Talvinopeusrajoitusten vaihto maanteille alkaa

Asta Tenhunen

Talvinopeusrajoitukset vaihdetaan Savon maanteille pääosin ensi viikon keskiviikkona, mutta joitakin rajoituksista aletaan vaihtaa jo tällä viikolla.

Pimeän ja liukkaan ajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu.

Ely-keskus jättää 100 kilometrin tuntinopeusrajoituksia Pohjois-Savossa 101 kilometrin matkalle ja Etelä-Savossa 67 kilometrin matkalla. Muilla maanteillä nopeusrajoitus on talvella korkeintaan 80 kilometriä tunnissa.

Ympärivuotisesti 100 kilometrin tuntinopeusrajoituksella olevat tiet ovat leveitä, niillä on hyvät näkemät ja päällysteen kunto on hyvä. Osalla näistä tiestä vastakkaiset ajosuunnat on erotettu välikaistalla tai keskikaiteella.

Siilinjärven moottoritiellä nopeusrajoitus lasketaan talveksi 120 kilometristä tunnissa 100 kilometriin tunnissa.

Pohjois-Savon ely-keskus muistuttaa, että liikennesäännöt velvoittavat kuljettajaa ottamaan huomioon sekä oman että muiden tienkäyttäjien turvallisuuden. Ely-keskuksen mukaan huonoilla keleillä on usein syytä käyttää merkeillä osoitettua alempaa ajonopeutta.

Nopeuden alentaminen antaa yllättävissä tilanteissa lisää aikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa.

Talvinopeusrajoitusten ansiosta on arvioitu vältyttävän Suomessa kahdeksalta kuolonkolarilta vuodessa ja 36 ihmisen loukkaantumiselta.

Lisäksi nopeuden laskeminen vaikuttaa edullisesti polttoaineen ja päällysteiden kulumiseen sekä vähentää päästöjä ja liikennemelua.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut