Elokuva-arvio: Nimby on niin erikoislaatuinen, että sitä on hyvin hankala edes kuvailla

Elias Westerberg (Mika), Susanna Pukkila (Mervi) ja Almila Bagriacik (Kata) kohtaavat Lämsän torilla. Tomi Palsa

Nimby

Arvio: 1/5 tähteä

On etuoikeutettua päästä arvioimaan tätä vilpitöntä ja uniikkia elokuvaa, jonka tekijät ovat asettaneet itsekriittisen rimansa kunnianhimoisiin periferioihin. Sieltä käsin he ovat luoneet jotain, jonka äärellä sanatkin vaikenevat.

Huikean rohkeassa ja ylitsepääsemättömän hauskassa Nimbyssä on outoa kauneutta, uskomatonta raikkautta, läpikuultavuutta ja hämmentävää kypsyyttä. Kerronta ilmentää ainutkertaista herkkyyttä ja mukaan on saatu kaikki oleelliset stereotyypit todellisina monoversioina. Siksi Nimby onkin tyhjentävästi paljonpuhuva.

Erityinen mielenkiinto kohdistuu Nimbyn kolmanteen apulaisohjaajaan, jonka rooli tässä spektaakkelissa on ollut verrattoman arvokas ja arvoituksellinen. Kolmas apulaisohjaaja on taatusti antanut elokuvalle kaikkensa, ellei enemmänkin. Harmi, ettei hänen nimeään mainita lopputeksteissä.

Pääosien esittäjät rohkenevat tekemään roolityöskentelyä, johon ammattinäyttelijät ani harvoin – jos koskaan – kykenevät. Heidän näyttelemisessään on maagista tavanomaisuutta, jonka rinnalla arkitodellisuus näyttäytyy banaalina yksioikoisuutena.

Mukaan on saatu kaikki oleelliset stereotyypit todellisina monoversioina.

Dialogi leijuu kepeästi kuin aamuöinen ilmavaiva suon laidalle pystytetyssä teltassa olevassa makuupussissa. Vuorosanojen luonnollisuus kumpuaa syvistä vesistä, joihin kenellä tahansa ei ole tarvetta sukeltaa.

Elokuvan arvoituksellinen ihmeellisyys on kuvattu yltiömäisen nerokkaasti. Päähenkilöiden tiukasti rajatuissa lähikuvissa on tyyneyttä, uhmaa, lempeyttä sekä ripaus hämäryyttä. Voidaankin puhua teoksesta, jossa melkein saavutetaan Timo Koivusalon, Speden ja Visa Mäkelän kunnianhimoiset ambitiot.

Nimby on eittämättä elokuvahistorian eräs merkittävimmistä taideteoksista, jonka totaalista suureellisuutta ei edes sarkasmiin väenvängällä sortuva maksullinen arvioitsija kykene – jaloista ja ankaran vilpittömistä pyrkimyksistään huolimatta – ilmentämään.

Jussi Virratvuori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.