeläinen

Tekniikan kehitys on tuonut median kaikkialle. Nykyisin lapset törmäävät jo hyvin varhain tarkoituksella tai tahtomattaan mediasisältöihin, joiden ymmärtäminen vaatii monipuolisia taitoja. Entistä nuorempien lasten on kyettävä arvioimaan kriittisesti, mihin tai kehen voi luottaa ja millaista materiaaleja esimerkiksi verkossa voi jakaa. Lisäksi tietoja haettaessa on pystyttävä valikoimaan valtavasta tietotulvasta luotettavia sisältöjä ja muistettava myös kertoa, mistä saadut tiedot ovat peräisin.

Tubettajien seurassa aikuinen viihtyy ja oppii. Ja nuori näkee, että meitä on moneksi. Mutta oletko koskaan miettinyt, mistä suosikkitubettajasi poimii tietonsa? Anni Nieminen

Tiedonvälitys on kysymyksiä ja vastauksia kysymyksiin. Kasvavassa ja kansainvälistyvässä maailmassa lukutaito, ja medialukutaito isona osana sitä, on korostetun arvokas. Utelias ja oikealla tavalla epäilevästi asioihin suhteutuva ihminen oppii toistuvasti uutta eikä ole helposti muiden huijattavissa.

Oletko joskus miettinyt, miksi Donald Trump puhuu jatkuvasti valeuutisista, vaikka valehtelee itsekin kuin Pinokkio tai miksi Venäjällä on paikkansa pitämättömiä “uutisia” urakoivia trollitehtaita? Tai oletko kenties pohdiskellut, kuinka paljon Instagram-kuvia on käsitelty, mistä suosikkitubettajasi poimii omat tietonsa tai mihin joku omalla TikTok-videollaan pyrkii?

Donald Trump jaksaa metelöidä valeuutisoinnista, vaikka hänen monet omat lausuntonsa todistetusti ovat potaskaa. Greg Richter/Wikimedia Commons

Media on merkittävä mielipiteiden muokkaaja, siksi niin suurvaltojen johtajat kuin somejulkkiksetkin pyrkivät luomaan itsestään tietynlaisen juuri heitä ja heidän omia pyrkimyksiään suosivan julkisuuskuvan.

Älä tyydy yksipuolisiin kuviin. Hae luokkasi kanssa kumppaniksemme. Opetellaan yhdessä näkemään kokonaisuuksia.

Haluatko medialuokaksi?

Hae mukaan Savon Sanomien kumppaniksi

Savon Sanomat valitsee lokakuun alussa toiminnasta kiinnostuneiden peruskoululuokkien joukosta kumppanikseen 4-6 medialuokkaa.

Luokat tutustuvat Pohjois-Savon sanomalehti opetuksessa työryhmän toiminnanohjaaja Tomi T. Turusen johdolla median toimintaan ja pääsevät itse ideoimaan ja tuottamaan sisältöjä lehden eri julkaisualustoille.

Sekä opettajana että toimittajana työskentelevän Turusen johdolla perehdytään muun muassa siihen, mistä ideat tulevat, miten uutiset syntyvät, mistä tietoa löytyy ja miten sen paikkansa pitävyyden voi tarkistaa.

Ilmoita halukkuudestasi medialuokkatoimintaan viimeistään perjantaihin 23. lokakuuta mennessä osoitteeseen tomi.turunen@savonsanomat.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä lyhyesti luokasta ja siitä, miksi juuri teidät pitäisi valita mukaan.

Voit myös tarjota medialuokille juttuvinkkejä. Lähetä edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen juttuideasi tai vaikka kysymys, johon haluaisit löytää vastauksen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut