Viranomainen varoittaa: Ylä-Savossa huumeita jopa alakoululaisilla – vanhemmilta toivotaan vastuunottoa

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo
Petri Karvinen

Petri Karvinen

Yläsavolaisten lasten ja nuorten huumeiden käyttö on huolestuttavalla tasolla, varoittaa Ylä-Savon sote-kuntayhtymä. Yhtymän mukaan huumaavia aineita on tavattu viime aikoina jopa alakoululaisten keskuudessa.

Soten mukaan huumausaineet työllistävät Itä-Suomen poliisin Ankkuri-työryhmää Ylä-Savossa nyt runsaasti. Ryhmä on havainnut, että alkoholi on vaihtunut seudulla osittain huumeisiin ja tupakka nuuskaan.

Mietojen huumausaineiden lisäksi nuorison keskuudessa on havaittu myös kovien huumeiden, kuten amfetamiinin käyttöä. Kouluterveyskyselyiden mukaan erityisesti nuorilla tytöillä on positiivinen asenne huumaus- ja lääkeaineiden käyttöön.

Vanhempien vastuuta tilanteen korjaamiseksi korostetaan.

– Viesti alueemme vanhemmille ja huoltajille on yksinkertaisesti se, että olkaa kiinnostuneita ja tietoisia lastenne tekemisestä. Vanhemmilla ja läheisillä on keskeinen rooli tässä asiassa. Aineita voi tällä hetkellä hankkia alueellamme aivan liian helposti, vanhempi rikoskonstaapeli Aleksi Hartikainen Itä-Suomen poliisista kertoo tiedotteessa.

Sote-kuntayhtymä toivoo aiheesta julkista keskustelua, koska se pitää tilannetta vakavana.

Lasten ja nuorten parissa liikkuvista huumeista on varoitettu Ylä-Savossa lukuisia kertoja viime vuosina. Kesäkuussa paljastui, että jopa parikymmentä alaikäistä on välittänyt ja myynyt kovia huumeita Iisalmessa.

Paikallisista kouluista ainakin iisalmelainen Juhani Ahon koulu on varoittanut oppilaidensa vanhempia huumetilanteesta tällä lukukaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut